Ilustračné foto: Pexels / Petar Milošević, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Keď vycestujete do zahraničia a minú sa vám rezne, ktoré ste si pribalili so sebou ešte z domu, neváhajte ochutnať niečo tradičné.

Horúca letná dovolenková sezóna je za rohom a mnohí Slováci sa už nevedia dočkať, ako sa rozutekajú do Chorvátska. A čo patrí k príjemným oddychovým dňom? Áno, správne, chutné jedlo. A máme pre vás niekoľko tipov. 

Gastronomická encyklopédia Taste Atlas zostavila rebríček 100 najlepších chorvátskych jedál, takže keď sa vyberiete k Jadranu, viete, na čom si možno veľmi dobre pochutíte.

Foto: Vcesnak, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

To najlepšie, čo v Chorvátsku môžete ochutnať, je klobása

Absolútnym víťazom sa stala delikatesa nazývaná slavonski kulen. Ide o druh údenej klobásy z bravčového mäsa a jednou z jeho ďalších dôležitých ingrediencií je červená paprika.

Na druhom mieste sa nachádzajú tradičné cestoviny zagorski mlinci. Zvyčajne sa podávajú ako príloha, napríklad k pečenému moriakovi počas Vianoc alebo k iným druhom mäsa. No a do tretice v rebríčku máme sarmu, čo sú dusené kapustové listy plnené mäsovo-ryžovou zmesou. Prirovnať ich môžeme k našim holúbkom.

Tieto jedlá vám nemusia byť po chuti

Ak sa na dovolenke skôr obávate jedál, ktoré by vám nezachutili, nahliadnite aj do rebríčka najhoršie hodnotených chorvátskych jedál. Na prvom mieste sa nachádza obľúbená desiatová alebo olovrantová pochúťka, ktorá je známa aj na Slovensku. Nie je ňou nič iné, ako chlieb s bravčovou masťou, posypaný mletou paprikou. Chlieb s masťou u nás poznáme najmä na dedine, kde sa stále objavuje na jedálenských stoloch.

Uložiť článok

Najnovšie články