Foto: pexels.com

Viete, ktorá to je?

Väčšina hádok a konfliktov vo vzťahu vzniká z banálnych vecí. Hádame sa, kto nevysypal smeti, kto nevyložil umývačku riadu či prečo partner necháva ponožky na zemi. Niekedy napätie, ktoré zažívame v práci, ventilujeme doma, pričom náš partner či partnerka sa stávajú hromozvodom našich pretlakovaných emócií. Čo s tým? Podľa odborníkov je všetko uhol pohľadu. Ten môžete zmeniť pomocou jednoduchej otázky, ktorá výrazne zvýši kvalitu vášho vzťahu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pomôže vám oddeliť to podstatné od nepodstatného.

Pozrite sa na problém z časového hľadiska

Ako uvádza portál spring, váš vzťah sa bude vyvíjať oveľa pozitívnejšie, keď sa na to, čo sa deje, pozriete z časového hľadiska. Stačí, ak si položíte otázku:

Ako budem vnímať tento konflikt o jeden rok?

Photo by Kaylah Otto on Unsplash

Túto otázku môžete, samozrejme, pretransformovať. Ak problém, ktorý práve riešite, nemá na váš vzťah vyslovene devastačný vplyv, táto otázka vám pomôže nevybuchnúť a zbytočne nevstupovať do hádky. O rok vám bude ukradnuté, že vaša polovička neupratala či zanedbala nejakú drobnú povinnosť. Ak však ide o neveru či klamstvo, ktoré absolútne otrasie vašou dôverou, pravdepodobne to budete vnímať ako problém aj s odstupom času.

Photo by Jeremy Cai on Unsplash

To, že pozeranie sa na súčasný problém z hľadiska budúcnosti nám naozaj pomáha oddeliť sa od prehnanej emocionálnej reakcie, dokazuje aj štúdia publikovaná v magazíne Social Psychological and Personality Science. Jej výsledky jednoznačne dokazujú, že sme tak zhovievavejší voči zlyhaniam druhého človeka. Konieckoncov, skutočná láska vie naozaj odpúšťať.

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov