Foto: unsplash.com

Tu je podľa odborníkov jednoduchý návod, ako lepšie zvládať svoje emócie, keď máte tendenciu plakať počas hádok.

Plakať počas hádky s nejakým človekom vôbec nie je nič nezvyčajné. Práve naopak, stáva sa to mnohým ľuďom. Nemusí to hneď nevyhnutne znamenať, že ste príliš citlivá osoba. Niekedy slzy jednoducho pomáhajú tam, kde slová zlyhávajú. Nebojte sa, vedci majú racionálne vysvetlenie, prečo sa to deje, a čo je lepšie, dokonca aj návod, ako to zlepšiť, ak sa nechcete pri každej jednej hádke rozplakať ako malé dieťa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo vlastne ľudia počas hádok plačú?

Mandy Oaklanderová, redaktorka časopisu Time tvrdí, že slzy sú signálom, ktorý dokážu vidieť aj ostatní. Sú signálom toho, že sa niečo deje. Ale prečo vlastne človek plače počas hádky? Slzy môžu byť produktom strachu. Možno sa bojíte, že by hádka s milovanou osobou viedla až k opusteniu a keďže takéto niečo nedokážete zniesť, prejavíte svoju krehkosť.

Psychologička Stacey Rosenfeldová tvrdí, že plač môže byť taktiež prejavom hnevu. Možno sa len obávate, ako by vaše okolie zareagovalo na hnev – mohlo by to podľa vás viesť k strate, odmietnutiu alebo násiliu. No keďže potrebujete tie emócie nejak dostať zo seba von, začnete plakať.

unsplash.com

Akokoľvek na sebe túto vlastnosť neznášate, zapamätajte si, že je to úplne normálne. A čo je ešte lepšie, nie je to niečo, čo by sa podľa odborníkov nedalo zlepšiť, či dokonca po určitom čase úplne prekonať.

Návod, ako prestať plakať

Terapeuti tvrdia, že ak počas hádky budete cítiť, že slzy opäť prichádzajú, nebojte sa urobiť si pauzu. Odíďte z miestnosti, trochu sa prechádzajte a zhlboka dýchajte. Aj desať minút dokáže pomôcť.

Samozrejme, táto rada od odborníkov je viac menej krátkodobá. Ak chcete svoj plač poraziť v dlhodobom meradle, potom by ste mali na sebe odpozorovať, ktorú z emócií reprezentujú vaše slzy. Ide o hnev? Smútok? Alebo niečo celkom iné? Ktorú z emócií zakrýva váš plač? Len ak budete poznať odpoveď na túto otázku, len potom s týmto problémom budete vedieť reálne bojovať.

unsplash.com

Okrem toho sa môžete skúsiť o tomto vašom probléme porozprávať aj s vaším partnerom. Vysvetliť mu, čo sa deje, prečo si myslíte, že sa to deje, a tak, keď sa to nabudúce stane, obaja budete viac-menej pripravení, nerozhodí vás to a váš partner k vám bude tolerantnejší.

Samozrejme výsledky – teda v tomto prípade hádky úplne bez sĺz – sa nedostavia ihneď. Chce to, podobne ako všetko na tomto svete, čas a veľa tréningu. No napokon, ak budete mať pevnú vôľu a budete k sebe maximálne úprimní, všetko dokážete prekonať.

huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov