Foto: pixabay

Možno ste si aj vy v detstve vyslúžili jednu vzduchom chladenú.

Pre mnohých to bola bežná súčasť vyrastania. Jedna východná podľa rodičov účinkovala lepšie, ako tisíc slov. Podľa odborníkov však trestanie bitkou nie je riešením. Ba práve naopak, dieťaťu môže viac uškodiť ako pomôcť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Bitka nie je riešenie

V posledných rokoch čelí ostrej kritike každý rodič, ktorý sa pri výchove občas spoľahne napríklad na buchnát po zadku. Ako píše portál IFLScience, pediatri aj neurológovia majú jasný postoj, bitka nič nevyrieši. Ich názor podporuje aj štúdia publikovaná v časopise Child Development. Harvardskí vedci v nej informujú, že bitka je pre dieťa omnoho škodlivejšia, ako sme sa doteraz nazdávali.

Podľa odborníkov výchovná bitka mení spôsob, akým sa detský mozog vyvíja. Počas bitky, hoci aj výchovnej, sa totiž v mozgu aktivuje tá časť mozgu, ktorá je zodpovedná za vnímanie hrozby. To mení naše rozhodovacie procesy podobným spôsobom, ako týranie. Vedci hovoria, že u detí, ktoré zažívajú výchovnú bitku, je vyššia pravdepodobnosť, že budú neskôr trpieť úzkosťami, depresiou, budú mať problémy v správaní či iné mentálne ťažkosti. Mnoho ľudí však stále na výchovnú facku nenazerá ako na formu násilia.

Foto: pexels

V tejto štúdii sa vedci zamerali na to, ako výchovná bitka vplýva na deti z neurobiologického hľadiska. Porovnávali preto mozgy 40 detí, ktoré výchovnú bitku zažili a 107 detí, ktoré nikdy niečo také nezažili. Každé z detí bolo požiadané, aby popísalo, čo v minulosti zažilo od rodičov bitku alebo nie. Vedci sa okrem toho pýtali aj to, či deti v minulosti zažili fyzické alebo sexuálne násilie.

Na mozog dieťaťa vplýva rovnako, ako fyzické násilie

Potom nasledovalo skenovanie mozgu za pomoci MRI. Počas neho boli deťom prezentované tváre hercov, ktoré vyjadrovali rôzne emócie. Mozog detí, ktoré zažívali výchovnú bitku, intenzívnejšie reagoval na tváre vyjadrujúce strach. Rovnako reagoval aj mozog detí, ktoré zažili seriózne násilie, pričom nebol badateľný rozdiel v mozgovej aktivite medzi týmito dvoma skupinami.

Foto: unsplash

Závery zo štúdie v The Journalof Pediatrics rovnako neprinášajú dobré správy. Podľa výskumov sa bité deti skôr uchyľujú k nejakým formám agresivity, a to aj neskôr v dospelom živote. Fyzickým trestaním sa už roky zaoberajú vedci aj psychológovia, štúdií je už dostatok a preto máme o následkoch mnoho informácií. V detstve sme často počúvali „nebi ho po hlave, bude hlúpy“. Žiaľ, toto tvrdenie je pravdivé, deti, ktoré často zažívajú fyzické násilie vo forme bitiek môžu mať nižšie IQ.

Odborníci varujú, že aj keď mnoho rodičov výchovnú po zadku jednoznačne ako týranie nevníma, na detský mozog to má jednoznačne negatívny dopad. Samozrejme, štúdia vykonávaná na deťoch má svoje obmedzenia. Napríklad, je takmer nemožné kvantifikovať, akú bitku dieťa zažilo a okrem toho, vedci sa spoliehali aj na výpovede samotných detí, ktoré môžu byť neraz skreslené. Navyše, aj keď sú výsledky jasné, vedci celkom nerozumejú tomu, prečo vznikajú rozdiely v mozgu dieťaťa, ktoré nikdy nebolo bité a v mozgu dieťaťa, ktoré občas zažilo výchovnú bitku.

Uložiť článok

Najnovšie články