Ak ste ho na sebe spozorovali, nemali by ste ho zanedbať.

Ako ste na tom so svojím čuchom? Ak nie práve najlepšie a máte obavy, že to s ním ide dolu vodou, výsledky tejto novej štúdie vás pravdepodobne veľmi nepotešia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa totiž podarilo dokázať, že oslabnutie čuchu je síce jedným z najzvláštnejších, no zároveň jedným z najskorších znamení začínajúcej demencie.

Výskum totiž ukázal, že takmer všetci ľudia, ktorí nedokázali charakterizovať ani jednu z 5 základných vôní, začali do 5 rokov trpieť demenciou.

U ľudí, ktorí nedokázali pomenovať 4 z 5 základných vôní, bolo riziko, že do 5 rokov začnú trpieť demenciou, až 2x vyššie.

Autor štúdie, profesor Jayant M. Pinto, hovorí: “Strata čuchu je jedným z najskorších signálov príchodu demencie. Takýmto spôsobom môžete okamžite a veľmi lacno zistiť, či vám demencia hrozí alebo nie.”

pixabay.com

Ak zistíte, že ohrození ste, samozrejme to nie je potešujúca správa, no stále máte dosť času na to, aby ste príchod demencie čo najviac oddialili. Výskumný tím preto vyvinul diagnostický test, ktorý je voľne dostupný v niektorých zahraničných štátoch. Ide o tzv. “Sniffin’Sticks”. Je to sada vonných tyčiniek, ktoré vyzerajú ako pero a pomôžu vám zistiť, koľko z 5 vôní ste schopní rozoznať.

To, že strata čuchu úzko súvisí s blížiacou sa demenciou, potvrdili aj iné výskumy. Je to preto, že tá časť mozgu, ktorá je zodpovedná za čuch, je prvou, ktorá býva demenciou napadnutá.

Pozri aj: Výnimočne talentovaný slovenský grafik premietol názvy 20 psychických problémov a ochorení do typografie. Jeho kreativita vás uchváti

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov