Foto: Photo by automnenoble bogomolov from Pexels

Zmeniť si účes je niekedy tá najlepšia vec, akú môžete pre seba urobiť.

Vlasy vždy boli a aj budú jedným zo symbolov zmeny. Ak máte pocit, že ste v živote ukončili jednu etapu a chcete sa pohnúť ďalej, alebo ak máte pocit, že súrne potrebujete nejakú zmenu, potom je voľba jasná: ostrihať si vlasy. Niekedy sa nám s našimi nádhernými lokňami lúči ťažko, inokedy je to zas veľmi jednoduché a vy si hovoríte, že je to presne tá zmena, ktorú ste potrebovali. Tak či onak, nový účes a kratšie vlasy vás dokážu poriadne posilniť a urobiť z vás celkom nového človeka. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno si hovoríte, že zmenu účesu netreba opisovať až tak dramaticky. Ale verte či nie, raz za čas do vás vojde tá neuveriteľná chuť ísť ku kaderníčke a nechať sa ostrihať. Alebo si dať ofinu. Alebo sa prefarbiť. Alebo dokonca vyskúšať fialový melír. Podľa odborníkov má toto všetko určitú spojitosť s tým, ako vnímate samého seba, a ako chcete, aby vás vnímali aj ostatní.

Prečo máme chuť zmeniť si náš účes?

Vedci tvrdia, že vlasy sú symbolom našej existencie. Sú poznávacím znamením toho, akí sme. A ak túžime po zmene, potom prvá voľba padne práve na účes – pretože ten pre nás znamená veľa z hľadiska toho, ako vidíme samých seba. A ak konečne chceme byť niekým iným, alebo len novšou verziou nás samých, potom je pochopiteľné, že musíme zmeniť to, čo nás reprezentuje, teda náš účes.

Zmena účesu sa rovná pocitu, akoby sme boli úplne noví ľudia – silnejší, lepší a hlavne je to prísľub akéhosi nového, lepšieho začiatku. A väčšina z nás nové začiatky miluje.

unsplash.com

Oslobodenie sa po rozchode, ukončenie školy, začiatok materstva, presťahovanie sa do novej krajiny – to všetko a omnoho viac sú časté dôvody na to, prečo by sme chceli začať odznova a prečo sa chceme stať novými ľuďmi. Už jednoducho ďalej nemôžeme byť takí istí, akí sme boli.

Taktiež je to istá forma seba-objavenia. Skoncovali sme s naším starým ja a teraz prichádza na rad to nové – silnejšie, sebavedomejšie, rozumnejšie. Je to forma, ako ukázať svetu, kto v skutočnosti sme a čo chceme. Môže to byť aj znak toho, že sa náš život dostáva do úplne novej kapitoly a my, ako hlavná postava, sme to potrebovali nejako ukázať.

Na ktorú vec by sme však nemali zabúdať?

Nemali by sme zabudnúť na to, že samotné ostrihanie vlasov z nás neurobí iného človeka. Je to len symbol zmeny, nie zmena samotná.  Takže, nečakajte na to, že ak zmeníte váš účes, automaticky sa zmení aj všetko okolo vás. Ak chcete zmenu, musíte na naj pracovať sami. Ale môže vám nový účes dodať odvahu, ktorá vám chýbala? Samozrejme.

unsplash.com
elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov