Všetko to začína v hlave. Vo vašej hlave. Inak povedané, ste tým, čím si myslíte, že ste. Hoci sme všetci jedineční a originálni, existujú isté pravidlá, ktoré fungujú u všetkých rovnako.

My vám dnes prinášame 14 faktov z oblasti psychológie, ktoré sa týkajú aj vás a ktoré by ste mali ovládať. Prečo? Nuž, niektoré vám pomôžu s vlastným rozvojom či psychohygienou, nad inými sa možno pozastavíte alebo pousmejete. Myslíme si, že každý si v nich nájde niečo, čo sa týka práve jeho.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nech sa páči, tu sú…

1

Vaša obľúbená pesnička sa pravdepodobne spája s určitým silným a príjemným emocionálnym zážitkom. Vždy, keď ju počujete, váš mozog ju prepojí s fyziologickými reakciami, ktoré nasledovali po danom zážitku, vďaka čomu môžete príjemné emócie zažiť znova, i keď v menšej miere.

Unsplash.com/Eric Nopanen

2

Nielen obľúbené skladby, ale i hudba všeobecne má veľký vplyv na psychiku človeka. Napríklad, hudba dokáže ovplyvniť našu perspektívu, náš mentálny kontext. Veď to poznáte, idete v aute, počúvate rádio a zrazu pustia dynamickú melódiu. Čo sa stane? Máte chuť na to dupnúť, nemyslieť na problémy a len tak si užívať. Podobný vzorec funguje aj pri smutných a melancholických skladbách. Platí teda nie len to, že keď sme smutní, počúvame depresívne piesne ale i to, že keď počúvame smutné piesne, sme depresívnejší.

3

Radosť rozdávaním rastie. To potvrdili i mnohé štúdie, ktoré dokázali, že väčšina ľudí ma lepší pocit, keď kúpi a daruje nejakú vec niekomu blízkemu, ako sebe. Dôvod, prečo to tak je súvisí s našou sociálnou podstatou – keď niekomu niečo darujeme, posilní to náš vzájomný vzťah a zároveň nás poteší aj konkrétna reakcia, ktorú, keď dáme dar sami sebe, nemôžeme v takej miere pozorovať.

4

Investovanie peňazí do skúseností a zážitkov nás robí šťastnejšími, než kupovanie vecí. Myslite na to, keď budete niekomu vyberať darček.

5

Dnešné deti podliehajú takej úrovni stresu, ako priemerní psychiatrickí pacienti z polovice 20. storočia. Ba čo viac, polovica dnešnej populácie trpí depresiou, úzkosťami či rôznymi fóbiami a závislosťami. Žeby odvrátená stránka vedeckého pokroku?

Unsplash.com/José Martin Ramiréz

6

Praktizovanie náboženstva znižuje stres. Nie, nechceme moralizovať. Vedci ale zistili, že ľudia, ktorí sa modlia, rozjímajú alebo meditujú, dokážu omnoho lepšie zvládať ťažké životné situácie a oveľa menej podliehajú každodennému stresu. Skúste aj vy byť niekedy len tak sami so sebou, so svojimi myšlienkami a s vierou, že to všetko má zmysel, a že i to zlé sa obráti na dobré.

7

Aj za peniaze sa dá kúpiť si šťastie. Stačí vám na to 2 500 eur mesačne. Táto čiastka by vám aj na naše pomery mala zabezpečiť nielen základné potreby, ale i možnosť zlepšiť si životný štandard nákupom oblečenia, spotrebičov či zážitkov, a dokonca, mala by vám umožniť si i niečo odložiť bokom.

8

Sme šťastnejší, keď sme so šťastnými ľuďmi. Nič nové, že? Opäť sa tu potvrdzuje význam sociálnej stránky ľudskej podstaty.

9

Ľudia vo veku 18 až 33 rokov sú najviac stresovanou časťou populácie. Nie je sa čo čudovať. Odchod z domu, škola, zamestnanie, hľadanie si životného partnera, založenie si rodiny či hľadanie si spôsobu sebarealizácie. To dá skutočne zabrať.

10

Dobrý spánok môžete získať aj tým, že sa prestanete sťažovať, ako zle ste sa minulú noc vyspali a začnete sa sústrediť na to, že túto noc sa vyspíte skvele.

Unsplash.com/Benjamin Combs

11

Počuli ste už o Dunning Kruger efekte? Nie? A hovorí vám niečo porekadlo, že v dnešnej dobe sa múdri ľudia podceňujú a hlúpi si myslia, že sú skvelí? Presne o tom je celý tento efekt. A že skutočne vystihuje dnešnú dobu, to skvele dokazujú sociálne siete.

12

Keď si spomínate na nejakú udalosť z minulosti, v skutočnosti si pripomínate poslednú chvíľu, kedy ste si na ňu spomenuli. Daný zážitok preto vnímate výrazne skreslene a subjektívne, aj preto naše spomienky časom blednú a máme tendenciu ich idealizovať.

13

Vedci z univerzity v Chicagu zistili, že máme tendenciu racionálnejšie sa rozhodovať, keď naše možnosti zvažujeme v inom jazyku.

14

Poznáte tú anekdotu o 2 pravidlách úspechu? Prvé je: nikdy nehovor všetko, čo vieš. Skutočne to platí, aj štúdie dokázali, že keď hovoríme o svojich plánoch a cieľoch s inými ľuďmi, výrazne sa tým znižuje pravdepodobnosť, že ich dosiahneme. Prečo? Rozptyľujeme svoju pozornosť.

Unsplash.com/Allef Vinicius

Pozri aj: 15 psychologických faktov o ľuďoch a ich správaní, ktorým nebudete chcieť uveriť

mesmerizingwords
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov