Foto: wikimedia.org

Na svete existujú aj divné a zaujímavé fakty, ktorým by ste možno nikdy neverili a pritom sú pravdivé.

Niektorým veciam sa jednoducho nedá veriť. Buď sú povedané či napísané takým štýlom, že to vyznieva ako niečo nereálne, alebo sú to fakty, ktorým nemôžete uveriť, pretože ste sa s ničím podobným ešte nestretli. Svet je však veľmi zaujímavé miesto, kde sa dejú ešte zaujímavejšie veci.

Keď sa pozrieme do minulosti, môžeme si všimnúť mnohé dátumy, fakty či udalosti, ktoré sa mali stať a nestali sa. Presným opakom sú zas veci, ktoré sme ani neočakávali a stali sa. Príkladom je napríklad Mayský kalendár, ktorého sa každý bál. Prežili sme koniec sveta v roku 2012? Odpoveď je áno, prežili. Bol to mýtus, ktorému nebolo treba venovať veľkú pozornosť. Na svete však existujú aj divné a zaujímavé fakty, ktorým by ste možno nikdy neverili a pritom sú pravdivé.

Človek zasiahnutý bleskom môže mať na koži obrazce nazývané „bleskové kvety“

wired.com

Každý človek, ktorý chce mať pekné tetovanie, chodí do štúdia, kde mu spravia profesionáli také, aké chce. Niektorí ľudia sú však „potetovaní“ aj od prírody. Sú to tí, ktorí mali šťastie a prežili zásah bleskom. Keď je človek zasiahnutý bleskom, prúd prechádza cez jeho telo a dochádza k roztrhnutiu ciev pod kožou. Kvôli tomu sa na koži zasiahnutej obete tvoria červenkasté obrazce, ktoré vyzerajú ako kvetiny alebo vetvy stromov.

Základ Wi-Fi a Bluetooth pripojenia bol vynájdený herečkou Hedy Lamarr

wikimedia.org

Mysleli ste si, že základ pre pripojenie ako je Wi-Fi či Bluetooth vynašiel nejaký človek, ktorý sa vyzná v technike? Opak je pravdou. Hollywoodska herečka Hedy Lamarr, ktorá sa narodila v Austrálii, mala okrem hereckého talentu aj hlavu na vynálezy. Počas druhej svetovej vojny Hedy a jej obchodný partner vymysleli technológiu šírenia frekvencií. Dali si ju patentovať v roku 1942 a ju odovzdali americkému námorníctvu. V tom čase bola táto technológia veľmi ťažko zrealizovateľná, no o niekoľko rokov neskôr sa stala dôležitou súčasťou dnešného GPS, Wi-Fi a Bluetooth.

V roku 1783 vybuchla sopka Laki, ktorá usmrtila viac ako šesť miliónov ľudí

wikimedia.org

Šesť miliónov ľudí bolo v roku 1783 zhruba 0,75% celej populácie na svete. Sopka Laki sa nachádza na juhu Islandu. Úžasnou silou však nevybuchla navrchu, ako väčšina, no popraskala na každej strane a láva sa začala hrnúť úplne všade. Táto erupcia trvala neuveriteľných osem mesiacov a po skončení sa odhadovalo, že pokryla 2500 kilometrov štvorcových pôdy, čo uvoľnilo do ovzdušia okolo osemdesiat miliónov ton kyseliny sírovej. Vietor tento znečistený vzduch preniesol veľmi ďaleko, otrávil celú krajinu a dokonca aj more. Len na Islande zomrelo 20-25% populácie.

Ľudia po celom svete sú sami od seba odlišní len o 0,1%. Šimpanzi sú odlišní od nás len o 1,2%

pixabay.com

V roku 1871 povedal Charles Darwin, že ľudská línia sa rozvíjala od iných zvierat, a to práve od opíc. Neskôr bol tento fakt potvrdený, pretože šimpanzia DNA je od tej našej odlišná len približne o 1,6%. Štúdie dokonca dokázali, že všetci ľudia sú veľmi podobní. DNA testy sa zhodujú na 99,9%.

V 19. storočí bolo mesto Chicago zdvihnuté pomocou hydraulických zdvihákov

wikimedia.org

Oblasť, kde leží mesto Chicago, je pozdĺž pobrežia Michiganského jazera. Počas 19. storočia nebolo mesto príliš vysoko, a preto sa naskytli rôzne epidémie a iné nepríjemnosti, ktoré ničili životné prostredie. Práve kvôli tomu sa v Chicagu rozhodli, že spravia drenážny systém. Podľa plánu, ktorý sa uchoval z tejto doby, bola väčšina budov zdvihnutá pomocou hydraulických zdvihákov. Práca pokračovala až do šesťdesiatych rokov 20. storočia.

Touch ID, známe z mobilných telefónov Apple, dokáže rozlíšiť odtlačok prsta žijúcej a zosnulej osoby

pexels.com

Asi väčšina z nás veľmi dobre pozná značku Apple a ich známe mobilné telefóny iPhone, ktoré medzi prvými prišli s odomykaním mobilu pomocou odtlačku prsta. Táto technológia sa nachádza už aj na iných mobilných telefónoch, no to, čo dokáže iPhone, nedokáže asi nijaký iný telefón. Výrobky Apple dokážu rozpoznať odtlačok prsta mŕtvej a žijúcej osoby. IPhone má totižto snímač, ktorý je aktivovaný elektrickým nábojom, ktorý preteká našou pokožkou a našim prstom. Je známe, že v každom človeku, ktorý žije a dýcha, preteká malé množstvo tohto náboja. Technológia tak využíva túto funkciu na detekciu odtlačku prstov.

Budova v Londýne nazvaná „Walkie-Talkie“ môže roztaviť autám kapotu

wikimedia.org

Známa budova, ktorá sa nachádza v meste Londýn, je prezývaná „Walkie-Talkie“ najmä vďaka jej zaujímavému tvaru. V poslednej dobe sa však veľmi často spomína, pretože približne dve hodiny každý deň, keď slnko prenikavo svieti na budovu sa lúče odrážajú a sú šesťkrát jasnejšie. Teplota v určitých miestach na chodníku dosahuje tak neuveriteľne vysokú teplotu, že dokáže roztaviť kapotu áut, ktoré parkujú pri nej.

Vodiči formuly F1 môžu stratiť až tri kilogramy svojej hmotnosti počas jediných pretekov

wikimedia.org

Viete o tom, že počas jedných pretekov Formuly 1 môžete stratiť až tri kilogramy? Možno si myslíte, že sedenie v aute spaľuje veľmi málo kalórií, pretože nevykonávate žiadnu činnosť, no šoférovanie formuly v závode je niečo úplne iné. G-sila je sila zrýchlenia pôsobiaca na vodiča. Bočná sila G môže tak spôsobiť, že vodič má pocit, akoby mal na krku viac ako dvadsať kilogramov. Okrem toho tepová frekvencia vodiča môže stúpať od 170 do 190 úderov za minútu. V kombinácii s vysokou teplotou v kabíne je tak veľmi jednoduché schudnúť niekoľko kilogramov za tak krátky čas.

V Japonsku je festival nazvaný „Kanamara Matsuri“, kde oslavujú mužské prirodzenie

touristwedding.com

Festival sa začal v roku 1969 a je podložený hneď niekoľkými japonskými legendami. Je veľmi populárny medzi prostitútkami, ktoré sa modlia za ochranu pred pohlavne prenosnými infekciami. Okrem toho svätyňa ponúka božskú ochranu pre manželské páry.

Na svete existuje malý potkan Antechinus, ktorý má maratón sexuálnych stretnutí, ktoré skončia až keď oslepne a umrie

wikimedia.org

Antechinus je malý potkan, ktorý sa vyskytuje v Austrálii. Samci tohto druhu majú samovražedné sklony, a to také, že má počas obdobia párenia sexuálny styk, ktorý môže trvať až 14 hodín. Počas tohto svojho obdobia, ktoré väčšinou trvá až rok, stráca kožušinu až nakoniec oslepne a umrie. Takmer celá mužská populácia týchto potkanov zomiera na konci párenia.

Pozri aj: 10 šokujúcich faktov zo zemepisu, o ktorých vás v škole možno neučili

unbelievable-facts.com
Uložiť článok

Najnovšie články