Foto: Image by StockSnap from Pixabay

Ak už dlhodobo meliete z posledného, je načase niečo zmeniť.

Chvíľková únava občas prepadne každého z nás. Môže byť spôsobená nárastom povinností, zmenou počasia či hormonálnymi výkyvmi. Ak vás však už dlhodobo sužuje chronická únava, mali by ste podrobnejšie zanalyzovať svoj bežný deň. Možno si za únavu môžete sami. Náš organizmus nedokáže donekonečna čerpať z energetických rezerv. Preto je potrebné zbaviť sa zlozvykov, ktoré nám energiu doslova kradnú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto sú podľa magazínu Goalcast tri veci, ktoré nám ju odsávajú najviac. Zbavte sa ich skôr, než bude neskoro.

#1 Nepravidelný spánkový rytmus

V detstve sme spánkové rituály doslova nenávideli. No čím sme starší, tým viac prichádzame na to, že „večierka“ má pre náš organizmus zmysel. Dlhodobý spánkový deficit sa negatívne podpíše na našom výkone. Ak počas pracovného týždňa spíme málo, cez víkend to nedospíme. Každý deň je dôležité líhať si do postele v rovnakom čase. Niekomu vyhovuje chodiť spať so sliepkami, inému stačí ísť do postele aj po polnoci. Dôležitá je však pravidelnosť. Inak si rozhádžeme spánkový rytmus, čo bude mať za následok nedostatok energie.

Photo by Gregory Pappas on Unsplash

#2 Káva & spol.

Väčšina ľudí si začiatok dňa bez horúcej šálky kávy ani len nevie predstaviť. Jedna šálka nemusí automaticky znamenať závislosť. Ale aj v prípade kávy, zeleného čaju či iných nápojov, ktoré obsahujú kofeín, je na mieste opatrnosť. Nepreháňajte to. A miesto štvrtej šálky kávy radšej vybehnite na čerstvý vzduch. Kofeín pôsobí len krátkodobo. Po tom, čo prestane účinkovať, sa môžeme cítiť ešte unavenejšie. To isté platí aj v prípade konzumácie sladkostí. Tie nám dodajú cukor, no taktiež veľmi rýchlo prestanú účinkovať. Preto netreba zabúdať na zdravú mieru vo všetkom.

Photo by Cyril Saulnier on Unsplash

#3 Zlá životospráva

Na to, aby ste boli supervýkonní, nemusíte byť skalný fanúšik zdravej stravy. Avšak netreba zabúdať, že jedlo, ktoré konzumujeme, výrazne ovplyvňuje to, ako sa cítime počas dňa. Ak fičíte len na rýchlom občerstvení, nečudo, že sa neustále budete cítiť ako zbitý pes. Vyvážené raňajky sú základ. Ak nestíhate, zalejte si ovsené vločky mliekom a dochuťte ovocím, alebo si urobte smoothie. Príprava takýchto raňajok vám zaberie doslova len pár minút času. Počas práce či štúdia vás nebude trápiť škvŕkajúci žalúdok a vďaka vyváženej strave si skôr udržíte pozornosť aj energiu. Oveľa lepšie je rozdeliť si jedlo do piatich menších porcií, než sa jednorazovo “napráskať“.

Photo by Louis Hansel on Unsplash

So zlou životosprávou úzko súvisí aj nedostatočný pitný režim. Často prídeme na to, že sme takmer nič nepili, keď nás prekvapí príšerná bolesť hlavy. Skúste počas dňa vypiť aspoň 8 pohárov čistej vody alebo nesladeného čaju. Sladeným a ochuteným vodám sa radšej vyhnite oblúkom.

Na to, aby ste opäť našli stratenú energiu, stačí len malá zmena. Prvé dni či týždne môžu byť síce náročné, avšak konečný výsledok určite stojí za to úsilie.

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov