Foto: pexels.com

Posielanie správ nemusí byť také nevinné, ako sa môže zdať.

Virtuálna doba, v ktorej žijeme, so sebou prináša množstvo plusov, ale aj mínusov. Stačí sa len načiahnuť po mobile a v okamihu môžete byť v kontakte s kýmkoľvek, pričom vzdialenosť tu nehrá takmer nijakú rolu. Avšak aj virtuálna komunikácia, rovnako ako iné výdobytky techniky, môže predstavovať dvojsečnú zbraň. Z jednej strany nám uľahčuje komunikáciu, no z druhej strany otvára zakázané dvere…

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak sa nudíte, raz-dva si môžete nájsť niekoho, s kým posielanie správ ďaleko prekročí hranice nevinnosti. Je posielanie takýchto správ formou nevery? Psychológovia na to majú jasnú odpoveď. Podelil sa o ňu portál My Domaine.

(Ne)vinná zábava?

Predstavte si, že ste s partnerom/partnerkou nielen nejaký ten piatok, ale mesiac či dokonca rok. Každý vzťah skôr či neskôr príde do štádia, kedy vám po chrbte prestanú behať zimomriavky. Miesto ohnivých správ si budete posielať zoznam nákupných položiek či iné praktické informácie, ktoré vám zjednodušia život. Vraví sa, že keď je koze dobre, ide sa šmýkať na ľad, a prax ukazuje, že je to naozaj tak.

Photo by Blake Barlow on Unsplash

Možno z nudy a možno z vypočítavosti si začnete vymieňať správy s ohnivým podtónom. Treba si však uvedomiť, že v rukách držíte časovanú bombu, ktorá sa vám môže veľmi ľahko vymknúť spod kontroly. Ako uvádza portál mydomaine, vonkoncom nejde len o nevinnú zábavku, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Odborníčka na vzťahy, Susan J Elliott, JD, M.Ed, preto odporúča, nech si ešte predtým, než si začnete písať s neznámym človekom, položíte tieto tri otázky. Nikto vám na ne nedá správnu odpoveď. Každý z nás si na ne musí odpovedať sám:

#1 Dovolili by ste si to robiť aj pred vašou polovičkou?

Photo by Thom Holmes on Unsplash

Tu platí jedno jednoduché pravidlo. Ak máte čisté svedomie, určite nebudete mať problém posielať druhej osobe správy aj vtedy, keď sedíte vedľa svojej polovičky. Nerobíte nič zakázané, preto nemáte čo skrývať. Ak však máte zajačie úmysly, pravdepodobne si nenecháte mobil len tak voľne pohodený na stole.

#2 Ste emocionálne neverní?

Toto je tiež otázka, ktorú sa oplatí položiť sebe samému. Možno si všimnete, že vaša myseľ vám začína vykresľovať rôzne scenáre a na príjemcu/príjemkyňu vašich „nevinných“ správ myslíte viac, než na vášho partnera. Vtedy zbystrite pozornosť. Je to znak emocionálnej nevery.

#3 Ste s tým „v pohode“ obaja?

Photo by Ilie Micut-Istrate on Unsplash

Obojstranná dôvera je základom pre fungujúci vzťah. Ak robíte niečo, čo nie je príjemné partnerovi či partnerke, mali by ste a o tom vážne porozprávať a stanoviť si vlastné hranice. Pretože ani vám by asi nebolo príjemné, keby si vaša polovička posielala horúce správy s druhou osobou. Vo vzťahu je priestor len pre dvoch. A to aj vtedy, keď zovšednie.

mydomaine
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov