foto: TASR - Milan Kapusta

Na území našej krajiny tak registrujeme celkovo 363 prípadov nákazy novým vírusom COVID-19.

Slovensko má celkovo 363 prípadov ochorenia COVID-19. V pondelok (30.3.) pribudlo 27 nových prípadov. Počet negatívne testovaných vzoriek bol 661. Celkový počet pacientov s negatívnym výsledkom je 7857. O výsledkoch testov informoval premiér Igor Matovič na pondelňajšej tlačovej konferencii.

Článok pokračuje pod videom ↓

Matovič tiež dodal, že z 27 pacientov s ochorením je deväť ľudí vo veku nad 60 rokov. Najmladším novým nakazeným je trojročné dieťa a najstarším 80-ročná žena.

Pozitívne testovaní za pondelok sú štyri ženy a dvaja muži z okresu Bratislava, dve ženy z okresu Hlohovec, dve ženy z okresu Nitra, dve ženy z okresu Rožňava a dvaja muži z okresu Trebišov.

Ďalej je to jedna žena z okresu Čadca, jedna z okresu Bánovce nad Bebravou, Martin, Michalovce a jedna z okresu Žiar nad Hronom. Ďalej je to jeden muž z okresu Bardejov, Galanta, Nové Zámky, Prievidza, Svidník, Trenčín, Trnava a jeden muž z okresu Žilina.

Opatrenia prijaté na Slovensku pre nový koronavírus sa javia ako účinné

Opatrenia, ktoré boli prijaté na zastavenie šírenia ochorenia COVID-19, sa javia ako účinné. Ak ich bude Slovensko vedieť dlhšie dodržiavať, mohlo by zaradiť medzi päť krajín, ktoré najlepšie zvládli pandémiu nového koronavírusu. V utorok o tom informoval riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana na Úrade vlády SR.

Podľa vládneho analytika sa tak môže Slovensko vyhnúť scenárom, aké sa ukázali v Taliansku, Španielsku či v americkom štáte New York. Vrchol epidémie by na Slovensku mohol byť približne v polovici júla. Podľa Smatanu však je potrebné zvýšiť kapacitu nemocníc a prísne dodržiavať opatrenia približne tri až štyri mesiace.

Pri aktuálnom scenári bude Slovensko potrebovať približne 1000 ventilátorov. Podľa premiéra Igora Matoviča by mala byť vláda schopná zabezpečiť takýto počet. Pripomenul, že k prístrojom je potrebný aj vyškolený personál. Matovič pripustil, že bude potrebných vyškoliť ďalších ľudí, a to minimálne dvojnásobný počet.

V Česku podľahlo nákaze koronavírusom 23 ľudí

V Českej republike sa nákaza koronavírusom SARS-CoV-2 do pondelka potvrdila u 2942 ľudí. Chorobe COVID-19 podľahlo 23 ľudí, uviedol podľa spravodajského servera Novinky.cz český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

foto: TASR/AP

Od pondelňajšieho rána sa počet úmrtí zvýšil o šesť. Vyliečených zostáva 11 ľudí. Pokrývku nosa a úst nebudú pri vychádzaní musieť mať deti do dvoch rokov a vodiči, ktorí sú v motorovom vozidle sami, povedal po rokovaní českej vlády Vojtěch.

Česká vláda tiež schválila nariadenie, že do karantény budú musieť ísť všetci ľudia, ktorí pricestujú do ČR. Vláda tiež do 11. apríla predĺžila zákaz maloobchodného predaja a predaja služieb v prevádzkarniach. Pôvodne platil do stredy 06.00 h. Do 11. apríla zostanú v ČR zatvorené aj reštaurácie. Do 11. apríla platí tiež obmedzenie voľného pohybu osôb.

Počet úmrtí na nákazu koronavírusom dosiahol v Európe 25-tisíc

Počet potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 od vypuknutia pandémie dosiahol v pondelok v Európe 25.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza zo zverejnených oficiálnych údajov.

Postele vo vojenskej provizórnej nemocnici postavenej v Mulhouse vo Francúzsku, foto: TASR/AP

Podľa AFP evidovali v pondelok k 14.30 h SELČ celkovo 25.037 smrteľných prípadov súvisiacich s koronavírusom. Celkovo bolo v Európe potvrdených 399.381 prípadov nákazy. Európa je v súčasnosti globálne kontinentom s najvyšším počtom infikovaných. V dvoch najpostihnutejších krajinách sveta – v Taliansku a v Španielsku – zaznamenali 10.779 a 7340 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. V týchto krajinách dosiahol počet úmrtí viac ako tri štvrtiny zo všetkých úmrtí v rámci Európy.

Citované údaje predstavujú iba časť z reálneho počtu prípadov nákazy, keďže mnohé krajiny vykonávajú testy na prítomnosť koronavírusu iba v podozrivých prípadoch, ak sú osoby hospitalizované alebo majú vážne príznaky, dodáva AFP.

Uložiť článok

Najnovšie články