Na Slovensko zavíta známy bedeker gurmánov Michelin. Ministerstvo cestovného ruchu a športu ešte pod vedením Dušana Keketiho podpísalo zmluvu v hodnote 175-tisíc eur.
Podľa predbežných plánov by mohlo byť prvé hodnotenie našich reštaurácií známe už v júli tohto roka. Vlastný výber môže Michelinu dodať aj ministerstvo, nemôžu však reštaurácie priamo vybrať, len odporučiť. Všetky informácie vyplývajú zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv.
Michelin Guide má potenciál prilákať na Slovensko turistov, ktorí cestujú práve kvôli kvalitnému gastru. Zároveň naša gastroscéna dostane spätnú väzbu a je možné, že sa zdvihne celková úroveň reštaurácií an Slovensku.
Ako prebehne výber TOP reštauracií?
- Fáza 1: Zber informácií spoločnosťou Michelin na identifikáciu a predbežný výber reštaurácií reprezentujúcich Územie a jeho gastronomický potenciál v rôznych kategóriách (dobrý pomer ceny a kvality, vysoká kuchyňa atď.).
- Fáza 2: Zúženie výberu na 30 reštaurácií (POI) s najvyšším kulinárskym potenciálom na základe viacerých faktorov vrátane, ale nie výlučne, zázemia šéfkuchára a personálu, miestnej reputácie (vrátane webových stránok) a jedinečných skúseností a know-how inšpektorov MICHELIN Guide.
- Fáza 3: Anonymné návštevy a testovanie (obed a/alebo večera) každej reštaurácie zo zoznamu a ich hodnotenie podľa unikátnej metodiky, know-how a kritérií MICHELIN Guide.
- Fáza 4: Zhrnutie záverov a kľúčových zistení, ktoré vzniknú na základe konsenzu všetkých inšpektorov zapojených do procesu.
- Fáza 5: Organizácia hodnotiaceho stretnutia s cieľom predstaviť, podrobne popísať a okomentovať výsledky Štúdie o gastronomickom potenciáli.
Slovensko bolo doteraz jedinou krajinou v strednej Európe, ktorá s Michelin Guide nespolupracovala.
„Naším cieľom je vytvoriť podmienky, ktoré umožnia slovenským šéfkuchárom a reštauráciám zažiariť aj na medzinárodnej úrovni. Michelinská hviezda by bola obrovským uznaním kvality slovenskej kuchyne a významným krokom pre rozvoj nášho gastroturizmu,“ uviedol ešte minulý rok Keketi s tým, že rezort je pripravený tento sektor výrazne podporovať.
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek
ANKETA: Nepáči sa mi to, malo by sa to odstrániť. Slovákov sme sa opýtali, čo si myslia o Separovom sprejovaní v Himalájach
Káva za 3,60 eura nám udrela do nosa a nevoňala: Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože
Prirovnávajú ju ku Kate Middleton, takto ju mal Putin žiadať o ruku: Kto je Alina Kabajevová, údajná nová cárovná v Kremli?
Ste tu za hodinu, najete sa od 5 eur: O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli, musíte ho vidieť
Detské nosové vakcíny proti chrípke boli fuč za pár hodín. Vieme, kedy príde posledná dávka, niektorí rodičia sú zúfalí
Budú v sobotu na Sviatok Všetkých svätých otvorené obchody? Pozrite sa, ako to bude po novom, reťazce hlásia zmeny
Radik bol postrach Ruska: Škrtil 90-ročné ženy, tvrdil, že ich to nebolí a len sa chcel najesť. Náhodou ho zachytilo video












Nahlásiť chybu v článku