Foto: Flickr (howardpowell)

Táto prekrásna herecká ikona to v živote nemala najľahšie, no i tak sa vedela odovzdať publiku aj tým, ktorí to potrebovali najviac.

Keď sa povie film, lepšie povedané starý film, čo sa vám prvé vybaví? Je to čiernobiely obraz? Muž v klobúku fajčiaci vo svojej pracovni za súmraku? Áno to je typický stereotyp niorových filmov z 30., 40., 50. a dokonca aj 60. rokov minulého storočia. Takýchto vplyvných mužov spravidla sprevádzala dokonalá femme fatale s dlhými nohami, v prekrásnych šatách s cigaretou na špičke. A kto iný ako Audrey Hepburn by mohol byť učebnicovým vyobrazením stelesnenej dokonalosti a ženskosti?

Článok pokračuje pod videom ↓

Fígeľ je v tom, že Audrey nebola typická femme fatale béčkových či lepších detektívok. I keď tento predpoklad dokonale spĺňala. Jej prekrásna tvár, dokonalé telo a teatrálny prejav ju predurčovali k hereckej kariére dávno predtým, než o nej vôbec začala uvažovať. Ikona filmu a tvár najznámejších romantických filmov 60. rokov sa nedožila vysokého veku, ani za sebou nemá najdlhšiu filmografiu na svete. O to väčším a cennejším klenotom však tento roztomilý symbol Hollywoodu je.

Audrey Hepburn, Roman Holiday, 1953

Audrey sa narodila v Bruseli. Už od mala sa nemala zle, keďže jej matka bola dedičkou modrej krvi, barónka Ella van Heemstra mala korene v starej holandskej šľachte. Jej otec Joseph Ruston, po ktorom zdedila aj priezvisko Hepburn, bol zas írskym šľachticom a potomkom tretieho manžela škótskej kráľovnej Mary Stuart, známej aj ako Mária I..

Audrey spočiatku túžila byť primabalerínou a počas štúdia na prestížnej vysokej škole v Londýne sa mu aj venovala. Osud jej karty však zamiešal trochu inak, ako predpokladala. Vietor ju zaviedol do Spojených štátov potom, čo si ju pri baletnom vystúpení všimli filmoví a divadelní producenti. Krátko po prvej roli na Broadwayi v roku 1951 jej prišla ponuka na film Prázdniny v Ríme, ktorú aj vzala. Film z roku 1953 tak odštartoval jej úžasnú kariéru.

Hepburn at the theather

Jej mäkký hlas, zmysel pre módu, herecký talent a neskonalý sexappeal jej priniesli tie najprestížnejšie ponuky. Spolu s filmami ako Raňajky u TiffanyhoMy Fair Lady, svet filmu pomaly spoznával aj mladú nadanú herečku. Tá sa simultánne stávala jednou z najväčších hereckých ikon. Ovplyvňovala ako svet filmu, tak aj myslenie žien po celom svete a módny priemysel. Venovala sa charite a dobrovoľníctvu, no mala aj mnoho neduhov.

From 'How to Steal a Million' 1966

Audrey trpela anémiou, problémami s dýchaním a dokonca aj podvýživou v dôsledku komplexov zo svojho tela. Neodpustila si slušné množstvo cigariet ani búrlivý život. Na jeho sklonku, v roku 1987, sa stala vo veku 57 rokov oficiálnou veľvyslankyňou dobrej vôle UNICEF. Pomáhala deťom v rozvojových krajinách, ako napríklad Somálsko. Položila ju rakovina slepého čreva v roku 1993.

Gregory Peck, Audrey Hepburn, Eddie Albert, at Cafe Rocca, Roman Holiday, 1953

Šesťdesiattriročná herečka, ktorá nikdy nestrácala chuť do života a svoju veľkoleposť, za sebou zanechala veľmi hlbokú stopu. Toto je päť jej najlepších filmov, ktoré rozhodne nesmiete premeškať.

My Fair Lady

Boli to práve 60. roky, kedy sa v Hollywoode rozšíril muzikálový žáner a práve tak vznikla mimoriadne úspešná adaptácie svetoznámej divadelnej hry My Fair Lady. Film vznikol v rovnakom čase a po boku titulov ako Za zvukov hudby či West Side Story. Netreba snáď ani zmieňovať, že v tomto známom príbehu Audrey absolútne exceluje a po jej boku sekunduje výborný Rex Harrison.

Ako ukradnúť Venušu

Tento film nie je návod ku krádeži Celliniho Venuše. Točí sa však okolo tejto cennej sošky a jej falzifikátu. Audrey hrá v tomto filme pôvabnú Nicole, dcéru Charlesa Bonneta. Parížsky elegán, ktorý pôsobí vo svete zločinu, ako obchodník s falošným umením sa pomaly dostáva do problémov. Jeho falzifikát čoskoro môže byť odhalený. Úlohou Nicole je vplížiť sa do múzea a s eleganciou a obratnosťou mačky sošku ulúpiť predtým, než sa príde na jej nepravosť.

Šaráda

V Šaráde hrá naša pôvabná kráska Reginu, ktorá sa vracia zo Švajčiarskej lyžovačky. Po návrate však zisťuje, že jej manžel zmizol a to aj s nemalým množstvom peňazí. Konkrétne s celým ich majetok. A práve o tieto peniaze sa začnú zaujímať rôzne skupiny viac či menej pochybných ľudí, medzi ktorými nechýba ani CIA. Filmu nechýba provokácia, product placement ani veľmi intenzívne napätie, čo z neho robí jeden z najnezabudnuteľnejších filmových zážitkov, nie len 60. rokov.

Prázdniny v Ríme

Za Prázdniny v Ríme získala Audrey svojho prvého, no žiaľ aj posledného Oscara. Vďaka svojmu talentu sa aj napriek relatívne krátkej hereckej kariére nevyhla ďalším štyrom nomináciám. Za Prázdniny v Ríme však okrem iného získala aj Zlatý Glóbus či prestížnu cenu BAFTA. Film sám o sebe získal celkovo 10 oscarových nominácii, z čoho sa 3 premenili na výhru. Panovačná princezná, ktorú tu Audrey stvárnila, spoznáva Rím ako celkom obyčajná mladá dáma. A to vďaka americkému novinárovi, ktorého stvárnil legendárny Gregory Peck. Nie je snáď nutnosťou zmieňovať, že iskrenie tejto dvojici vôbec nechýba a tiež hovoríme o veľmi podstatnom a unikátnom filmovom zážitku.

Raňajky u Tiffanyho

Práve rola Holly Golightly perfektne definovala Audrey Hepburn ako hereckú ikonu. Film vznikol pod taktovkou šikovného režiséra Blaka Edwardsa. V počte Oscarov tiež Raňajky u Tifannyho nezaostávajú, keďže hovoríme o šiestich nomináciách a dvoch utŕžených výhrach. Ľahkomyseľná Holly žije v New Yorku svoj sen o skvelej budúcnosti. Jeho uskutočnenia však viac než hlasno škrípe. Potom čo sa spisovateľ Paul nasťahuje do domu, v ktorom Holly býva, naruší jej jednoduchý životný štýl, pozostávajúci z hradených taxíkov a príspevkov na oblečenie.

Pozri aj: Najprv drogy a sex, potom boj o život medzi štrkáčmi a medveďmi. Cherylin život vo filme Divočina perfektne stvárnila krásna Reese Witherspoon

en.wikipedia.org, csfd.cz, imdb.com

Uložiť článok

Najnovšie články