Voda zvýrazní vôňu aj chuť. Ale prečo je tomu tak? Vďaka celkom netradičnému využitiu počítačových simulácií nám teraz vedci vedia povedať dôvod, prečo voda tomuto nápoju pomáha. Björn Karlsson, ktorý bol spoluautorom tohto výskumu povedal, že chuť whisky sa primárne spája s amfipatickými molekulami, ktoré sú tvorené z hydrofóbnych a hydrofilných častíc. A keďže je táto veta naozaj krkolomná, prezradíme vám ešte viac.
Znamená to, že jedna časť molekúl, ktoré sú zodpovedné za to akú ma whisky chuť je priťahovaná vodou. Tá druhá vodu odpudzuje. A to vedie k tomu, že tieto dve štruktúry, ktoré sa na prvý pohľad líšia, tvoria v skutočnosti jednu molekulu. Táto molekula je známa ako guajakol a je hlavným činiteľom pri chuti tohto nápoja.

Guajakol sa dá bežne nájsť v škótskej rašelinovej whisky, ktorá je populárna pre svoju dymovú chuť. Podľa najnovšieho výskumu je práve táto molekula zodpovedná za charakteristickú chuť, ktorú fanúšikovia a nadšenci vyhľadávajú. Využitím počítačových simulácií, v ktorých sa miešala voda a etanol s guajakolom, boli vedci schopní vidieť, ako sa v rôznych koncentráciách týchto dvoch tekutín mení správanie molekúl. Zistili, že guajakol sa spája primárne s etanolom. Pokiaľ má alkohol koncentráciu 70% alebo vyššie, usadia sa jeho molekuly spolu s guajakolom uprostred tekutiny, čím zabránia vystúpeniu príchuti na povrch.
Výroba whisky začína sladovaním, neskôr prichádza kvasenie, a potom destilácia. Podstatný je však aj následný proces dozrievania. Keď je na konci aj ten, začne sa alkohol umiestňuje do fliaš a do obsahu sa pridáva voda. Vtedy koncentrácia alkoholu klesne zhruba na 45% a molekuly alkoholu sa tak rozšíria do okolia. Vtedy guajakol vypláva na povrch. To znamená, že vtedy je chuť výraznejšia. Avšak stále nie ideálna. Pokiaľ sa koncentrácia alkoholu zníži na 27%, chuť je ešte výraznejšia.

Vtedy prichádza veľmi obľúbená a prvotriedna chuť. Avšak už tu sa už môže javiť ako veľmi slabá. Milovníci whisky však koncentráciu posúvajú ešte nižšie. A to na 20%. Práve pre spomínané zvýraznenie chuti. Keďže takýto typ whisky sa vo väčšine prípadov zohnať nedá, riešia to objednaním svojho nápoja s vodou navyše. Aj keď išlo o fakt, vo všeobecnosti známy, tu je jeho vedecké vysvetlenie. Pri najbližšej návšteve svojho obľúbeného podniku tak môžete byť o čosi zaujímavejší nie len vychutnávaním exkluzívneho alkoholu, ale najmä touto vedomosťou.
iflscience.com
Vývar za 3,90 € a ríbezľové pivo za 4 €: Našli sme najstaršiu slovenskú reštauráciu, po večeri sme ochutnali niečo nečakané
Outlet z kauzy slayáda začal veľkolepo, rýchlo sa z neho stala „nákupná zóna duchov“. Zákazníkov si užíval krátko
Budú počas vianočných sviatkov otvorené obchody? Reťazce hlásia zmeny, pozrite sa, ako to bude po novom
Šéf IĽP: Ficova vláda je asociálna a zbabelá. Bez ľudských práv sme len platiči daní a zdroje pre korporácie
Vianočné trhy u našich susedov sú ako z rozprávky: Na šunku za 6 eur sa tvorili rady, na cenu si dajte pozor
Psychologička Zuzana o alkohole: Fero Joke verejne priznal chybu a bol to správny krok, riskoval svoju reputáciu
Do Bratislavy lietadlom, do Košíc zase vlakom. Za 1 deň som porovnala oba spôsoby cesty, určiť víťaza je náročné
Nikola žije v Španielsku: Väčšina ľudí tu zarába okolo 1 300 € mesačne. Prenájom jednoizbového bytu v Madride stojí 1 000 €










Nahlásiť chybu v článku