Foto: unsplash/ Piron Guillaume

Zoznam čakateľov na orgány je dlhý.

Chorých ľudí je totiž neúrekom a darcov je naopak nedostatok. Pacient neraz čaká na potrebný orgán aj celé roky. Nová metóda však znamená pre čakateľov novú nádej. Lekári dokážu udržať pečeň pri živote až týždeň.

Nová metóda znamená nádej pre tisícky pacientov

Ako informuje portál IFLScience, vedci prichádzajú s novinkou, ktorá môže zachrániť tisícky životov. Prvýkrát sa totiž podarilo zostrojiť zariadenie, ktoré dokáže opraviť poškodenú ľudskú pečeň a udržať ju pri živote až týždeň. Na transplantáciu čaká množstvo ľudí aj na Slovensku, v roku 2019 bolo na zoznam čakateľov zaradených 327 pacientov a ako uvádza na svojej stránke Ministerstvo zdravotníctva, od roku 1990 transplantáciu už absolvovalo 4 000 pacientov. Na novú pečeň čakalo k júnu minulého roka 21 pacientov.

Na svete sú čakateľov na novú pečeň tisícky, niektorí trpia rôznymi ochoreniami pečene, iní si orgán poškodili pri nehode. Pri transplantácii sa poškodený orgán z tela vyberie a vloží sa orgán darcu, doteraz sa však lekárom darilo darcovskú pečeň udržať pri živote nanajvýš niekoľko hodín. Odborníci sa už roky pokúšajú nájsť spôsob, ako orgán udržať nažive mimo ľudského tela dlhšie, pečeň však doteraz neprežila viac ako 24 hodín.

Henry Vandyke Carter [Public domain]
Novú technológiu, ktorá udrží pečeň pri živote celý týždeň, popísali vedci zo švajčiarskeho Zürichu v odbornom časopise Nature Biotechnology a hovoria, že ide o technológiu, ktorá znamená prelom v medicíne.

Na tvorbe systému sa podieľal tím chirurgov, biológov a inžinierov a jeho vývoj a zdokonalenie trval štyri roky. Pierre-Alain Clavien, ktorý sa na tvorbe systému podieľal, hovorí, že ide o premyslený premývací systém, ktorý môže pomôcť nielen pacientom, ktorí potrebujú transplantáciu, ale napríklad aj pacientom trpiacim rakovinou, pre ktorých práve nie je k dispozícii pečeňový štep.

Pečeň prežije mimo tela aj týždeň

V súčasnosti sa odobraná pečeň najprv premyje studeným roztokom a následne sa uloží do nádoby s ľadom, čo zníži metabolickú aktivitu orgánu. Vďaka tomu sa orgán uchová po dobu 18 hodín. Ďalšou alternatívou, ktorá udrží pečeň pri živote 24 hodín, je okysličovanie špeciálnou tekutinou a normotermickou krvou za pomoci prístroja.

Nová technológia teda údajne dokáže napodobniť prostredie v ľudskom tele, vďaka čomu vydrží pečeň omnoho dlhšie. Vedci dodávajú, že pečeň je zásobená nielen kyslíkom, ale aj pankreatickými hormónmi, ako napríklad inzulínom či glukagónom. Vďaka prístroju, ktorý podmienky ľudského tela napodobňuje, pečeň nielenže ostane pri živote, ale dokonca prebieha aj jej oprava.

Foto: unsplash

Prístroj teda dokáže napraviť poranenia spôsobené pri nehode, vyčistiť tukové usadeniny a dokáže dokonca zregenerovať pečeň, z ktorej časť chýba. Navyše, pečene vykazovali známky produkcie žlče, čo je najjasnejším signálom toho, že orgán funguje, ako má. Sledovať všetky parametre poukazujúce na funkčnosť pečene však nie je jednoduché, je ich totiž veľké množstvo, napríklad zrážanlivosť krvi.

Donedávna pečeň, ktorá bola poškodená, nemohla byť použitá na transplantáciu, nová metóda však situáciu výrazne mení. Testy preukázali, že až 6 z 10 pečení, ktoré boli pôvodne určené na vyradenie, sa po ošetrení novou metódou zotavilo a mohli byť transplantované. Orgány ošetrené novou metódou zatiaľ transplantované do ľudského tela neboli, práve to však predstavuje ďalší krok vpred.

IFLScience
Uložiť článok

Najnovšie články