Foto: TASR (Jaroslav Novák)

Prezidentka v utorok vystúpila v pléne so správou o stave republiky.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok popoludní vystúpila pred poslancami Národnej rady (NR) SR so správou o stave Slovenskej republiky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zdôraznila, že napriek snahe hľadať východiská a udržiavať nádej v spoločnosti bude jej správa jedna z najvážnejších a zrejme aj najkritickejších.

Chudoba sa prehlbuje, môže to viesť k radikalizácii

Príjmové nerovnosti na Slovensku rastú a prehlbuje sa chudoba. Počet ľudí ohrozených chudobou narástol, je ich už okolo 660.000.

Pomoc vlády podľa nej na začiatku prichádzala neskoro a v nízkych sumách. Zdôraznila, že v chudobnej spoločnosti sa zvyšuje nespokojnosť a sociálne napätie, čo môže viesť k radikalizácii. Pri hľadaní riešení kríz treba podľa nej myslieť viac aj na dosahy na ženy.

„V riziku chudoby sa u nás ocitá každá tretia domácnosť jednorodičovských rodín a osamelých seniorov a každá tretia domácnosť rodín s troma a viac deťmi. V riziku chudoby je takmer každé šieste dieťa,“ pripomenula prezidentka pred poslancami Národnej rady (NR) SR s tým, že po prvý raz narástol podiel chudobných vo všetkých krajoch.

Prípadné rozpočtové provizórium by bolo prehrou nás všetkých

Čaputová označila prípadné rozpočtové provizórium za prehru všetkých. Dúfa v rozumný kompromis vo vzťahu k vecným a opodstatneným výhradám voči návrhu rozpočtu.

Foto: TASR (Jaroslav Novák)

Vláde vyčítala, že nedeklarovala spôsob vyrovnania sa so sankciami dlhovej brzdy i neistotu, či v dôsledku schválenia rozpočtu neprídeme o financie z plánu obnovy. Ocenila však niektoré reformy.

Zvládnutie energetickej krízy bude jednou z najväčších výziev

Zvládnutie energetickej krízy bude jednou z najväčších výziev v budúcom roku. Kríza však bude podľa nej aj príležitosťou, aby sme využívali stále viac obnoviteľné zdroje. Ocenila niektoré kroky vlády, napríklad diverzifikáciu dodávky energií i to, že nám nehrozí bezprostredný nedostatok počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny.

Prezidentka odmieta paušálne odsudzovanie lekárov za zlyhanie jednotlivca

Prezidentka apeluje, aby sme neposudzovali či neodsudzovali paušálne všetkých lekárov pre zlyhania jednotlivcov. Odmieta živenie novej vlny nenávisti v spoločnosti. Poznamenala, že odkladanie riešení na poslednú chvíľu urobilo zo situácie v zdravotníctve drámu.

„Stretla som sa s viacerými lekármi, ktorí výpovede podali, a podľa ich veľmi podrobných vysvetlení nemám dôvod pochybovať o čestnosti ich návrhov, ktoré presahovali ich osobné záujmy. Všade, aj medzi lekármi, nájdeme ľudí, ktorí ľudsky či odborne zlyhávajú. Avšak nedovoľme, aby sme teraz paušálne lekárov posudzovali alebo dokonca odsudzovali, podľa možných zlyhaní jednotlivcov. Nesmieme živiť v spoločnosti novú vlnu nenávisti voči ľuďom, z ktorých drvivá väčšina odvádza roky kvalitnú službu pacientom,“ zdôraznila hlava štátu.

Žijeme najrizikovejšie časy v novodobej histórii Slovenska

Slovensko zažíva najrizikovejšie časy z hľadiska bezpečnosti v novodobej histórii. Vojna na Ukrajine spochybnila všetky princípy európskej bezpečnosti a stala sa najväčšou hrozbou mieru v Európe. Ocenila prínos členstva SR v Európskej únii aj Severoatlantickej aliancii. Rovnako, že väčšina vládnych činiteľov, zvolených zástupcov v parlamente aj verejnosti sa postavila na správnu stranu.

Slovensko je už dlhodobo terčom hybridnej vojny

Slovensko je podľa Čaputovej už dlhodobo terčom hybridnej vojny. „Mnohí ešte stále veria, že dezinformácie a konšpirácie sú len produktom modernej doby a fenoménom sociálnych sietí a internetu. Žiaľ, nie je to tak – masívna časť z nich je súčasťou cielenej propagandy,“ upozornila v správe o stave republiky.

Je nevyhnutné opustiť dlhodobé podceňovanie verbálnych útokov

V oblasti spravodlivosti je nevyhnutné opustiť dlhodobé podceňovanie verbálnych útokov. Odsúdila tlak na ľudí v orgánoch vymožiteľnosti práva aj verbálne útoky a vyhrážky novinárom. Za neprípustné považuje šírenie nenávisti, dehumanizáciu a ponižovanie názorového oponenta.

Prezidentka bude viac strážiť kvalitu a zákonnosť legislatívneho procesu

Čaputová bude s ešte väčšou pozornosťou strážiť kvalitu a zákonnosť legislatívneho procesu. Skrátené legislatívne konania boli podľa nej nadužívané. Politikov požiadala, aby dbali na dodržiavanie vlastných procesných pravidiel. Upozornila, že k budovaniu dôvery neprispieva ani prebiehajúca polemika o spôsobe používania paragrafu 363.

Foto: TASR (Jaroslav Novák)

Súčasná situácia si podľa Čaputovej vyžaduje odborne pripravenú legislatívu. Pripomína, že legislatívny proces má zákonom presne určené pravidlá, ktoré sledujú dôležité ciele, napríklad čo najvyššiu kvalitu prijímaných noriem.

„V legislatívnom procese sme však svedkami, že vláda predkladá zákony na skrátené legislatívne konanie aj vtedy, keď na to neexistujú dôvody a keď môžu mať zásadný dosah na verejné financie a hospodárenie samospráv,“ skonštatovala hlava štátu. Zároveň poukázala, že vládne návrhy zákonov sú často zásadným spôsobom menené tesne pred ich schválením či vo forme prílepkov k nesúvisiacim predpisom.

Ak politická kríza prerastie, bude lepšie nanovo voliť

Hrozí, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade bude lepšie umožniť občanom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov.

Okrem vedenia Národnej rady SR a poslancov si prišiel správu vypočuť aj predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) a viacerí členovia kabinetu.

Hlava štátu má prejav v NR SR tretíkrát od svojho nástupu do funkcie, naposledy pred poslancami prehovorila v septembri 2021.

Uložiť článok

Najnovšie články