Foto: teslarati.com

Keď sa pozriete na tých najúspešnejších ľudí na svete, zdá sa, že stíhajú všetko.

Ako je možné, že ráno vstávajú plní energie, využijú svoj pracovný čas na maximum a majú čas venovať sa aj dobročinným aktivitám, rodine, koníčkom a nezblázniť sa pri tom všetkom? Inšpirujte sa “receptom“ práve Elona Muska či Billa Gatesa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Metóda zhlukovania

Ak chcete dosiahnuť takú úroveň produktivity, ako Gates či Musk, máme pre vás jednu dobrú dobrú a jednú zlú správu. Dobrá je, že sa to dá. Tá zlá je, že to nie je také ľahké. Veď kto by aj rátal s tým, že snažiť sa poslať ľudstvo na Mars a zvládať všeličo iné zároveň by vôbec mohlo byť ľahké?

Elon Musk priznal, že pracuje 80 až 100 hodín týždenne a uznajte, že pri takom tempe je nevyhnutné mať všetko starostlivo naplánované. Práve preto využíva Musk metódu zhlukovania, v rámci ktorej si všetko rozdeľuje do 5-minútových časových úsekov.

Podobným princípom sa riadi aj rozvrh Billa Gatesa a mnohých ďalších úspešných ľudí, niektorí však preferujú 15 minútové okná či iné časové intervaly. Pýtate sa, či takéto niečo môže zvládnuť aj „obyčajný smrteľník“? Autor motivačnej literatúry, Peter Bregman, tvrdí, že áno.

Plný kalendár

Týždeň má 168 hodín a mnoho ľudí sa spolieha na zoznamy povinností, ktoré sú neraz tak preplnené, že už pri ich písaní nám je jasné, že nestihneme ani polovicu z toho, čo sme si naplánovali. Dôležité je uvedomiť si, aké sú vaše priority a koľko času vám jednotlivé úlohy zaberú.

Vždy večer pred spaním alebo ráno po prebudení si teda určite, čo chcete v daný deň urobiť, ale aj to kedy a kde. Zaplňte svoj rozvrh realisticky tak, aby ste stihli vytýčené úlohy a aby ste zároveň mali pocit, že ste pánom svojho času. Potom je oveľa pravdepodobnejšie, že úlohy na daný deň skutočne splníte.

Nevýhody

Samozrejme, preplnený kalendár má svoje výhody aj nevýhody. Medzi jasné nevýhody patrí napríklad negatívny dopad na vzťahy. Musk tvrdí, že sa naučil súčasne venovať sa deťom a odpisovať na pracovné maily, priznáva však, že to nie je ideálne a svojej rodine sa nevenuje dostatočne. Ďalšou nevýhodou je fakt, že takýmto spôsobom sa človek zameriava na krátkodobé ciele a môže sa stať, že na tie dlhodobé akosi pozabudne.

Pár dní voľna

Práve preto si Bill Gates občas vzal pár týždňov voľna, aby si doprial čas na premýšľanie a oddych od hektického rozvrhu. Okrem toho, takýmto spôsobom dokázal opäť nakopnúť aj svoju kreativitu, keď mal pocit, že v tom večnom zhone sa už nápady akosi nehrnú.

Musk dodáva, že je dôležité dbať okrem iného aj na neustálu spätnú väzbu, kedy má človek príležitosť zamyslieť sa nad tým, čo vlastne robí, či to robí dobre a ako by sa to dalo robiť o niečo lepšie.

Aký trik pomáha najviac nakopnúť produktivitu vám?

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov