Úzkosť ľudom nedovolí robiť veľa vecí.

Možno to niektorým príde už trápne – neustále sa vyhovárať na úzkosť, ale tá úzkosť je naozaj mocná vec. Niekedy dokonca tak mocná, že bojovať proti nej a vzpierať sa je úplne nemožné. Niekedy dokonca tak mocná, že aj keď vy chcete jedno, no ona chce druhé, tak bude podľa toho, ako povie ona. Niekedy dokonca tak mocná, že vám diktuje celý život. Ale čo je na tom všetkom úplne najhoršie  je fakt, že mnoho ľudí to stále nechápe.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Odmietate pozvánky na rôzne udalosti – a to aj napriek tomu, že veľmi chcete ísť

Niekedy nezáleží na tom, ako dlho ste danú udalosť pripravovali a plánovali. Ako dlho ste sa na ňu tešili. Ako veľmi ste tam naozaj chceli ísť. Keď príde úzkosť, zrazu odmietnete a neprídete. No nie preto, že nechcete alebo sa bojíte. Jednoducho niečo vo vnútri vám hovorí, že nemôžete.

#2 Idete sa zblázniť nad vecami, o ktorých by ostatní vôbec nepremýšľali

Hlavou vám neustále prúdi obrovské množstvo myšlienok, až pomaly neviete, nad ktorou sa máte zamýšľať skôr. A nakoniec to dopadne tak, že premýšľate aj nad vecami, o ktorých by ostatným premýšľať ani nenapadlo.

#3 Zobúdzate sa skoro, aj keď ste unavení

Spánok je tabu. Respektíve dobrý, dlhý a kvalitný spánok, vďaka ktorému by ste si od všetkého oddýchli je tabu. Zobúdzate sa skoro ráno, v noci máte problémy zaspať a potom, keď sa to už podarí, spíte nepokojne. A to aj napriek tomu, že ste poriadne unavení.

unsplash.com

#4 Vo všetkom hľadáte ten najhorší scenár

Nemôžete si pomôcť – nech sa snažíte akokoľvek, vaša hlava vždy zablúdi k tým najdramatickejším, najtragickejším a najhorším možným scenárom. A to aj vtedy, keď si uvedomujete, že nič z toho sa vlastne nestane.

#5 Niektoré okamihy si v hlave premietate znova a znova

Analyzujete každé slovo, ktoré ste povedali alebo ktoré povedal ten druhý. V hlave si prehrávate všetky rozhovory, všetky udalosti a poriadne sa v nich hrabete. A potom sa môže stať, že od reality začnú mať poriadne ďaleko.

#6 Neznášate, keď sa vás ľudia pýtajú na úzkosť

Z duše nenávidíte všetky otázky, ktoré sa týkajú vašej úzkosti. Nechcete sa o tom baviť ani teraz, ani potom, ani nikdy. Vôbec vám to nepomáha, naopak, veci to ešte zhoršuje.

#7 Myslíte si, že všetko je vaša vina

Ak sa niečo stane, vždy najprv hľadáte vinu u seba. Obviňujete sa z vecí, ktoré nie sú vo vašej réžii a vždy hľadáte na sebe len a len to najhoršie.

#8 Mávate okamihy, keď sa to na vás všetko zosype

Raz za čas príde tá chvíľa, keď máte pocit, že všetko to na vás doľahne. Cítite sa úplne na dne, cítite sa, akoby váš mizerný život bol jeden veľký chaos, jeden veľký labyrint, z ktorého nedokážete nájsť cestu von. Máte pocit, že temnota z vášho života už nikdy neodíde.

unsplash.com

#9 Neustále porovnávate seba s ostatnými

Neustále sa porovnávate so všetkými naokolo. Váš výzor, to, čo ste už v živote dosiahli, jednoducho všetko. A potom, ak zistíte, že existujú „rozdiely“, ste z toho zbytočne smutní.

#10 Trestáte sa tým, že si v hlave prehrávate každú chybu, ktorej ste sa dopustili

Každý v živote určite urobil mnoho chýb. Ale vašou obľúbenou činnosťou, alebo lepšie povedané, obľúbenou činnosťou vašej úzkosti, je mučiť vás a prehrávať si v hlave zoznam tých najhorších okamihov vášho života.

#11 Chce sa vám kričať, pretože máte pocit, že vaše vlastné myšlienky vás zožierajú zaživa

A najhoršie na tom celom je to, že sa to deje vo vašom vnútri. Navonok nič nevidno. Všetko to trápenie je iba vo vašej hlave a vy máte pocit, že to nedokážete zastaviť.

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov