Foto: Photo by Walid Riachy from Pexels

Možno ste o tom nevedeli, ale aj toto sa s vami deje, keď sa s niekým bozkávate.

Bozkávanie je niečo, čo ľudia robia neustále a robia to radi. Je to totiž viac než len príjemná aktivita, vďaka ktorej máte pocit, akoby ste sa vznášali. Ale čo ste pravdepodobne nevedeli, je to, že aj za bozkávaním je množstvo vedy. Vedy a vedeckých výskumov, ktoré nám odhaľujú nie len to, čo sa deje v ten špeciálny moment s vaším mozgom, ale aj s vaším telom. A nebojte sa, vedci sa zhodujú, že bozkávanie je pre vás naozaj dobré a zdravé.

#1 Pri bozkávaní vzniká medzi vami a vaším partnerom puto a zvyšuje sa aj produktivita iných hormónov

Štúdie hovoria, že bozkávanie má 3 hlavné funkcie, a to: posúdenie potenciálneho partnera, iniciovanie sexuálnej aktivity a vytváranie puta medzi partnermi. Vášnivý bozk totiž dokáže zvýšiť produkciu hormónu oxytocínu, ktorý sa nazýva aj hormón lásky, a tak sa prehlbuje puto medzi partnermi. Taktiež môže dôjsť k zvýšeniu dopamínu, ktorý je zodpovedný za túžbu, a tiež serotonínu, čo môže viesť k tomu, že musíte o svojom partnerovi neustále premýšľať.

#2 Feromóny spôsobia, že vás niekto priťahuje ešte viac

Existuje teória, podľa ktorej ak sa pri bozkávaní obtriete nosom o tvár vášho partnera, robí to feromóny ešte výraznejšími. A či si to už uvedomujete alebo nie, naše telo na feromóny reaguje, teda náš partner nás začne priťahovať ešte viac.

unsplash.com

#3 Bozkávanie pomáha redukovať stres

Bozkávanie so sebou prináša aj mnoho zdravotných výhod. Napríklad to, že pomáha redukovať stres – a to najmä vtedy, ak si bozk poriadne užívate. Takže ten blažený a skvelý pocit, ktorý sa vám naskytá pri bozkávaní milovanej osoby, je dokonca veľmi zdravý, a to ako pre vaše telo, tak i pre vašu hlavu.

#4 Bozkávanie je pre váš imunitný systém poriadnou výzvou

Nie je prekvapením, že bozkávanie môže byť príčinou mnohých chorôb – v ľudských ústach sa totiž nachádza až šesť miliárd baktérií. No na druhej strane, zaujímavé je, že bozkávaním si ľudia budujú lepšiu imunitu. Desaťsekundovým bozkávaním si môžete z úst do úst preniesť až osemdesiat miliónov baktérií, na ktoré telo neustále vytvára nové protilátky.

#5 Pri bozkávaní sa vám rozširujú zreničky

Keď sa s niekým bozkávate alebo sa vám niekto páči, vaše zreničky majú tendenciu sa roztiahnuť. Vedci tvrdia, že aj to môže byť, okrem iného, dôvod, prečo pri ňom ľudia zatvárajú oči. Tie sú zrazu citlivejšie na svetlo a vy máte rozmazanejšie videnie.

unsplash.com

#6 Aj bozkávanie môže spôsobiť orgazmus

Niet pochýb o tom, že keď sa s niekým bozkávate naozaj dlho, môže to byť aj poriadne vzrušujúce. Sexuológovia tvrdia, že orgazmus je neurologická odpoveď, ktorá sa vytvára v mozgu, a preto môže nastať aj pri bozkávaní – nie sú nutné ani dotyky pohlavných orgánov. Je to preto, že ústa aj jazyk sú bohaté na nervové zakončenia a ak sú všetky ostatné podmienky správne (to znamená, že sa bozkávate s osobou, ktorá vás priťahuje a užívate si to), potom sa pokojne môže v plnej miere dostaviť aj orgazmus.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov