Foto: J0 anna from Vancouver, Canada, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons/Unsplash

Dôvodom je špecifická zvuková frekvencia, ktorá rozkmitala hlavu disku.

Ak ste si v dávnejšej minulosti prehrávali na notebooku jednu konkrétnu skladbu od populárnej speváčky Janet Jackson, a potom vám prestal fungovať počítač, nemusela to byť náhoda. Najnovšie sa totiž objavila správa, že jedna konkrétna skladba od tejto známej speváčky mohla znamenať pre staršie notebooky doslova katastrofu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Na veľmi nezvyčajný problém upozornil portál Živé. Píše, že konkrétne skladba Rhytm Nation od Janet Jackson dokázala zničiť pevný disk, a tým znefunkčniť notebook. Správa sa odvoláva na bloggera Raymonda Chena a jeho príspevok.

Ako je to možné?

Chen sa zase odvoláva na svojho kolegu z podpory starého Windowsu XP. Problém si mal všimnúť samotný výrobca notebooku a montovaného pevného disku s 5 400 otáčkami za minútu. Aj keď nie je spomenutý model notebooku, tento disk sa používal vo viacerých notebookoch od rôznych výrobcov približne v roku 2005.

Ako však môže skladba od speváčky poškodiť disk? Vysvetlenie je pomerne jednoduché a logické. V istej pasáži skladby totiž vznikajú frekvencie, ktoré rozkmitajú vnútro magnetického disku. To má za následok, že sa disk môže nenávratne poškodiť a dátové úložisko zničiť. Chyba dokonca dostala označenie CVE-2022-38392.

Ilustračná foto: Unsplash

Momentálne je chyba iba teoretická

Pravdepodobnosť, že by teraz poškodila skladba pevný disk je iba veľmi malá. Výrobca totiž po zistení problému pridal zvukový filter, ktorý nebezpečné frekvencie počas prehrávania eliminuje.

Keďže ide o starý magnetický pevný disk z roku 2005, moderné notebooky vybavené zväčša SSD diskami sa nemajú čoho obávať. Navyše, chyba nastala pri prehrávaní cez integrované reproduktory v notebooku, aj keď sa ale objavili situácie, že sa poškodil disk aj iného počítača, ktorý bol v tesnej blízkosti notebooku, keď z neho znel zvuk o danej frekvencii.

Ak si teda chcete vypočuť skladbu od Janet Jackson, môžete tak urobiť nižšie. Ak váš notebook nie je starý takmer 20 rokov, nemáte sa čoho obávať. Rovnako sa nemáte čoho obávať, ak si skladbu prehrávate na smartfóne alebo tablete.

Uložiť článok

Najnovšie články