foto: Twitter

Žirafy sa stali obľúbeným terčom lovcov, ktorí si neuvedomujú, že ich nezmyselné činy majú ďalekosiahle dôsledky.

Žirafy sú najvyššie zvieratá spomedzi suchozemských živočíchov. No hrozí, že svet príde o takúto raritu. Možno si generácie našich detí budú pamätať toto zviera s najdlhším krkom len z čiernej knihy vyhynutých zvierat. Populácia žiráf sa totiž rapídne znižuje. A nikto s tým nič nerobí.

Biodiverzita zvierat na planéte sa rapídne znižuje. Pred nedávnom sa svet rozlúčil so Sudánom, posledným žijúcim samcom nosorožca tuponosého. No ani žirafy nečakajú práve najpozitívnejšie časy. Samozrejme za všetko, ako inak, môže človek. Africké Safari je niečo, čo musí absolvovať každý „poriadny chlap“. To sa samozrejme nezaobíde bez ulovenia nejakého zvieraťa, a to bez ohľadu na to, že stojí na pokraji vyhynutia.

Hrozí im tiché vyhynutie



Len za 30 rokov populácia žiráf v subsaharskej Afrike zaznamenala pokles až o 40 percent. Toto prudké zníženie majú na svedomí najmä africkí turisti, ktorí lovia trofeje. V súčasnosti sa odhaduje, že je na planéte len okolo 97 500 jedincov žiráf, pričom ak sa s tým nebude nič robiť, tento počet sa bude stále znižovať, až dôjde k tichému vyhynutiu týchto jedinečných zvierat.

Čísla sú alarmujúce

pixabay.com

Vedci apelujú na to, že väčšina trofejí končí v Amerike. Len pre porovnanie, za posledných 10 rokov si americkí lovci z Afriky odviezli 21 402 vyrezávaných kostí, 3 008 kusov koží zo žiráf a 3 744 rôznych suvenírov, vyrobených práve zo žiráf. Tieto ich trofeje stáli život približne 3 700 jedincov.

Okrem toho, že žirafy oberajú o život lovci, svoje spravia aj automobily, strata prirodzených biotopov či zásah elektrickým prúdom zo stĺpov. Ak si vezmeme do úvahy i to, že viac ako 50 percent mláďat žiráf zomiera v dôsledku predátorov, uvedomíme si, že žirafy budú na tom naozaj biedne.

V skutočnosti žije menej žiráf než slonov

pixabay.com

Tichému vyhynutiu žiráf by mali zabrániť nové nariadenia, ktoré dovolia Američanom loviť žirafy len za tzv. konzervatívnym účelom. Povolenie k lovu tak nedostane hocikto, kto má peniaze. Fotografia, na ktorej 12-ročná Aryanna Gourdin pózuje so svojou čerstvo ulovenou trofejou, hovorí za všetko. Toto šialenstvo treba čím skôr zastaviť.



Zarážajúci na tejto fotografii je fakt, že málokoho šokovala. Mladá „hrdinka“ ňou získala viac než 50-tisíc sledovateľov na Instagrame. Avšak ak sa lov týchto jedinečných zvierat nebude regulovať, žirafy na Zemi v najbližších rokoch naozaj vyhynú. A to by bola obrovská škoda.

Pozri aj: Najsmutnejšie zábery, aké ste kedy videli. Toto sú posledné fotky Sudana, posledného samca nosorožca tuponosého pred jeho smrťou

allthatsinteresting.com
Uložiť článok

Najnovšie články