O tom, že potravinové reťazce často všemožnými silami „ohýbajú“ pravdu a svojim zákazníkom ponúkajú nie celkom kvalitné výrobky, určite viete. Počúvame o tom dookola. Dnes vám prinášame zoznam 8 výrobkov a niekoľko zaujímavostí, ktoré by ste o nich zrejme mali vedieť. Nesnažíme sa však naznačiť, že by ste tieto potraviny nemali kupovať a konzumovať, no možno si v budúcnosti premyslíte, či niektoré skončia vo vašom nákupnom košíku.
Kečup
Keď sa povie kečup, každý z nás si predstaví neoddeliteľnú paradajkovú prílohu hneď k niekoľkým obľúbeným pokrmom. Pravdou však je, že väčšina kečupov, ktoré nájdete v obchodných reťazcov, okolo paradajok len prešla. V priemere sa totiž množstvo paradajok v kečupoch pohybuje od 6 do 10%. Ak teda chcete skutočný paradajkový kečup siahnite po tých najkvalitnejších výrobkoch, kde je obsah paradajok najvyšší, alebo vyskúšajte prípravu domáceho kečupu.

Krabie tyčinky
Krabie tyčinky nesú svoj názov zrejme len kvôli marketingovému ťahu. Mäso v nich totiž v drvivej väčšine prípadov pochádza z oveľa lacnejších druhov rýb, ako napríklad treska a v niektorých dokonca nájdete i kuracie mäso namiesto toho rybacieho. Z veľkej časti ďalej obsahujú kukuričný škrob (až 7%) a samozrejme vodu (do 37%). Ak si chcete otestovať kvalitu krabích tyčiniek, skúste ich zmrazené ohnúť. Ak sa nezlomia, potom patria medzi tie kvalitnejšie (menej kvalitné krabie tyčinky sa veľmi ľahko lámu).

Zemiakové lupienky
Zemiakové lupienky ani zďaleka nepatria medzi zdravé pochutiny, no z času na čas si nájdu miesto v každej domácnosti. Pri lupienkoch si však treba dávať dobrý pozor na zloženie a to konkrétne na zemiaky, z ktorých pochádzajú. Mnohé značky totiž zemiakové lupienky vyrábajú zo zemiakovej múčky, ktorá je doplnená o kukuričnú múku. Niektoré lupienky tiež obsahujú vysoké množstvo karcinogénnej látky akrylamid, ktorá vzniká pri ich výrobe. Ak sa chcete akrylamidu vyhnúť, voľte lupienky, ktoré majú jemnú zlatavú farbu. Čím sú viac smažené, tým viac akrylamidu môžu obsahovať. Ak hľadáte zemiakové lupienky, ktoré sú vyrobené zo skutočných zemiakov, potom musíte siahnuť po lupienkoch, ktoré obsahujú viac oleja. Ten sa totiž používa pri pražení zemiakových lupienkov, ktoré tvoria zo 100% zemiaky.

Kukuričné lupienky – cornflakes
Kukuričné lupienky sa na prvý pohľad zdajú ako veľmi zdravá a chutná alternatíva. Mnohé značky však obsahujú v posledných rokoch veľmi kritizovaný palmový olej. V mnohých taktiež nájdete kukuričný (známy aj ako glukózo-fruktózový) sirup, ktorý teda do kukuričných lupienkov prináša pomerne vysokú dávku cukrov. Práve z tohto dôvodu kukuričné lupienky mnohí odborníci neodporúčajú najmä malým deťom.

Jogurty
Mnohí starší ľudia vám povedia, že jogurty už zďaleka nie sú to čo kedysi. A majú pravdu. V jogurte, ktorý si kúpite v obchode nájdete okrem max. 5% ovocia (ak je ovocný) aj kukuričný škrob, aromatizátory, farbivá, regulátory kyslosti a mnoho ďalších chemických prísad. Každému predsa musí byť čudné, že mu jogurt v chladničke bez pokazenia vydrží i niekoľko týždňov či dokonca mesiace. Najlepšou variantov je teda nešetriť a siahnuť po skutočne kvalitných, popr. domácich jogurtoch. Návod na prípravu domáceho jogurtu nájdete napríklad TU.

Nutella
Obľúbený čokoládový krém bežne nazývaný nutella (podľa najznámejšej značky tohto výrobku) tiež nie je takým nevinným potešením, ako si možno myslíte. Tieto čokoládové krémy totiž vo veľkom obsahujú už spomínaný palmový olej. Nutella má až enormne vysoký podiel tukov a cukrov. Na 100 gramov je až z 30% tvorená tukmi a z 54% cukrom. V prípade, že by ste mali chuť na zdravú alternatívu tejto pochúťky a to najmä bez palmového oleja, vyskúšajte si ju vyrobiť doma, podľa tohto receptu.

Čokoláda
Čokoláda by mala obsahovať najmä kakaové maslo (kakaový tuk), no pravdou je, že vo väčšine prípadov je tento tuk „zriedený“ s tukom palmovým, kokosovým olejom, alebo bambuckým maslom. Ak hľadáte kvalitnú čokoládu, potom siahnite po takej, ktorá je tvrdá a krehká a pri lámaní sa doslova mrví.

Kondenzované mlieko
Kondenzované mlieko sa získava odparovaním vody z klasického mlieka a malo by teda obsahovať iba mliečny tuk. Výrobcovia však často obsah tukov v kondenzovanom mlieku regulujú rastlinnými tukmi alebo zahusťovadlami, aby dosiahli požadovaný výsledok. Ak je na výrobku napísané „mliečny výrobok obsahujúci cukor“ potom je veľmi pravdepodobné, že vznikol práve týmto spôsobom. Ak by ste si chceli vyskúšať radšej domácu variáciu, určite neprehliadnite tento recept.

brightside.me
Okamžite si ich bežte pozrieť: Našli sme 10 najlepších filmov roku 2025, mnohé z nich vám úplne ušli
Jozef Kákoš z Depaul Slovensko: Stačí jednoduchá otázka. Takto môžete človeku bez domova zachrániť život
Šialený Hitlerov megavlak: 5-hviezdičkový hotel na koľajniciach mal byť budúcnosťou dopravy, postaviť ho nebolo možné
Milan Bez Mapy po kauze s Nickom Papcunom: Svojich sledovateľov a ich peniaze si vážim. Vieme, ako sa to nestane vám
Nastúpila do autobusu a zmenila tým históriu. Rosa neuvoľnila sedadlo belochovi a stala sa symbolom boja proti rasizmu
Navštívili sme mimoriadne významné miesto na Slovensku celkom zadarmo: Pravdepodobne ste o ňom nepočuli
Beáta Jurík z PS: Fico poslal Putinovi vianočný darček. V stanovisku Slovenska chýba zmienka o územnej celistvosti Ukrajiny
Navštívili sme tradičné dedinské vianočné trhy aj so zabíjačkou. Stretli sme známych z detstva a ochutnali špeciality
Analytička Lauková o energopomoci: Dostane ju človek, ktorému zvýšili plat, dôchodcovia môžu mať problém
Miška a Denis zo Sexuálnej výchovy: Klitoris je oveľa väčší, ako si ľudia myslia. Toto urobte po každom pohlavnom styku








Nahlásiť chybu v článku