Foto: unsplash.com

Keď na sebe spozorujete tieto znaky, zbystrite pozornosť.

Niekedy sa tak veľmi necháme pohltiť prácou, stresom, zlými dňami a inými ľuďmi, až úplne zabudneme na seba a na svoje mentálne či fyzické zdravie. To všetko, všetko, čo však potláčame, nás raz dobehne. A potom príde zrútenie. Zrútime sa, pretože už nevieme, ako pokračovať ďalej. Nemusí to však tak skončiť a každému zrúteniu sa dá predísť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Stačí, ak si na sebe budete všímať tieto znaky a zakročíte skôr, než už bude neskoro. Zosumarizoval ich portál Thought Catalog.

#1 Cítite, že to nezvládate

Strácate kľúče od bytu, neviete, kde ste si položili okuliare, nepočúvate, keď ostatní rozprávajú, alebo neustále hľadáte svoj mobil. Máte pocit, že úplne nerozumiete slovám, ktoré ostatní hovoria, a veci si vysvetľujete po svojom – často je to však všetko úplne inak. Máte jednoducho pocit, že to nezvládate, a akoby ste nič vo vašom živote nemali pod kontrolou.

#2 Na ľudí ste vo väčšine prípadov nepríjemní

Vaša nálada je ako na horskej dráhe, dokáže sa zmeniť zo sekundy na sekundu. Aj úplne maličkosti vás dokážu priviesť do bodu varu a na ostatných vo vašom okolí ste zväčša nepríjemní.

unsplash.com

#3 Prestávate tráviť čas s vašimi priateľmi

Vyhýbate sa vašim priateľom či rodine a prestávate s nimi tráviť čas. Vždy si radšej nájdete nejakú výhovorku, len aby ste mohli zostať doma a nemuseli s nimi nikde ísť. Máte ich radi, to áno, no aj napriek tomu sa neustále schovávate.

#4 Žijete viac vo svojej hlave než v reálnom svete

Vytvárate si vo svojej hlave príbehy, akúsi druhú realitu, a pokúšate sa žiť viac v nej, než v reálnom svete. Čítate ešte viac kníh než zvyčajne, možno hráte viac počítačových hier, než zvyčajne. Robíte všetko preto, aby ste utiekli do iného sveta a vyhli sa tomu ozajstnému.

#5 Váš negativizmus už predbehol váš pozitivizmus

V poslednom čase cítite samú beznádej. Vnímate iba zlyhania. Všetko vidíte v odtieňoch čiernej. Tak veľmi sa nechávate pohlcovať negatívnymi myšlienkami, že na tie pozitívne vám už nezostáva miesto.

#6 Do popredia dávate svoje zlé vlastnosti

Začínate sa v živote viac sústreďovať na to zlé, než na to dobré. Hovoríte si, že aj tak fajčíte, tak už je jedno, či to bude jedna cigareta denne alebo jedna krabička. Hovoríte si, že aj tak nie ste dobrí v nadväzovaní kontaktov, tak to úplne prestanete skúšať. Jednoducho, do popredia sa dostáva všetko zlé.

unsplash.com

#7 Vaše fyzické zdravie na tom tiež nie je najlepšie

Máte časté migrény, bolesti chrbta či bolesti brucha. Trpíte nádchou, teplotami, často kašlete a kýchate. Váš stres už dokonca ovplyvnil aj vaše fyzické zdravie.

#8 Nič necítite

Viete, že by ste sa v niektorých situáciách mali cítiť smutne, či naopak, veselo, no vy necítite nič z toho. Ste ako prázdna schránka bez pocitov a nič vás už neprekvapí.

#9 Ste pohltení prácou

Máte tak strašne veľa povinností, až neviete, kde začať. A najhoršie je na tom to, že aj tá najmenšia úloha pre vás predstavuje niečo obrovské a vyčerpávajúce, čo vás oberie o neskutočné množstvo energie.

unsplash.com

#10 Zanedbávate základné veci

Nejete pravidelne a vynechávate jedlá. Chodíte neskoro spať a celkovo spíte len veľmi málo. Či už všetky tieto a podobné veci robíte schválne, pretože sa chcete „potrestať“, alebo z vašej vlastnej nedbanlivosti, jedno je isté – prestávate sa o seba starať.

#11 Mávate temné myšlienky

Vaša myseľ sa v poslednom čase potuluje naozaj zvláštnymi a temnými miestami. A nie sú to pekné miesta.

Preto, ak ste na pokraji zrútenia, nezabúdajte urobiť zo svojho mentálneho zdravia prioritu. Podniknite kroky už teraz, nie až potom, keď už bude neskoro.

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov