Foto: pixabay.com

Táto jednoduchá metóda vám pomôže rozhodnúť sa v akejkoľvek oblasti života.

Pre niektorých ľudí aj banálne rozhodnutie predstavuje obrovský boj. Večne váhajú a toto neustále pochybovanie o správnosti voľby im značne komplikuje život. Akonáhle urobili nejaké rozhodnutie, ihneď ho začnú spochybňovať. Ak aj vy patríte medzi takýchto nešťastníkov, určite vám príde vhod technika, ktorá vám uľahčí rozhodovanie. Podľa odborníkov stačí, ak si položíte tieto 4 “jednoduché“ otázky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich veľkou výhodou je, že ich môžete použiť prakticky pri akomkoľvek rozhodovaní. Počnúc banálnym, končiac takým, ktoré bude mať výrazný vplyv na váš život.

#1 Koľko času mám na rozhodnutie?

Photo by Aron Visuals on Unsplash

Toto je prvá, kľúčová otázka. Pomocou nej si môžete stanoviť časový horizont, do ktorého sa musíte rozhodnúť. Nie vždy prvá možnosť, ktorá nám zíde na um, je aj tá najsprávnejšia. Na druhej strane, rozhodnutie by sme nemali odkladať na večnosť, pretože sa nám ľahko môže stať, že premárnime dobrú príležitosť.

#2 Aké dôležité je moje rozhodnutie?

Photo by Burst on Unsplash

Ak sa neviete rozhodnúť, či si obliecť biele alebo čierne tričko, nech sa rozhodnete akokoľvek, výsledok pravdepodobne nebude mať dôsledok na zvyšok vášho života. Neraz však v živote stojíme pred rozhodnutiami, ktoré nám život zásadne ovplyvniť môžu. Voľba životného partnera, ukončenie vzťahu, zmena práce či bydliska. Ako postupovať v prípade takýchto vážnych životných rozhodnutí? Odborníci radia, aby ste pred sebou stále mali víziu svojho cieľa. Ak viete, čo chcete, budete sa vedieť oveľa ľahšie rozhodnúť, a to aj v prípade rozhodnutí, ktoré menia váš život. Ak vás láka kvantová fyzika, nevyhnete sa dlhoročnému štúdiu či sťahovaniu za výhodnou pracovnou ponukou.

#3 Ak by bol na mojom mieste niekto iný, čo by som mu poradil/a?

Photo by Headway on Unsplash

Táto otázka vás donúti pozrieť sa na problém z inej perspektívy. Väčšina z nás je presvedčená o tom, že vie, čo by mal robiť druhý človek. A práve toto presvedčenie môžeme využiť v náš prospech. Tento nadhľad nám pomôže odpútať sa od emócií, ktoré by nás inak mohli viesť k nesprávnemu rozhodnutiu. Čo by ste teda poradili niekomu inému, keby sa ocitol na vašom mieste?

#4 Čo mi na to vraví vnútorný pocit?

Photo by NordWood Themes on Unsplash

Pozor, vnútorný pocit nemá s emóciami nič spoločné. Je to vnútorný hlas, ktorý sme do vienka nedostali len tak. Ak sa ho naučíme počúvať, môžeme sa vyhnúť rôznym nesprávnym rozhodnutiam. Samozrejme, pri konečnom rozhodovaní by mal ísť vnútorný pocit ruka v ruke so zdravým úsudkom.

Veríme, že sa rozhodnete čo najsprávnejšie.

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov