Foto: pixabay.com

Môžete ich otestovať na svojich najbližších.

Psychológia rozhodne nie je len nudná veda plná ničnehovoriacich termínov. V skutočnosti je zábavná a vie vás prekvapiť faktami, z ktorých vám spadne sánka. Presvedčia vás, že všetci sme viac-menej rovnakí a na určité životné situácie reagujeme naozaj šablónovito. Toto je 6 skvelých psychologických faktov, ktorých pravdivosť si môžete overiť v praxi.

Článok pokračuje pod videom ↓

O niektorých ste už možno počuli. Iné vás zas, naopak, poriadne prekvapia.

#1 Správanie ľudí hovoriacich viacerými jazykmi úzko závisí od jazyka, ktorí práve používajú

Photo by Dmitri Popov on Unsplash

Aj na Slovensku nájdeme množstvo ľudí, ktorí hovoria minimálne dvoma jazykmi. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký význam to má na ich správanie? Podľa psychológov nás druhý jazyk môže niekedy zmeniť dosť podstatne.

Okrem iného prízvuku, významu slov a celkovej komunikácie neraz meníme aj držanie tela, celkové vyžarovanie a iné parametre, ktoré z nás môžu spraviť absolútne odlišnú osobnosť. Ak ste voči tomuto faktu skeptickí, skúste si všímať správanie človeka, ktorý bežne hovorí dvoma jazykmi. Určite to bude stáť za to.

#2 Skutočný záujem prezradia špičky nôh

Chcete vedieť, či vášho poslucháča skutočne zaujíma to, o čom hovoríte? Skúste sa mu nenápadne pozrieť na špičky nôh. Ak ste ho zaujali, špičky jeho chodidiel budú smerovať k vám. Neverbálny jazyk často prezradí viac, než by ste si mysleli.

#3 Klamár spozná klamára

Photo by Fares Hamouche on Unsplash

Toto je veľmi zaujímavý fakt. Aj u nás sa už celé veky hovorí o tom, že vrana k vrane sadá. Možno aj preto chronický klamár skôr spozná, keď druhý klame.

#4 Ľudia, ktorí sa najviac potia, sú tí najúprimnejší

Nadmerné potenie dokáže poriadne skomplikovať život. Nie je to bohviečo, keď vo vašom podpazuší vzniknú mapy potu vo veľkosti Afriky. Avšak všetko zlé je na niečo dobré. Odborníci tvrdia, že ľudia, ktorí sa nadmerne potia, sú v skutočnosti tí najúprimnejší. Veríme, že táto informácia poteší mnohých.

#5 Myseľ vládne nad telom 

Photo by Mitchell Griest on Unsplash

Na nastavení našej mysle skutočne záleží. Nejeden výskum dokázal, že šťastní ľudia sú zdravší než chronickí sťažovatelia. Ak si uvedomíte túto skutočnosť, zároveň na vlastnej koži prídete na to, že sme si všetci strojcami svojho šťastia. Čím viac sa sústredíme na šťastie, tým viac sa v našom tele aktivuje imunitný systém. Všetko je v našej hlave.

#6 Spievanie znižuje pocit úzkosti a depresie

Kedy ste si poslednýkrát schuti zaspievali? Mnohí musia poriadne načrieť do minulosti, aby si na tieto chvíle spomenuli. Zaspievať si z plného hrdla sa určite oplatí. Do tela sa vám vyplaví množstvo endorfínov, ktoré pomôžu v boji s negatívnou náladou.

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov