Na Slovensko zavíta známy bedeker gurmánov Michelin. Ministerstvo cestovného ruchu a športu ešte pod vedením Dušana Keketiho podpísalo zmluvu v hodnote 175-tisíc eur.
Podľa predbežných plánov by mohlo byť prvé hodnotenie našich reštaurácií známe už v júli tohto roka. Vlastný výber môže Michelinu dodať aj ministerstvo, nemôžu však reštaurácie priamo vybrať, len odporučiť. Všetky informácie vyplývajú zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv.
Michelin Guide má potenciál prilákať na Slovensko turistov, ktorí cestujú práve kvôli kvalitnému gastru. Zároveň naša gastroscéna dostane spätnú väzbu a je možné, že sa zdvihne celková úroveň reštaurácií an Slovensku.
Ako prebehne výber TOP reštauracií?
- Fáza 1: Zber informácií spoločnosťou Michelin na identifikáciu a predbežný výber reštaurácií reprezentujúcich Územie a jeho gastronomický potenciál v rôznych kategóriách (dobrý pomer ceny a kvality, vysoká kuchyňa atď.).
- Fáza 2: Zúženie výberu na 30 reštaurácií (POI) s najvyšším kulinárskym potenciálom na základe viacerých faktorov vrátane, ale nie výlučne, zázemia šéfkuchára a personálu, miestnej reputácie (vrátane webových stránok) a jedinečných skúseností a know-how inšpektorov MICHELIN Guide.
- Fáza 3: Anonymné návštevy a testovanie (obed a/alebo večera) každej reštaurácie zo zoznamu a ich hodnotenie podľa unikátnej metodiky, know-how a kritérií MICHELIN Guide.
- Fáza 4: Zhrnutie záverov a kľúčových zistení, ktoré vzniknú na základe konsenzu všetkých inšpektorov zapojených do procesu.
- Fáza 5: Organizácia hodnotiaceho stretnutia s cieľom predstaviť, podrobne popísať a okomentovať výsledky Štúdie o gastronomickom potenciáli.
Slovensko bolo doteraz jedinou krajinou v strednej Európe, ktorá s Michelin Guide nespolupracovala.
„Naším cieľom je vytvoriť podmienky, ktoré umožnia slovenským šéfkuchárom a reštauráciám zažiariť aj na medzinárodnej úrovni. Michelinská hviezda by bola obrovským uznaním kvality slovenskej kuchyne a významným krokom pre rozvoj nášho gastroturizmu,“ uviedol ešte minulý rok Keketi s tým, že rezort je pripravený tento sektor výrazne podporovať.
Miška a Denis zo Sexuálnej výchovy: Klitoris je oveľa väčší, ako si ľudia myslia. Toto urobte po každom pohlavnom styku
Problém za tunelom Višňové: Vodiči neodbočia, nová cesta je zbytočná. Analytik Bazovský vysvetlil, prečo
Bola vysušená 5 rokov doma v garáži a jej rodina si to nevšimla: Záhada úmrtia mladej ženy vám nedá spávať
Už malý detail vie ušetriť desiatky eur, takto si nastavte radiátory. Odborníci upozorňujú, čo je doma najväčší problém
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami
Doktorka Jana Boboková o zomieraní: Život nie je nutné za každú cenu umelo predlžovať. Musíme akceptovať, že bude koniec
Našli ho mŕtveho v hotelovej vani, stal sa tak členom „Klubu27“: Smrť Jima Morrisona je dodnes veľkou záhadou
Ženy mučil a hral s nimi najzvrátenejšiu hru, akú si viete predstaviť. Z vraha sa dvíhal žalúdok aj skúseným policajtom
Exdetektív Vachálek: Ak by bol Černák na slobode, niekto by si ho našiel. Koncom búrlivej mafiánskej éry je vražda Kuciaka








Nahlásiť chybu v článku