Foto: pixabay.com

Mnohé vzorce správania sa formujú v našom detstve. Žiaľbohu, nie všetky sú pozitívne.

V každom z nás sa skrýva malé dieťa, a to bez ohľadu na to, aký vek ukazuje náš občiansky preukaz. Preto je veľmi dôležité, aby rodičia deťom poskytli milujúcu a rešpektujúcu výchovu, ktorá nezabúda na hranice. Avšak žiaľbohu, nie všetky deti majú to šťastie. Mnohé sa stretávajú s príliš autoritatívnymi a toxickými rodičmi, ktorých hlavnými výchovnými pákami sú pozícia moci a strach. A to, čo sa zakorení v detstve, naozaj pretrvá.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno vaši rodičia boli celkom v pohode, no aj tak vám z detstva ostal akýsi nepríjemný pocit. V niektorých situáciách sa chováte úplne inak, akoby ste chceli. Toto sú 4 nepatrné znaky správania, ktoré môžu byť dôsledkom práve toxických rodičov. Popísal ich portál Goalcast.

#1 Prehnaná sebakritika

Photo by Adolfo Félix on Unsplash

Už najmenšie zlyhanie vám spôsobuje nočnú moru? Ak si naozaj neodpustíte takmer nič, môžu v tom mať prsty aj vaši rodičia. Ak vás v detstve neustále kritizovali a vyčítali vám každú maličkosť, veľmi ľahko ste si prevzali tento model správania. Sami si v dospelosti neviete mnohé odpustiť. Skúste sa uvoľniť. Všetci robíme chyby. Bez nich nie je možný osobnostný rast.

#2 Obviňujete sa z nešťastia druhých

Možno vám mama či otec dávali najavo, že môžete za ich spackaný život. Je to skutočne silná facka, ktorá sa nezahojí len tak ľahko. Preto sa v dospelosti snažíte uspokojiť požiadavky všetkých a myslíte len na to, ako ich urobiť šťastnými. Odpoveď je jednoduchá. Namáhate sa zbytočne. Šťastie musí v sebe každý nájsť sám. Určite to nie je vaša povinnosť.

#3 Túžite po tom, aby vás všetci mali radi

Photo by Nick Karvounis on Unsplash

A preto často zachádzate za svoje hranice či možnosti. Neviete povedať nie a preto vás okolie veľmi ľahko zneužije. Aj to pramení z detstva, keď ste sa všemožným spôsobom snažili potešiť svojich rodičov, ktorí neboli s ničím spokojní. Jedno je isté. Nikto z nás nevyhovie všetkým ľuďom. Vždy sa nájde niekto, kto nás jednoducho “nemusí”. A je to absolútne normálne.

#4 V hlave vám znejú ich slová

„Ty nič nedokážeš. Si nemožný/nemožná. Pozri sa na susedovu Katku, mal/a by si si z nej brať príklad.“ Aj vám v hlave občas znejú známe vety z detstva? Ak áno, bude vás to stáť nemálo síl, aby ste sa cez tieto toxické afirmácie dokázali dostať. Avšak nie je to nemožné.

Photo by Ben White on Unsplash

Skúste v sebe pestovať viac sebalásky. Pozrite sa na seba inými očami. A prejavte dieťaťu, ktoré vo vás drieme, oveľa viac lásky a prijatia. Potrebujete to ako soľ. Pokúste sa i odpustiť rodičom. Určite vám nechceli ublížiť, robili všetko najlepšie ako vedeli, i keď to skutočne nebola tá najsprávnejšia cesta. Ak im dokážete odpustiť, dokážete sa zmieriť aj s následkami ich výchovy. A to vám dodá nový pohľad na život.

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov