Kým niektorí si doprajú kráľovské raňajky, po ktorých potrebujú chvíľu len nečinne odfukovať, iní si vezmú len niečo malé a rýchle. Množstvo ľudí však má sklon raňajkovať celé roky vždy to isté jedlo. Vedci vysvetlili, prečo je to tak.
Prečo jeme na raňajky tie isté jedlá?
Často sa hovorí, že raňajky sú tým najdôležitejším jedlom dňa. No zvyčajne si na ne vyhradíme aj najmenej času. Ako píše portál Live Science, na raňajky si zvyčajne volíme jednoduché jedlá, ktorých príprava netrvá dlho a dokážeme ich aj rýchlo zjesť. Malo by to však byť zároveň jedlo, ktoré telu, ale aj mozgu pomôže prebrať sa po nočnom odpočinku. Zaujímavé je, že ak si ľudia nájdu pokrm, ktorý im na raňajky vyhovuje, sú ochotní držať sa ho celé roky. Prečo je to tak?
Súčasťou výskumu, ktorého výsledky boli publikované v časopise Appetite, sa stalo 1 275 Američanov a 2 624 Francúzov. Výsledky ukázali, že väčšina z nich jedla na raňajky to isté, pri obede a večeri však očakávali, že sa pokrmy budú obmieňať. Naše stravovacie návyky – vrátane toho, kedy a čo jeme, ovplyvňuje do značnej miery kultúra. Telo sa však riadi cirkadiánnym rytmom, ktorý mení naše správanie a fyziologické potreby.

Tisícky neurónov sa starajú o to, aby sme včas pocítili únavu a následne sa vo vhodnom čase ráno prebudili. Cirkadiánny rytmus teda ovplyvňuje aj to, kedy sme hladní, na čo máme chuť a aké porcie jedla si doprajeme. Vedci už v predchádzajúcich výskumoch zistili, že jedlo si vyberáme okrem toho na základe dvoch dôležitých faktorov, a to podľa toho, do akej miery je to praktické a do akej miery nám to spôsobuje potešenie.
Praktickosť vyhráva nad pôžitkom
Čo sa týka výsledkov výskumu, tie ukázali, že 68 % účastníkov konzumuje na raňajky to isté jedlo aspoň dvakrát týždenne. Francúzi dokonca raňajkovali to isté jedlo ešte častejšie (v 73 % prípadov). V porovnaní s raňajkami, na večeru jedli ľudia ten istý pokrm len v 9 % prípadov (častejšie sa pokrm opakoval u Američanov – 16 % prípadov).

Podľa autorov štúdie tento jav vysvetľuje fakt, že ráno sa väčšinou ponáhľame a nemám čas chystať a konzumovať náročné pokrmy. Okrem toho, ráno sa zvyčajne uspokojíme s jedlom, nad ktorým nemusíme príliš uvažovať. Jednoducho si pripravíme napríklad ovsené vločky a ich príprava a konzumácia si vyžaduje minimum mentálneho či fyzického úsilia. Neskôr počas dňa však neraz zatúžime po jedle, ktoré našu myseľ stimuluje o niečo viac.
Navyše, ráno sme zvyčajne najviac bdelí a máme najviac energie a tú chceme investovať do praktických záležitostí. Jednoduché raňajky si teda volíme preto, lebo je to praktické, nie preto, lebo chceme mať z jedenia pôžitok. S postupom dňa sa však hladina energie, ako aj naše ciele menia a viac sa zaujímame o to, čo nám môže priniesť pôžitok. Myslite však na to, že občas nezaškodí dopriať si trochu pôžitku aj ráno.
Okamžite si ich bežte pozrieť: Našli sme 10 najlepších filmov roku 2025, mnohé z nich vám úplne ušli
Jozef Kákoš z Depaul Slovensko: Stačí jednoduchá otázka. Takto môžete človeku bez domova zachrániť život
Šialený Hitlerov megavlak: 5-hviezdičkový hotel na koľajniciach mal byť budúcnosťou dopravy, postaviť ho nebolo možné
Milan Bez Mapy po kauze s Nickom Papcunom: Svojich sledovateľov a ich peniaze si vážim. Vieme, ako sa to nestane vám
Nastúpila do autobusu a zmenila tým históriu. Rosa neuvoľnila sedadlo belochovi a stala sa symbolom boja proti rasizmu
Navštívili sme mimoriadne významné miesto na Slovensku celkom zadarmo: Pravdepodobne ste o ňom nepočuli
Beáta Jurík z PS: Fico poslal Putinovi vianočný darček. V stanovisku Slovenska chýba zmienka o územnej celistvosti Ukrajiny
Navštívili sme tradičné dedinské vianočné trhy aj so zabíjačkou. Stretli sme známych z detstva a ochutnali špeciality
Analytička Lauková o energopomoci: Dostane ju človek, ktorému zvýšili plat, dôchodcovia môžu mať problém
Miška a Denis zo Sexuálnej výchovy: Klitoris je oveľa väčší, ako si ľudia myslia. Toto urobte po každom pohlavnom styku








Nahlásiť chybu v článku