Foto:Image by Виктория Бородинова from Pixabay

Predstava je vždy krajšia, než realita.

Všetci sme sa v živote ocitli v situácii, kedy sa nám niekto páčil a priťahoval nás, no nemohli sme ho mať. Možno preto, že načasovanie nebolo správne, alebo preto, že už bol vo vzťahu s niekým iným, alebo jednoducho situácia nám to nedovoľovala. Aké asi ťažké je s tým prestať? Aké to je prinútiť samého seba, aby sa nám tá osoba nepáčila? Podľa vedcov to vôbec nie je jednoduché.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hneď na začiatok je dôležité podotknúť, že to, do koho sa zamilujeme, nie je naším rozhodnutím. Jednoducho sa to stane. A my sa s tým už iba musíme nejako vysporiadať. Ak sa nám páči niekto, koho nemôžeme mať, vytvorí sa určité „spojenie“, ktoré podľa odborníčky Jess O’Reilly možno nie je jednoduché len tak zrušiť, no dokážete ho aspoň oslabiť.

Prečo vás stále priťahuje váš ex?

unsplash.com

Napríklad, ak ste sa so svojím partnerom rozišli, no ešte stále vás priťahuje, je možné, že ide o koncept, kedy si minulosť len príliš idealizujete. Inými slovami, vaše spomienky sú vo vašej hlave skreslené, prikrášlené a zatvárate oči pred všetkými zlými vecami, ktoré sa vám vo vzťahu diali. Preto je dobré premýšľať nielen nad všetkými plusmi vášho vzťahu s teraz už vaším bývalým, ale aj nad všetkými mínusmi a dôvodmi, prečo ste sa rozišli.

Čo robiť, keď sa vám páči niekto, kto už je vo vzťahu?

Či už sa vám páči váš ex alebo niekto, koho poznáte len tak z videnia, no už je vo vzťahu, alebo dokonca nejaký známy herec – podľa odborníčky je príťažlivosť väčšinou záležitosťou túžby po niečom novom a neznámom.

Preto, keď vás priťahuje niekto, koho veľmi dobre nepoznáte, môže to byť kvôli tomu, že vaša myseľ si sama vytvorila obraz o danom človeku. Vykreslila ho ako láskavého, úprimného, zábavného, očarujúceho, milujúceho a so všetkými ďalšími vlastnosťami, ktoré by nemali chýbať vášmu ideálnemu partnerovi. Pravdou však je, že ani on nie je dokonalý. Musíte si uvedomiť, že ten človek je niekto celkom iný, než ten, koho si vytvorila vaša myseľ.

unsplash.com

Čo teda z toho všetkého vyplýva?

Naša myseľ sa s nami rada hrá. Rada si všetko idealizuje a pozerá sa na svet cez ružové okuliare. Keď vás niekto priťahuje, v skutočnosti vás nepriťahuje on sám, ale vaša skreslená predstava o ňom. Je naozaj ťažké odpútať sa od tejto predstavy, pretože vaša hlava si na nej dala naozaj záležať, no nie je to nemožné.

Musíte myslieť na to, že veci sú v skutočnosti iné. Musíte prestať zatvárať oči pred všetkými nedostatkami a negatívnymi vlastnosťami, či dokonca dôvodmi, prečo to medzi vami dvoma nebude fungovať. A až vtedy, až sa vám podarí na svet pozerať bez ružového filtra, až potom pominie aj tento opar poblúznenia.

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov