Foto: Photo by Walid Riachy from Pexels

Priateľstvo s výhodami so sebou prináša aj určité nevýhody, ktoré je dobré mať na pamäti.

Takáto forma nezáväzného vzťahu sa v súčasnosti teší veľkej obľube. Priateľstvo s výhodami, založené predovšetkým na sexe, na prvý pohľad vyzerá ako obojstranné víťazstvo. Nikomu nič nesľubujete, nemusíte sa viazať, len si užívate výhody – čo viac si môžete priať? Ale nie vždy je všetko také ružové, ako sa môže zdať. Podľa viacerých expertov, takýto vzťah s benefitmi môže obnášať viacero rizík. Preto s nimi treba počítať.

Najlepšie ešte predtým, než sa necháte zlákať ilúziou priateľstva s výhodami. Možno sami prídete na to, že vám to za to nestojí.

Takéto vzťahy sú proti našej podstate

Ako tvrdí Joshua Klapow, klinický psychológ, priateľstvo s výhodami je proti samotnej ľudskej podstate. Ak máme s niekým intímny vzťah, je len otázkou času, kedy sa do takého vzťahu zamiešajú aj emócie. Môžeme sa tváriť, že sme v poriadku, ale podvedome si začneme robiť na druhého človeka nároky, bude nás zaujímať, čo robí, s kým trávi čas. Naozaj vám nebude vadiť, ak si nájde inú partnerku či partnera? Budete vedieť byť v pohode, aj keď sa vám neozve zopár dní? To je niečo, čo len málokto dokáže ustáť.

Photo by Kristina Flour on Unsplash

Jeden z vás bude chcieť niečo viac

A to môže byť podľa terapeuta Garyho Browna poriadnym kameňom úrazu. Jeden z partnerov začne skôr či neskôr cítiť niečo viac. Avšak základné pravidlo priateľstva s benefitmi je jasné: „Žiadne city.“ Ak sa im však budete brániť, pôjdete sami proti sebe. Otázka znie: naozaj vám to stojí zato? I keď sa to môže zdať ako maličkosť, city nie sú niečo, čo sa dá len tak odrezať. Navyše, ak náklonnosť bude len jednostranná, môžete sa poriadne sklamať. Možno ostanete v takomto vzťahu s benefitmi len kvôli prázdnej nádeji. Budete dúfať, že raz príde deň, kedy vám druhá osoba opätuje city. To sa však stáva len veľmi zriedkavo.

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Vzťahová expertka Pricilla Martinez vysvetľuje aj opačný pohľad na danú situáciu. Vedieť, že vás niekto miluje, hoci vy k nemu nič necítite, taktiež nemusí byť príjemná skúsenosť.

Blokujete si ďalšiu príležitosť

Priateľstvá s benefitmi majú väčšinu krátke trvanie. Takýto vzťah sa dá len zriedkakedy držať roky, a to najmä kvôli vyššie spomenutým dôvodom. Ďalším, nemenej podstatným z nich je fakt, že si blokujete príležitosť na vytvorenie serióznejšieho vzťahu, v ktorom je miesto aj pre city. Zbytočne sa tak chytíte do pasce, z ktorej sa len ťažko uniká.

Photo by Noah Silliman on Unsplash

Riskujete stratu priateľstva

Priateľstvo s výhodami vzniká práve z priateľstva. Dvaja priatelia opačného pohlavia sa dohodnú na určitých pravidlách a nezáväznom sexe. Ako uvádza psychoterapueut Fran Walfish pre portál Elitedaily, ak to nevyjde, s priateľstvom sa môžete celkom rozlúčiť. Už nebudete môcť mať výlučne len kamarátsky vzťah. Ostane medzi vami niečo zvláštne a nevypovedané, čo vzniklo z priateľstva s benefitmi.

Ak sa predsa len rozhodnete do takéhoto vzťahu ísť, skúste zvážiť všetky pre a proti. A stanovte si hranice. Bez nich vám to určite nebude fungovať.

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov