Predstavte si, na čo všetko si mucha sadne skôr, ako pristane na vašom jedle. Veru, nie je to príjemná predstava. Je teda bezpečné takéto jedlo konzumovať alebo je lepšie ho vyhodiť?
Vyhodiť alebo nie?
Príjemné jarné dni lákajú najesť sa vonku na terase. Predstavte si ale, že zrazu na vašom obľúbenom jedle sedí hneď niekoľko múch. Drzo sa po ňom poprechádzajú a čo-to naň vyvrátia. Je také jedlo ešte bezpečné na konzumáciu? Ako píše IFL Science, riziko, že sa po jeho zjedení nakazíte nejakou chorobou, je pomerne nízke.
Napriek tomu je to ale poriadne nechutné. Vzhľadom na to, že muchy nemajú zuby, na jedlo vypustia sliny plné enzýmov. Tie ho čiastočne rozložia, aby ho následne mohla mucha nasať. Väčšinu svojho krátkeho života trávi tento hmyz tým, že sa kŕmi rozkladajúcou sa organickou hmotou, vrátane odpadkov a výkalov. Je preto pochopiteľné, že sú plné patogénov, ktoré by človeku mohli spôsobiť nepríjemnosti.

Dajte na sedliacky rozum
Vedcom sa podarilo identifikovať až 130 rôznych patogénov, vrátane húb, parazitov, vírusov či baktérií, ktoré muchy poletujúce v našich domácnostiach prenášajú. Tie môžu v niektorých prípadoch pri prenose na človeka zapríčiniť otravu jedlom.
To, či sa človek nakazí, závisí od niekoľkých faktorov. Dôležité je napríklad to, koľko múch sa vo vašom tanieri usadilo a na ako dlho. Ak sa na čerstvo uvarenom jedle na moment zdrží jediná mucha, odborníci nevidia dôvod celé ho vyhadzovať. Ak sa ale na jedle kŕmi húf múch celé hodiny, je lepšie počúvnuť sedliacky rozum a vyhodiť ho.
Opatrnejší by ste mali byť v krajinách, kde je vysoký výskyt tropických ochorení, v takých prípadoch môže človeku hroziť napríklad cholera. Bez ohľadu na to, kde žijete, je najlepšie držať sa pravidla, že ak máte o jedle pochybnosti, radšej ho nejedzte.
Bola vysušená 5 rokov doma v garáži a jej rodina si to nevšimla: Záhada úmrtia mladej ženy vám nedá spávať
Už malý detail vie ušetriť desiatky eur, takto si nastavte radiátory. Odborníci upozorňujú, čo je doma najväčší problém
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami
Doktorka Jana Boboková o zomieraní: Život nie je nutné za každú cenu umelo predlžovať. Musíme akceptovať, že bude koniec
Našli ho mŕtveho v hotelovej vani, stal sa tak členom „Klubu27“: Smrť Jima Morrisona je dodnes veľkou záhadou
Ženy mučil a hral s nimi najzvrátenejšiu hru, akú si viete predstaviť. Z vraha sa dvíhal žalúdok aj skúseným policajtom
Exdetektív Vachálek: Ak by bol Černák na slobode, niekto by si ho našiel. Koncom búrlivej mafiánskej éry je vražda Kuciaka
Vývar za 3,90 € a ríbezľové pivo za 4 €: Našli sme najstaršiu slovenskú reštauráciu, po večeri sme ochutnali niečo nečakané
Outlet z kauzy slayáda začal veľkolepo, rýchlo sa z neho stala „nákupná zóna duchov“. Zákazníkov si užíval krátko








Nahlásiť chybu v článku