Ak chceme pri zohrievaní jedla ušetriť na energiách, rozhodujúce je najmä množstvo jedla, ktoré tepelne upravujeme. Ak chceme pripraviť malé a jednoduché jedlo — napríklad pár zemiakov —, najlacnejšou alternatívou je pravdepodobne použitie mikrovlnnej rúry alebo teplovzdušnej fritézy.
O rozdieloch medzi nákladmi na energie pri varení sa rozhovoril finančný novinár a expert na šetrenie Martin Lewis. Ako opisuje Daily Mail, v podcaste z roku 2022 tvrdí, že pokiaľ musíte pri varení použiť fritézu viac než raz, spravidla miniete viac peňazí, než keby ste jedlo jednoducho upiekli v rúre.
Toto o cene za zohrievanie jedla hovoria čísla experta
Dokonca aj slabšia teplovzdušná fritéza — napríklad s výkonom 800 W — vás nakoniec vyjde drahšie ako pečenie v rúre, ak ju použijete dvakrát. A ak máte výkonnejšiu fritézu, napríklad takú s výkonom 2 000 W, jej používanie môže byť dokonca drahšie ako klasická rúra — a to aj v prípade, že ju pri zohrievaní jedla zapnete iba raz.

Lewis vysvetľuje rozdiel v cene na základe britskej meny a cien energií — priemerné rozdiely si však dokážeme predstaviť aj na základe týchto údajov.
Použitie mikrovlnnej rúry s výkonom 1 000 W na desať minút podľa odborníka stojí asi 6 pencí. Jedno použitie rúry stojí v priemere 21 pencí, fritéza s výkonom 800 W v priemere 13,6 pencí. Jedno použitie fritézy s väčším výkonom 2 000 W však podľa odborníka vychádza na zhruba 34 pencí. A ak rovnaké jedlo pripravíte dvakrát v slabšej fritéze s výkonom 800 W, miniete spolu vyše 26 pencí — čo je viac, ako by ste v priemere zaplatili za použitie rúry.
Lewis vysvetľuje, že za rozdielmi v nákladoch stojí spôsob, akým jednotlivé spotrebiče produkujú teplo. Taká mikrovlnná rúra dodáva konzistentné, stále teplo, zatiaľ čo bežná rúra sa najskôr vyhreje na požadovanú teplotu a potom ju iba udržiava — čo znamená, že na plný výkon nefunguje po celý čas.
Suma sumárum — ak potrebujete pri varení zohriať väčšie množstvo jedla, použitie rúry vás pravdepodobne vyjde lacnejšie než opakované spúšťanie fritézy či mikrovlnnej rúry. Ak však pripravujete niečo malé a jednoduché, menej výkonná fritéza alebo mikrovlnná rúra sú spravidla najúspornejšie možnosti.
ANKETA: Nemá to tu čo robiť. Pýtali sme sa Slovákov, či nakupujú v ruskom reťazci MERE a čo si o ňom myslia
Odborníčka na dýchanie Petra Gaul: 60 až 80 % z nás nedýcha správne. Čo bude platiť večne, sú 3 zásady
Najslávnejšia krádež v histórii umenia. Mona Lisa zmizla na dva roky z Louvru, podozrivý bol aj Picasso
Na Slovensku otvorili unikátny obchod: Za pár eur tu nakúpite veci, ktoré inde zrejme nenájdete, čaká na vás aj prekvapenie
Za obed som platila 2 eurá: Bola som 21 dní v top exotickej destinácii a zapisovala si výdavky. Cena dovolenky ma šokovala
Pri natáčaní Priateľov strčil jazyk do úst Rachel a Monike. Jean-Claude Van Damme si vyslúžil prezývku „Van Zúfalec“
Kričal, že nechce zomrieť a vbehol do lesa: Zmiznutie Larsa Mittanka v Bulharsku sledujú milióny ľudí, hľadajú ho už 11 rokov
Namiesto 40 € vám stačí aj 7 €: Boli sme v Chorvátsku mimo hlavnej sezóny. Ceny pri tomto klesali, máme pre vás tajné tipy
Skutočná pravda o Matke Tereze: Chorým nedávala lieky, chcela, aby trpeli. Rakovinu tíšila maximálne aspirínom
Lenka žije v Turecku: Priemerný mesačný plat je tu 800 až 1 000 eur. Turci sú majstri manipulácie a chronickí klamári












Nahlásiť chybu v článku