Každý z nás určite z času na čas navštevuje reštaurácie. Keďže pre ich majiteľov je to biznis ako každý iný, aj oni vymýšľajú rôzne triky a ťahy, ako zarobiť ľahšie, rýchlejšie a pohodlnejšie. A pritom využívajú nás, ľudí, ktorí ich podnik navštívime. Ako to robia?
Bez znaku meny
Reštaurácie často vo svojich ponukových lístkoch vynechávajú znak miestnej meny. U nás teda menu nájdete často napísané tak, že na stránkach chýba znak eura a sú tam napísané iba číslice, ktoré predstavujú sumu jednotlivých pokrmov. Štúdie z Cornellskej hotelovej univerzity totiž dokázali, že keď zákazník nevidí na lístku znak peňazí, vnútorne si neuvedomuje, že míňa tak veľa.
Zaokrúhľovanie
Tento trik viac ako reštaurácie používajú skôr hostince, bary a krčmy. Svoje ceny naschvál nastavujú tak, aby ich zákazník pri platení zaokrúhlil aspoň o niečo nahor. Vy potom máte dobrý pocit, že ste nechali tringelt, no v skutočnosti ste boli k tomu nepriamo donútení. Reštaurácie si poväčšine takto jedálne lístky neupravujú…

Opisný jazyk
Možno ste si to v niektorých podnikoch už všimli. Jedálne lístky bývajú často napísané veľmi netradične. Niektoré reštaurácie stavia na humor, iné dajú svojím jedlám zaujímavé názvy a často ich popis napíšu tak, že vás v konečnom dôsledku zaujme viac ako jedlo samotné. Štúdie totiž dokazujú, že takýto jedálny lístok reštaurácii zarobí viac ako bežný.
Spájanie jedla s rodinou
Jedli ste už v reštaurácii Babičkine buchty, palacinky, či iné dobroty? Znovu ide len o psychologický trik, ktorý si na vás majitelia pripravili. Pokrmy s takýmto názvom sa totiž predávajú oveľa jednoduchšie ako keby ste ich nazvali tradične. Spojenie s rodinou v nás totiž vyvoláva pocit nostalgie a dôvery v dobré jedlo.

Geografia
Podľa psychológa Charlesa Spenca z Oxfordskej univerzity sa rovnako dobre predáva aj geografický názov pokrmu či príslušnosť k nejakému etniku. Tak napríklad určite si radšej objednáte talianske cestoviny ako tie obyčajné a pri večeri vám dozaista bude viac chutiť toskánske vínko.
Menšie porcie
V mnohých reštauráciách nájdete v ponuke dve rôzne veľkosti jednej porcie. Väčšina ľudí si povie, že im postačí aj menšia a ešte aj menej zaplatia. Ide však o psychologický trik reštaurácie, pretože väčšia porcia s vyššou cenou je uvádzaná väčšinou iba pre porovnanie a zmanipulovanie ľudí. Podnik tak predá menšie porcie, no i tak na vás zarobí dosť.

Pokračovanie na ďalšej strane…
Ubytujete sa za 13 € a najete za 10 €: Najkrajšie vianočné trhy v Európe pre rok 2025 máme len na skok. Začínajú už čoskoro
Zaplatili sme len 3 eurá: Vyskúšali sme sa veľmi lacno najesť v reštaurácii z Na nože. Niektorým sa takéto jedlo prieči
Žije v prenajatom byte, nemá auto a po meste chodí s batohom: Kto je Zohran Mamdani, prvý moslimský starosta New Yorku?
Najnebezpečnejšia žena: Bola posadnutá sexom a vraždila mužov pre zábavu. Dostala tvrdý trest, stále je hrozbou
Budú vianočné trhy v Bratislave drahšie? Stánkarov zaťaží vyššia 23 % DPH, na ľudí tento rok čakajú aj výhodné ponuky
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber












Nahlásiť chybu v článku