Foto: pixabay.com

Dedičnosť sa nedá oklamať.

Je pravda, že nikto z nás si nemôže svojich rodičov vybrať. Tí nás však ovplyvňujú nielen svojou výchovou, ale nemalú úlohu v tom, čo z nás vyrastie, zohráva i dedičnosť. Našou úlohou je vyťažiť z tohto jedinečného balíčka vlastností a okolitých vplyvov maximum, aby sme sa stali čo najlepšou ľudskou bytosťou. Vedci však pri študovaní dedičnosti zistili, že niektoré veci dedíme výlučne po otcovi. Viete, ktoré sú to?

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 10 jedinečných vlastností, za ktoré sa môžeme poďakovať výlučne otcovi:

#1 Schopnosť riskovať

Photo by Katika Bele on Unsplash

Ak váš otec miloval riskovať, s najväčšou pravdepodobnosťou to budete milovať aj vy. Vedci objavili gén, ktorý úzko súvisí práve s rizikom. Všimli si, že deti, ktoré majú za otcov dobrodruhov, riskujú oveľa častejšie než ostatní.

#2 Pohlavie

V minulosti si nejedna žena vytrpela svoje, keď nevedela svojmu mužovi porodiť vytúženého syna. Našťastie aj v tomto má už dnešná veda jasno. O pohlaví dieťaťa rozhoduje výlučne muž. Ak do genetickej výbavy dodá chromozóm Y, dieťa bude mať mužské pohlavie. Ak X, bude to dievčatko.

#3 Odtlačky prstov

Photo by Bernard Hermant on Unsplash

Každý z nás má jedinečné otlačky prstov. To je fakt, na ktorom sa zakladá vedná disciplína daktyloskopia. Avšak niektoré špecifické línie a slučky máme predsa len podobné s naším otcom. Ak neveríte, môžete si ich preskúmať.

#4 Psychické ochorenia

Niektoré psychické ochorenia majú taktiež genetický pôvod. Zistilo sa, že dieťa, ktorého otec trpí nejakou psychickou poruchou, má až o 4-krát vyššie riziko, že sa táto choroba vyvinie aj u neho. Preto je v takýchto rodinách prevencia skutočne kľúčová.

#5 Jamky na lícach

Photo by Paul Weaver on Unsplash

Toto je jedna z tých pozitívnejších čŕt. Jamky na lícach má len málokto. Ak máte to šťastie, že ste nositeľom tejto špecifickej črty, môžete sa poďakovať svojmu otcovi. Aj jamky ste zdedili po ňom.

#6 Problémy s plodnosťou

Áno, aj toto sa dá zdediť, nech to znie akokoľvek paradoxne. Ak mal otec menší počet spermií a v dôsledku toho sa uňho objavili ťažkosti s plodnosťou, s vysokou pravdepodobnosťou to po ňom môže zdediť aj jeho syn.

#7 Výška

Celková výška dieťaťa nie je výsledkom iba jedného génu, ale vzájomnej interakcie viacerých génov. Avšak i tak má „rozhodujúce slovo“ práve genetická informácia zdedená po otcovi. Ak je otec vysoký, je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že vysoké budú aj jeho deti.

#8 Tvar pier

Photo by Luka Davitadze on Unsplash

Aj ten dedíme predovšetkým po otcovi. Môžete si dokonca porovnať otcove fotografie s fotografiou jeho otca. Pravdepodobne budú mať tvar pier takmer rovnaký.

#9 Zdravotné problémy

Bohužiaľ, dedičnosť neoklameme. ani tu. Ak má otec nejaké srdcovo-cievne ochorenie, vďaka genetike máme až o 50 percent vyššie riziko, že ním raz budeme trpieť aj my.

#10 Tvar sánky a problémy so zubami

Ak máte večne problémy so zubami, aj v tom môže mať prsty váš otec. Dedíme po ňom nielen tvar sánky, ale aj predispozície na rôzne dentálne defekty. Na druhej strane, ktovie, možno práve vy máte dokonalé zuby, za ktoré sa môžete poďakovať práve jemu.

simplecapacity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov