Na základnej úrovni opaľovací krém zabraňuje vzniku vrások tým, že blokuje ultrafialové (UV) lúče, ktoré môžu časom poškodiť kolagén a elastín, ktoré dodávajú pokožke pružnosť, vysvetľuje Gary Goldenberg, MD, asistent klinického profesora dermatológie na Icahn School of Medicine v Mount Sinai Hospital.
Kolagén, bielkovina, ktorá je základnou stavebnou zložkou pokožky, vlasov a nechtov, dodáva pleti pevnú štruktúru, zatiaľ čo elastín, ďalšia bielkovina, ju robí pružnejšou, vysvetľuje Ife J. Rodney, MD, zakladajúca riaditeľka Eternal Dermatology + Aesthetics. „Keď sa obe tieto látky rozpadnú, na koži sa objavujú jemné vrásky a záhyby,“ vysvetľuje a dodáva: „Preto je opaľovací krém taký užitočný – blokuje tieto lúče.“
Opaľovacie krémy možno vo všeobecnosti rozdeliť do dvoch skupín: minerálne opaľovacie krémy, ktoré odrážajú UV žiarenie, a chemické opaľovacie krémy, ktoré absorbujú UV žiarenie skôr, ako môže poškodiť pokožku. „Minerálne opaľovacie filtre, ako je oxid zinočnatý a oxid titaničitý, sú dôležitými zložkami, ktoré blokujú prenikanie UV žiarenia do pokožky,“ hovorí Goldenberg a pokračuje: „Tieto látky zostávajú na povrchu pokožky, odrážajú UV žiarenie a znižujú jeho prenikanie a podráždenie.“
Chemické opaľovacie krémy tiež chránia pokožku pred UV žiarením, ale podľa Rodneyovej nie vždy odrážajú toľko druhov škodlivého UV žiarenia ako minerálne opaľovacie krémy. Keďže chemické opaľovacie krémy absorbujú žiarenie, môžu podľa nej tiež ohrievať pokožku. To môže viesť k sfarbeniu pokožky, ako je melasma a hyperpigmentácia, hovorí Rodneyová.
„Minerálne opaľovacie krémy môžu byť najlepšie, pretože sú šetrnejšie k citlivej alebo aknóznej pokožke a nedráždia pokožku ani nespôsobujú toľko alergií alebo upchávanie pórov,“ hovorí Murad Alam, MD, spoluautor štúdie a podpredseda dermatológie na Feinberg School of Medicine Northwestern University. Tieto opaľovacie krémy sú tiež fotostabilnejšie, čo znamená, že sa nerozkladajú a nestrácajú svoju účinnosť na slnku tak ľahko ako chemické opaľovacie krémy, dodáva Alam.
Nahlásiť chybu v článku