Foto: Instagram (eva.pavlikova)

Po rokoch nastala zmena a Vianoce začali tráviť v Prahe u jej dcéry. „Ona kedysi chodila domov, ale už ju to nebavilo – malý byt, rodičia… Tak navrhla, že si vymeníme úlohy: ona bude hostiteľka a my prídeme k nej. Nakoniec to skončilo skvele.“ Spoločné varenie sa stalo novým rodinným rituálom: „Spolu sme pripravovali šalát, spolu sme robili kapra. Jednak sa to chcela naučiť. Rybaciu polievku som priniesla hotovú, ale ďalší rok si už sama pýtala recept.“

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Eva Pavlikova (@eva.pavlikova)


Prvé Vianoce v Prahe boli však aj gastronomickým prekvapením: „Pamätám si, že prvé Vianoce v Prahe objednala večeru v talianskej reštaurácii – mali sme špagety a nejaké talianske jedlo.“ Najprv si to nevedela predstaviť, no rýchlo pochopila, že podstatné je niečo iné než sviatočné menu: „Nevedela som si predstaviť, že budem mať na Vianoce špagety, ale nakoniec vôbec nešlo o jedlo, ale o to, že sme boli spolu.“

Pripravuje typický šalát a vyprážaného kapra

Recept na jej zemiakový šalát je síce jednoduchý, no chuť má nezameniteľnú. „ Je tam vajíčko, zemiaky, cibuľa, uhorky, varený zeler a jablko. Samozrejme majonéza aj tatárska omáčka. Dochucujem to soľou, korením, citrónovou šťavou a troškou cukru.“ Ako hovorí, šalát má svoje typické zloženie: „Nedávame mrkvu ani hrášok. Možno práve zeler alebo jablko mu dávajú tú špeciálnu chuť.“

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Eva Pavlikova (@eva.pavlikova)


Rovnako dôležitý je pre ňu kapor, bez ktorého si sviatky ani nevie predstaviť. „Milujem vyprážaného kapra, aj studeného na druhý deň, dokonca aj na tretí. Jedla by som ho aj päť dní.“ Po sviatočnom hodovaní však nesmie chýbať aspoň trochu rovnováhy: „Snažíme sa to však kompenzovať pohybom, prechádzkami, aby sme nesedeli len pri televízii.“

Uložiť článok

Najnovšie články