Pre niekoho sú dokonalým kulinárskym zážitkom aj chutne pripravené bryndzové halušky. Niektorí ale neustále hľadajú nové dobrodružstvá a nové jedlá, ktoré by mohli vyskúšať. Ochutnali by ste ale vyprážanú vodu?
Je to naozaj nechutné
Ako píše web Science Times, vyprážanie vody je možné vďaka tzv. sférifikácii, metóde používanej v modernej gastronómii. Zahŕňa tvarovanie kvapalín do polotuhých gulí s tenkými membránami. Inovatívny šéfkuchár Jonathan Marcus vytvoril metódu na vyprážanie vody v rámci kulinárskeho podujatia, ktoré sa konalo ešte v roku 2016 v San Franciscu.

Marcus obalil špeciálne upravenú vodu strúhankou, múkou a vajíčkom. Guľu hodil na niekoľko minút do rozohriateho arašidového oleja pri teplote 375 stupňov. Keď následne rozlúskol obal, zistil, že voda bola skutočne vyprážaná. Chuťovo to ale nebolo vôbec dobré.
Doma s tým radšej neexperimentujte
James Orgill, chemický inžinier a youtuber, ktorý prevádzkuje kanál The Action Labs, urobil rovnaký experiment a zdieľal rovnaký názor. Povedal, že to chutilo odporne. Bolo to vraj tak trochu slané a slizké. Jonathan v popise svojho videa varuje ostatných, aby to doma radšej nikdy neskúšali. Zdôraznil, že popáleniny tretieho stupňa by mohli vzniknúť v dôsledku dramatickej explózie horúceho oleja, keď sa dostane do kontaktu s vodou.
Orgill vysvetlil, že hlavnou zložkou guličiek z vody je alginát sodný, čo je soľ kyseliny alginovej. Tá sa zvyčajne nachádza v hnedých morských riasach. Alginát sodný sa rozpúšťa vo vode, ale keď sa zmieša a nahradí iónmi sodíka, nevznikne klasický roztok, ale pevná látka, pretože alginát vápenatý nie je rozpustný vo vode. Takéto experimentovanie s vodou a s olejom ale môže byť nebezpečné a kvôli tej chuti to ani za to nestojí.
Urológ Ján Švihra: Vo vybraných prípadoch má obriezka stále veľký zmysel. Takto by mala vyzerať správna hygiena „tam dolu“
Brat za Brata zbiera údaje možno aj o vás. Redaktorka bola 21 dní v top exotickej destinácii, výdavky ju prekvapili
Objavili sme klenot, nikdy ste o ňom nepočuli: Prešli sme sa po najstaršom drevenom moste v Európe a navštívili unikát
Jednu chcel označiť horiacou cigaretou, inú zase zbil do bezvedomia. Čím bol Picasso väčší sadista, tým lepšie maľoval
Zrezanú kožu prišíval na tváre, topila sa v hnise, stál pri prvej plastike penisu: Chirurg experimentoval s obeťami vojny
ANKETA: Nemá to tu čo robiť. Pýtali sme sa Slovákov, či nakupujú v ruskom reťazci MERE a čo si o ňom myslia
Odborníčka na dýchanie Petra Gaul: 60 až 80 % z nás nedýcha správne. Čo bude platiť večne, sú 3 zásady
Najslávnejšia krádež v histórii umenia. Mona Lisa zmizla na dva roky z Louvru, podozrivý bol aj Picasso
Na Slovensku otvorili unikátny obchod: Za pár eur tu nakúpite veci, ktoré inde zrejme nenájdete, čaká na vás aj prekvapenie
Za obed som platila 2 eurá: Bola som 21 dní v top exotickej destinácii a zapisovala si výdavky. Cena dovolenky ma šokovala












Nahlásiť chybu v článku