Aussie Oc [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Keď sa povie jazero, väčšina z nás si predstaví zelenú, hnedú, prípadne modrú vodnú plochu.

Tieto jazerá však nepatria ani do jednej zo spomenutých kategórií – sú totiž žiarivo ružové. Čím je toto nezvyčajné zafarbenie spôsobené? Chemické znečistenie to nie je, to sa len príroda občas rada pohrá s farbami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Všetko závisí od soli

Jazerá, rieky a moria obsahujú minerály, medzi nimi soľ. Najviac soli obsahujú moria, keďže do nich vteká voda z riek aj z jazier a soľ obsiahnutá v riekach sa vďaka dažďom rozriedi na minimálne množstvo. Pri jazerách to platiť nemusí, tie môžu byť slané ale i sladkovodné. Ak obsahuje jazero nadmerné množstvo soli, začnú sa v ňom množiť riasy produkujúce betakarotén, Dunaliella Salina, ktoré mu dodajú červenkastý alebo ružový nádych. Samozrejme, také jednoduché to nie je a len soľ nestačí, splnené musia byť aj podmienky týkajúce sa svetla či teploty.

Jazerá slanšie ako moria

Jazerá sa na slané menia vtedy, keď do nich nepriteká dostatok vody alebo naopak, keď jej príliš málo odteká, dochádza k jej vyparovaniu, čím sa koncentrácia soli zvyšuje ešte viac. V niektorých jazerách môže koncentrácia soli dosahovať až 40 percent, následkom čoho sú slanšie ako moria. Takéto jazerá sa vyskytujú najmä v teplých a suchých oblastiach a aby tu niečo prežilo, musia byť organizmy dobre uspôsobené životu v slanom prostredí.

Tri austrálske jazerá

V Austrálii sa vyskytujú až tri ružové jazerá a sú nielen obľúbenou turistickou atrakciou, ale ťaží sa tu aj soľ a sadrovec. Jedným z nich je napríklad Hutton Lagoon, ktoré leží v západnej časti Austrálie. V tejto časti krajiny leží aj jazero Spencer, ktoré je zaujímavé aj tým, že na viac ako desaťročie svoje ružové sfarbenie stratilo. Opäť ho nadobudlo len nedávno, v roku 2017. Odhaduje sa, že za stratu sfarbenia môže zásah človeka, konkrétne budovanie diaľnice a železničnej trate neďaleko jazera. Tretím je jazero Hillier, ktoré je na prvý pohľad len svetlo ružové, no z diaľky má farbu ružovej detskej žuvačky.

Senegalské jazero Retba

Ružový nádych má aj africké jazero Retba v Senegale. Ružová farba je však v tomto jazere len prechodná, najvýraznejšie je viditeľná počas leta a najmenej počas monzúnového obdobia. V senegalskom jazere žije o niečo viac rýb, ako v tých austrálskych, ryby sú však zakrpatené. Podobné jazerá sú aj v Španielsku a v Azerbajdžane, tie však obsahujú len ostrovy ružovej vody v niekoľkých rôznych odtieňoch.

Nie je možné sa v nich utopiť

Vzhľadom na vysoké množstvo soli je takmer nemožné sa v týchto jazerách utopiť, kúpanie sa v nich však nie je také idylické ako napríklad v Mŕtvom mori. Senegalčania, ktorí chodia do jazera Retba zbierať soľ, si pred vstupom do vody potierajú odhalené časti tela bambuckým maslom. Ináč by im soľ mohla pokožku rozodrať a spôsobiť bolestivé otvorené rany. Okolie jazier je však zdraviu prospešné a niektoré ružové jazerá obsahujú minerály, ktoré pomáhajú pri ochoreniach kože a pľúc.

ststworld
Uložiť článok

Najnovšie články