nasa

V poslednom čase výrazne postúpilo oddeľovanie veľkého ľadovca na Antarktíde. Podľa odborníkov je tento proces nezadržateľný a čoskoro budeme svedkom jedného z najväčších odtrhnutí ľadovej kryhy, aké kedy ľudstvo pozorovalo.

Vedci očakávajú, že v blízkom čase dôjde na Antarktíde k udalosti, aká sa každý deň nevidí. Obrovská ľadová kryha na šelfovom ľadovci Larsen C sa totiž nebezpečne oddeľuje a podľa odborníkov a pozorovateľov sa aj čochvíľa odlomí. Kryha o veľkosti Trnavského samosprávneho kraja tak výrazne zmení doterajší tvar tohto zamrznutého svetadielu. 

Celej udalosti predchádzala obrovská trhlina, ktorá sa šírila po celom ľadovci už dlhé roky. No v decembri sa trhlina začala rýchlo šíriť a najnovšie pozorovania ukazujú, že celých 5000 kilometrov štvorcových teraz drží na svojom mieste iba 20 kilometrov, ktoré sa ešte neodlomili. To sa ale pravdepodobne zmení.

Ak sa kryha neodlomí v najbližších niekoľkých mesiacoch budem veľmi prekvapený“ povedal jeden z vedúcich výskumníkov Adrian Luckman z univerzity vo waleskom Swansea pre BBC News. Podľa neho je trhlina taká veľká, že odtrhnutiu sa už nedá predísť.

Ak k oddeleniu skutočne dôjde, bude patriť medzi desať najväčších zaznamenaných oddelení ľadovcov na našej planéte. Jedinou „záchranou“ by mohlo byť utvorenie nového ľadu, ktorý by vyplnil prasklinu. To sa ale javí ako nepravdepodobné.

MIDAS Project/A.Luckman
MIDAS Project/A.Luckman

Šelfový ľadovec Larsen C je štvrtý najväčší ľadový šelf v Antarktíde a hrá tak významnú úlohu v zadržiavaní množstva ľadu na kontinente. Ľad je tu hrubý až 350 metrov a pláva na vodnej hladine. Vzhľadom k tomu, že ľadová kryha pláva na vodnej hladine, nehrozí po jeho následnom roztopení vzostup vodnej hladiny. Aj tak ale jej odlomenie budí oprávnené obavy. Ak by v budúcnosti došlo k roztopeniu všetkého ľadu na ľadovci Larsen C, hladina morí a oceánov by vstúpila o 10 centimetrov, čo by znamenalo globálnu katastrofu.

Aj keď by to všetko mohlo nasvedčovať tomu, že za odtrhnutie ľadovej kryhy môže globálne otepľovanie a zmena klímy, nie je tomu úplne tak. Podľa vedcov za to môžu najmä geologické faktory, aj keď pripúšťajú, že aj klimatické zmeny tu mohli zohrať určitú rolu.

Pozri aj: Smutná fotka ľadového medveďa šokovala svet. Ukázala, ako klimatické zmeny priamo ovplyvňujú našu Zem

interez.sk (Matej Mensatoris), sciencealert.com
Uložiť článok

Najnovšie články