Foto: Ilustračný obtázok vytvotený za pomoci ChatGPT/ Mgr. Bc. Josefína Adžič

A ako je to s rozmrazovaním a opätovným zmrazovaním? „Rozmrazené surové mäso sa už znova mraziť nesmie, ak už bolo kompletne rozmrazené. Pri rozmrazovaní sa baktérie opäť aktivujú a následné opätovné zmrazenie ich len na čas „uspí“. Pri ďalšom rozmrazení sa potom množia oveľa rýchlejšie. Okrem toho, že to predstavuje zdravotné riziko, mäso je potom zvyčajne vodnaté, mäkké a menej chutné,“ dozvedáme sa.

Hygienička dodáva, že výnimkou je situácia, kedy bolo mäsa rozmrazované stále v teplotnom pásme 0 až 4 °C a ešte nie je rozmrazené úplne. Napriek tomu však už kvalita rovnaká nebude. „Naopak, už tepelne upravené mäso sa môže znovu zmraziť, ak je dodržaný bezpečnostný postup. Je nutné ho rýchlo schladiť, najneskôr do 2 hodín od dovarenia a uložiť do čistého uzatvárateľného obalu. Takto sa môže odložiť do mrazničky, pričom odporúčaná doba skladovania je 2 až 3 mesiace.“

Nejeden z vás mäso možno vyberie na kuchynský pult, dá ho na tácku a nechá ho tak. Mgr. Bc. Adžič ale upozorňuje, že rozmrazovať by sa malo len v chladničke, v mikrovlnnej rúre na nastavení „defrost“ (s okamžitým dovarením), alebo pod tečúcou vodou, avšak zásadne v uzavretom obale. Ak ho necháte na kuchynskej linke, riziko je najväčšie, mikroorganizmy sa tak totiž množia najrýchlejšie.

Ilustračná foto: Pexels

Moderná hygiena nestojí na zvykoch

Dôležité je dbať na prevenciu a s mäsom sa naučiť správne manipulovať. Hygienička napríklad upozorňuje, že surové a hotové pokrmy by ste mali vždy držať oddelene, a to počas skladovania, ale aj prípravy. Ak nástroj, napríklad nožík alebo dosku na krájanie, použijete na surové mäso, už ho nepoužívajte na iné potraviny. Je tiež nevyhnutné pravidelne dezinfikovať pracovné plochy. Utierky a hubky často meňte alebo používajte jednorazové alternatívy.

Možno ste aj vy počuli napríklad od svojich rodičov, že aj babička mäso oplachovala a nikomu sa predsa nič nestalo. „Dnes však poznáme nielen správanie mikroorganizmov, ale aj to, ako ďaleko sa môže aerosól počas oplachovania rozšíriť. To, čo sa kedysi zdalo logické a ako prejav čistoty, je dnes z hľadiska hygieny potravín potvrdeným zdrojom kontaminácie,“ vysvetľuje hygienička. Dodáva, že moderná hygiena nestojí na zvykoch, ale na mikrobiológii.

Zhrnutie, ktoré by ste si mali zapamätať:

  • surové mäso sa neumýva
  • voda baktérie neodstráni, len ich rozšíri po kuchyni
  • mäso mrazte čo najskôr, a to pri teplote -18 °C
  • surové mäso po rozmrazení už znovu nezmrazujte
  • tepelne upravené mäso sa znovu mraziť môže, avšak nanajvýš na 2 až 3 mesiace

Ak vám tento článok niečo dal, odmeňte ho. Nie lajkom, ale podporou. Pridajte sa k interez PREMIUM a získajte:

  • 📰 Články bez reklám na interez, Odzadu, EMEFKA, Startitup, Fontech
  • 📚 Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
  • 🎁 Prístup k exkluzívnym benefitom
Uložiť článok

Najnovšie články