Niekedy je lepšie niektoré veci radšej nevidieť či nevedieť. Výroba potravín nie vždy prebieha tak pekne, ako si ich predstavujeme a samotný proces môže byť pre niekoho nechutný. Takéto pocity môže vytvárať aj výroba paštét.
Paštéty boli aj v minulosti (a stále sú) obľúbeným doplnkom k strave pri výletoch do prírody, na turistiku, alebo na chatu. Bežne si na nich ľudia pochutnávajú aj doma, lebo sú ľahko dostupné, chutné a zasýtia.
Čo obsahuje
Historicky má paštéta pôvod vo Francúzsku a v Belgicku. Je tvorená skôr tučnejším mäsom, vďaka ktorému má krémovejšiu konzistenciu, často sa do nej pridáva aj pečeň. Mäso sa rozmixuje najemno, následne sa doň pridávajú koreniny a soľ, prípadne aj aromatický alkohol, najmä pri tých exkluzívnejších paštétach. Mäso býva väčšinou bravčové, no používa sa tiež mäso z rôznej hydiny, napríklad kuracie, kačacie či husacie.
Zmes sa potom umiestňuje do foriem (prípadne konzerv) a tie sa uvaria pri stanovenej teplote a môžu sa podávať, zvyčajne s chlebom.
V našom regióne sú obľúbené najmä paštéty s pečeňou, ktorá im dodáva charakteristickú chuť a konzistenciu. Avšak mnohí výrobcovia, vzhľadom na cenu surovín, používajú okrem pečene, mäsa a ochucovadiel ešte bravčové kože, tuk, vodu či vývar a škrob. Samozrejme, presné zloženie sa líši od výrobcu či požiadaviek trhu, no môžeme v paštéte nájsť tiež množstvo tzv. éčok, ako sú glutaman sodný – na dochucovanie a dotvorenie chuti mäsa, a stabilizátory či konzervačné látky.
Výroba
Očistené mäso a pečeň, prípadne kože a slanina sa najprv jemne pomelú. Potom sa do zmesi pridávajú jednotlivé ingrediencie a zmes sa umiestni do kutrovacieho stroja, ktorý ju dôkladne premieša a zjemní. Po pridaní všetkých zložiek sa zmes umiestni do foriem a nechá sa uvariť.
Aj keď samotná výroba paštéty nemusí vyzerať najpríjemnejšie, výrobcovia musia spĺňať prísne hygienické normy, a keďže výsledný produkt prechádza tepelnou úpravou, tak sú prípadné patogény zabité.
Paštétu si ale môžete ľahko pripraviť aj doma. Stačí vám len niekoľko ingrediencií a môžete si na nej pochutnať, pričom viete presne, čo v nej máte.
Budú v sobotu na Sviatok Všetkých svätých otvorené obchody? Pozrite sa, ako to bude po novom, reťazce hlásia zmeny
Radik bol postrach Ruska: Škrtil 90-ročné ženy, tvrdil, že ich to nebolí a len sa chcel najesť. Náhodou ho zachytilo video
Boli sme sa v Bratislave zaočkovať proti covidu bez registrácie: Rad nemal konca, ľudia vtipkovali o kukurici. Na toto sa pripravte
Urológ Ján Švihra: Vo vybraných prípadoch má obriezka stále veľký zmysel. Takto by mala vyzerať správna hygiena „tam dolu“
Brat za Brata zbiera údaje možno aj o vás. Redaktorka bola 21 dní v top exotickej destinácii, výdavky ju prekvapili
Objavili sme klenot, nikdy ste o ňom nepočuli: Prešli sme sa po najstaršom drevenom moste v Európe a navštívili unikát
Jednu chcel označiť horiacou cigaretou, inú zase zbil do bezvedomia. Čím bol Picasso väčší sadista, tým lepšie maľoval
Zrezanú kožu prišíval na tváre, topila sa v hnise, stál pri prvej plastike penisu: Chirurg experimentoval s obeťami vojny
ANKETA: Nemá to tu čo robiť. Pýtali sme sa Slovákov, či nakupujú v ruskom reťazci MERE a čo si o ňom myslia
Odborníčka na dýchanie Petra Gaul: 60 až 80 % z nás nedýcha správne. Čo bude platiť večne, sú 3 zásady












Nahlásiť chybu v článku