Foto: instagram.com (four_paws_international)

Medveď je veľké a silné zviera, zdá sa však, že pred človekom sa nikde neukryje.

Dôkazom sú dva vzácne medvede ušaté, samec a samica menom Lim a Keo v Hočiminovom Meste vo Vietname. Medvede boli držané v drobných klietkach, kde vôbec nemali priestor na pohyb a kvôli nesprávnemu kŕmeniu im vypadali zuby. Toto utrpenie museli roky znášať kvôli žlči, ktorá sa aj v súčasnosti využíva v čínskej alternatívnej medicíne.

Medvede boli nájdené v zúboženom stave

Samec a samica medveďa ušatého, Keo a Lim boli v neznesiteľných podmienkach držaní dlhých 15 rokov. Zajali ich v provincii Binh Duong a boli držané pri rodinnom dome ako zdroj žlče. Keď sa o medveďoch dozvedeli úrady, okamžite bola na pomoc prizvaná organizácia na záchranu divokých zvierat. Medvede boli nájdené v zúboženom stave, vyhladované, zanedbané a bez zubov.

Pod dohľadom veterinárov

Úrady ich rodine okamžite odobrali a medvede boli prevezené do takmer 1 500 kilometrov vzdialenej provincie na severe Vietnamu, kde sa ich okamžite ujal tím skúsených veterinárov. Tí boli zhrození, keď zistili, že medvede boli kŕmené výlučne múkou. Následkom krutého zanedbávania medveďom zhnili a vypadali zuby a na mnohých miestach im chýbala aj srsť.

Tradičná čínska medicína

O záchrannej operácie bola zapojená aj organizácia The Four Paws International organisation, ktorá krátko po záchrane uverejnila na internete video, na ktorom je možné vidieť, v akom zúboženom stave s zvieratá našli. Zistilo sa, že majitelia ich 15 rokov trápili len preto, aby im mohli odoberať žlč, ktorá sa aj v dnešnej modernej dobe využíva v tradičnej čínskej medicíne.

Farmy na žlč

Odhaduje sa, že po celom Vietname je v takýchto podmienkach držaných najmenej 800 ďalších medveďov. Vietnamská vláda si našťastie veľmi dobre uvedomuje, že takto to ísť ďalej nemôže a plánuje zavrieť a zrušiť všetky farmy na žlč do roku 2020. Práve tie sú spolu s odlesňovaním zodpovedné za to, že sa tento druh medveďa ocitol v ohrození. Mnoho medveďov totiž v takýchto podmienkach neprežije, umierajú hladom, na následky stresu či neodborne vykonaných operačných zákrokov.

Medvede na žlč

Medveďom, ktoré sú takýmto spôsobom držané, sa hovorí aj žlčové medvede. Kým ich počet sa vo Vietname odhaduje na 800, chovajú sa aj v Laose, Číne či Severnej Kórei a je ich údajne viac ako 12 000. Mnohé medvede sú odchytené ešte ako medvieďatá a v zlých podmienkach ich držia niekedy aj viac ako 30 rokov.

V snahe získať žlč sa na nich pravidelne vykonávajú neodborné zákroky, pričom niektorí majitelia im ponechávajú v tele katétre, aby mali k žlči ľahší prístup. Žlč sa následne užíva vo forme tabliet, prášku, či tekutiny, pričom uľaviť má od bolesti svalov, hrdla, horúčky, má zlepšiť zrak, pomôcť má údajne aj pri epilepsii a množstve ďalších ťažkostí. Na čiernom trhu má medvedia žlč vysokú hodnotu a obrat sa pohybuje v miliónoch dolárov.

dailymail, wikipedia
Uložiť článok

Najnovšie články