llustračná foto: Pexels

Toto o našom svete prezradilo 103 štúdií

Za riziko považujú aj mäso balené do potravinových fólií, kávové kapsuly či nádoby z polypropylénu (určené priamo na ohrev v mikrovlnnej rúre). Pri mäse zohráva kľúčovú úlohu jeho vlhkosť.

Na veľký protest kričia najmä pri téme pitia z plastovej fľaše, ktorú ste nechali ohrievať v aute, upozorňuje riaditeľ Centra polymérnych systémov Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne, Vladimír Sedlařík.

llustračná foto: Pexels

Mikroplasty sú pre naše telo priamym zdrojom kontaminácie, vyplýva z prehľadu 103 vedeckých štúdií o kontaminácii potravín, ktorý cituje Science Alert. Už také úkony, ako je otvorenie plastovej fľaše či používanie plastovej dosky na krájanie, dokážu do jedla uvoľniť drobné častice bežných polymérov.

Problém mikroplastov je podľa Lisy Zimmermannovej z neziskového Fóra pre balenie potravín všadeprítomný. Týka sa aj menej nápadných produktov, akými sú sklenené fľaše s plastovým tesnením, plastová výstelka v krabici na pizzu, jednorazové poháre na kávu s plastovou vrstvou či plastové čajové vrecká.

Pokiaľ ide o následky, zatiaľ vieme o súvislostiach s hormonálnou nerovnováhou, neplodnosťou, zvýšeným rizikom infarktov, demencie, Alzheimerovej choroby či rakoviny. Obmedziť ohrievanie jedál v plastových obaloch alebo krabičkách preto patrí medzi najčastejšie prehliadané, kľúčové návyky, ktoré by sme mali zo svojho života čo najskôr odstrániť.

Uložiť článok

Najnovšie články