Každé ovocie a zeleninu treba pred konzumáciou dôkladne umyť. Na neumytom ovocí, ako sú napríklad čučoriedky, jahody, maliny alebo ríbezle, konzumovanom priamo z kríka môžu na človeka číhať mnohé parazity. Riziko predstavuje aj kontaminovaná voda, zle umytá alebo vôbec neumytá zelenina a iné plody nachádzajúce sa blízko zeme v záhrade.
Upozornili na to lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Dana Kamenická. Riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň podotkol, že parazity na spomínanom ovocí môžu prenášať lesné zvieratá ako napríklad líška. „Pozor treba dať aj na blízky kontakt s domácimi miláčikmi – psom, mačkou a inými, na ktorých srsti sa môžu nachádzať infikované vajíčka,“ dodal Bartoň.
Nebezpečné parazity
Najznámejším parazitárnym ochorením je podľa verejného zdravotníka a hygienika NÚDCH Michala Adamišina toxoplazmóza, kde kľúčovým faktorom prenosu Toxoplasma gondii je mačka. Tá vylučuje infikované vajíčka, ktoré sa môžu nachádzať okrem iného aj na neumytom ovocí a zelenine. „Obzvlášť nebezpečná býva v tehotenstve a závažnou formou infekcie je aj jej očná forma,“ priblížil Adamišin.

Zároveň ozrejmil, že v NÚDCH bolo v posledných piatich rokoch hospitalizovaných deväť pacientov v 12 hospitalizáciách. „V anamnéze ôsmich z nich prevládal kontakt s domácimi zvieratami a šesť pacientov malo očnú formu toxoplazmózy. Ovocie alebo zelenina neboli v anamnéze prítomné,“ doplnil Adamišin.
Ďalším ochorením je napríklad echinokokóza, ktorá sa vyskytuje prevažne na severnej pologuli. „Dôležité je vedieť, že toto ochorenie sa neprenáša z človeka na človeka. V NÚDCH sme v posledných piatich rokoch zaznamenali v súvislosti napríklad s echinokokózou tri hospitalizácie,“ podotkol verejný zdravotník a hygienik.
Lekári odporúčajú po každom kontakte s akýmkoľvek zvieraťom a pred akýmkoľvek kontaktom s jedlom alebo potravinami si ruky umyť vodou a mydlom. Rovnako je dôležité, aby pri manipulovaní s ovocím a zeleninou bolo náčinie pred používaním čisté a umyté. „Počas rastu ovocia a zeleniny a následne ich minimálneho spracovania sa do čerstvých produktov môžu dostať patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobovať ochorenie a zapríčiniť rôzne infekcie prenášané potravinami,“ uviedol Adamišin.
Zároveň kontaminácia môže byť prechodne prítomná na povrchu alebo preniknúť hlboko dovnútra cez poškodené miesta na povrchu čerstvých produktov. Ľudské patogény spojené s čerstvými produktmi vo všeobecnosti podľa odborníkov z NÚDCH zahŕňajú napríklad vírus hepatitídy A, norovírus, Clostridium botulinum či Salmonella enterica a Staphylococcus.
Ubytujete sa za 13 € a najete za 10 €: Najkrajšie vianočné trhy v Európe pre rok 2025 máme len na skok. Začínajú už čoskoro
Zaplatili sme len 3 eurá: Vyskúšali sme sa veľmi lacno najesť v reštaurácii z Na nože. Niektorým sa takéto jedlo prieči
Žije v prenajatom byte, nemá auto a po meste chodí s batohom: Kto je Zohran Mamdani, prvý moslimský starosta New Yorku?
Najnebezpečnejšia žena: Bola posadnutá sexom a vraždila mužov pre zábavu. Dostala tvrdý trest, stále je hrozbou
Budú vianočné trhy v Bratislave drahšie? Stánkarov zaťaží vyššia 23 % DPH, na ľudí tento rok čakajú aj výhodné ponuky
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber












Nahlásiť chybu v článku