Neviete si za nič na svete zapamätať mená ľudí? Príčiny môžu byť skutočne bizarné.

Možno aj vy patríte k tým nešťastníkom, ktorí zabudnú mena ľudí ihneď po zoznámení. Určite však nie ste jediní s týmto problémom. Neurológ Jared Brosch z ústavu IU Helth, tvrdí, že zabúdanie mien súvisí s určitými charakteristickými prepojeniami v mozgu. S tým súvisí aj kopec zaujímavostí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Našťastie veda pozná niekoľko pomôcok, ktoré nám môžu zapamätať si meno cudzieho človeka. Môžete si vytvoriť asociácie, ktoré vám pomôžu vybaviť si meno. Ak sa váš (ne)obľúbený učiteľ telocviku volal Jozef, možno vám to pomôže zapamätať si meno nového Jozefa, ktorý vstúpil do vášho života. Skúste si ho predstaviť, ako skáče cez kozu a určite vám jeho meno len tak ľahko nevyšumí z hlavy. Čo to však v praxi znamená, ak je zabúdanie mien vaším chronickým problémom?

#1 Človek, ktorého ste práve spoznali, nie je pre vás až tak dôležitý

Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Bežne stretávame kvantum ľudí, no nie každý z nich má silný vplyv na náš život. Kamaráti nás zoznamujú so svojimi známymi, pričom mnohých z nich stretneme prvý a zároveň poslednýkrát. Preto nie je dôležité, aby sme ich meno držali v pamäti.

#2 Málo sme spali

Áno, nedostatok spánku môže mať na svedomí, že náš mozog nepracuje tak, akoby sme chceli. To je ďalší dôvod nášho zabúdania.

#3 Sme nepozorní

Niekedy sme hlavou úplne niekde inde. Je to normálne. Pri zoznamovaní nedávame pozor, čo sa nám môže nepekne vypomstiť. Dobrá rada znie: žime tu a teraz. Naozaj sa to vyplatí.

#4 Náš mozog je zaneprázdnený

Photo by mauro mora on Unsplash

Dôvodom, prečo zabúdame mená, môže byť aj to, že je naša myseľ zaneprázdnená množstvom problémov. Riešime prácu, súkromie a akosi nezaregistrujeme nové mená tak, akoby sme mali.

#5 Meno, ktoré sme počuli, je príliš obyčajné

Skôr si zapamätáme Hortenziu, než Janku či Zuzku. Však je to tak?

#6 Podvedome nám osoba, s ktorou sme sa zoznámili, vôbec nie je sympatická

A keďže prvý dojem robí veľa, naše podvedomie ju odmieta. Aj to môže byť jeden z dôvodov, prečo si jej meno nezapamätáme.

#7 Depresia či úzkosť nám môže poriadne zamiešať karty

Photo by Benjamin Combs on Unsplash

Ak bojujeme s vlastnými démonmi, len ťažko nám ostane energia na iné veci. Naša myseľ pracuje v šetriacom režime, a preto vypúšťa nepodstatné informácie z hlavy.

#8 Berieme lieky, ktoré ovplyvňujú našu pamäť

Na trhu je množstvo liekov, ktoré majú množstvo pozitívnych účinkov. No sem-tam sa vyskytnú aj negatívne účinky, ktoré nepôsobia práve dvakrát priaznivo na našu pamäť.

#9 Nedáme nášmu mozgu čas na reakciu

Ak nám nezíde na um cudzie meno hneď, skúsme si dať trošku načas. Možno nám zíde na um o pár minút. Konieckoncov, nič také strašné sa nedeje.

#10 Vážny medicínsky problém

Photo by Stacey Rozells on Unsplash

Treba mať na zreteli, že niekedy (väčšinou ide o výnimočné prípady) môže byť príčinou straty pamäti zranenie. Ak ste utrpeli úraz hlavy, tak šup-šup k doktorovi.

#11 Demencia

Aj to môže byť príčinou, prečo si nezapamätáme mená. Demencia sa nemusí zákonite týkať len starých ľudí. Môže sa vyvinúť aj v skoršom veku. Veríme, že váš prípad to nebude.

Všetci raz za čas zabúdame na mená ľudí, ktorí nám prebehli životom. Vidíme, že príčiny môžu byť naozaj rôzne. Skôr by sme mali zbystriť pozornosť, ak sa nám to stáva akosi pričasto.

Pozri aj: Všetko začína v hlave. Toto je 14 psychologických faktov, o ktorých by ste mali vedieť aj vy

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov