Vzťahy na pracovisku sú kapitolou sami o sebe. Môžete sa považovať za šťastného jedinca, ak máte normálneho šéfa a priateľských kolegov, ktorí nepotrebujú márniť čas zbytočnými intrigami a klebetami. Ak to šťastie nemáte, iste ste sa už stretli so situáciami, kedy ste naozaj pochybovali o duševnom zdraví svojich spolupracovníkov.

Možno si s odstupom času poviete, že ste reagovali prehnane, a že ste to tak nemysleli. Na druhej strane, možno vás zistenie vedcov, že psychopati sú dokonalé „kancelárske krysy“, vôbec neprekvapí. Aj keď sa označenie psychopat najčastejšie spája s masovými vrahmi, tí sú len akousi špičkou ľadovca. Iste, osoby s touto diagnózou najčastejšie končia vo väzení, no nutne to tak nemusí byť. Jedna štúdia dokázala, že až 3% manažérov a riaditeľov a 1% osôb z celkovej populácie sú psychopati.

Článok pokračuje pod videom ↓

Trochu desivé, že? Týchto 5 znakov vám pomôže zistiť, či sa vo vašom okolí nachádza osoba s touto poruchou…

Šarm

Iste už viete, že väčšina agresorov, ktorí páchajú domáce násilie, sa navonok javia ako tí, na ktorých by ste to určite nepovedali. Dokážu byť veľmi šarmantní, očarujúci, zdvorilí a úslužní, a to najmä na začiatku vzťahu a k ľuďom, ktorí ich poznajú len zvonka, sú pre nich dôležití alebo sú mimo ich moci. Psychopati vedia cielene vytvoriť istý dojem a len čo ho prestanú potrebovať, lebo dosiahli, čo chcú, ukážu svoju pravú tvár a vy ste zdesení. Na to by si mali dať pozor hlavne ženy a mali by načúvať svojej intuícii, ktorá ich dokáže varovať pred vzťahom so psychopatom – stačí jej veriť.

Unsplash.com/Mubariz Mehdizadeh

Prehnane riskuje

Nemáme nič proti zaháňaniu nudy dobrodružstvom či niečím vzrušujúcim, no i to by malo mať svoje medze. Psychopati ich nepoznajú a často sa s veľkou radosťou pohybujú na hrane. Vychutnávajú si pocit fyzického ohrozenia, či riziko dolapenia políciou a len minimálne sa starajú o to, či riskujú svoj život, alebo život niekoho iného. V istých situáciách sa takéto správanie môže zdať zábavné, no len do okamihu, kým si neuvedomíte, že ten človek už dávno prekročil prijateľné medze a je mu to jedno.

Bez štipky svedomia

Keďže im chýba empatia, chýba im aj svedomie – ten pomyselný hlások, ktorý človeka upozorňuje, že urobil niečo nesprávne. Keďže tento cit psychopatom chýba, nemajú výčitky svedomia a nedokážu cítiť a už vonkoncom nie prejaviť ľútosť nad svojimi činmi. Akokoľvek desivo vám to znie, sú síce schopní racionálne vydedukovať, čo spôsobili, no emocionálne im to je jedno. Iste, zahrať súcit, ľútosť či pocit viny, to dokážu, a nanešťastie, mnohých ľudí tým dokážu klamať veľmi dlho. „Najlepším“ príkladom je udobrovanie, ktoré nastáva po etape domáceho násilia.

Čo vám pomôže rozlíšiť psychopata od človeka, ktorý nevedomky či nechtiac ublížil? Psychopat bude tvrdošijne odmietať prevzatie zodpovednosti za svoje činy a vinu bude pripisovať osobe, ktorej ublížil.

Unsplash.com/Adi Goldstein

Narcis

Arogancia a prehnané sústredenie sa na seba samého sú ďalším znakom, že máte dočinenia s narušenou osobnosťou. Iste, nemusí to byť človek, ktorý je ukážkovým príkladom narcizmu, stačí, že u niekoho spozorujete prehnanú sebadôveru, precitlivenosť na urážky a neskrývané sebavedomie, ktoré daný človek vníma ako normálne, nie prehnané. Títo ľudia sú hlboko presvedčení, že vo všetkom sú lepší ako ostatní, že sú výnimoční a majú právo správať sa grandiózne a povýšenecky. Neznášajú, keď sa k nim niekto správa nadradene, alebo ich ignoruje.

Manipulácia

Psychopati sú majstri manipulácie, a to dokonca až do takej miery, že budete mať pocit, že vy ste pánmi situácie, zatiaľ čo oni sa budú tváriť ako hlúpučkí a podriadení. A pritom je to presne naopak – dostanú vás tam, kde vás chcú mať a vy si to nielenže nevšimnete, ale ešte budete mať zo seba aj dobrý pocit.

Ako to zistiť? Skúste náhle zmeniť plány alebo s ním prerušiť kontakty a sledujte, čo sa bude diať. Ak máte dočinenia s psychopatom, bude vyvádzať a rýchlo meniť nálady. To sa prejaví asi tým, že bude nahnevaný, potom bude hrať vinníka, potom neschopného, urazeného… Vyskúša všetko, len aby opäť získal nad vami moc. Jediné vhodné riešenie je neustúpiť a odísť.

Unsplash.com/Yuriy Bogdanov

Našli ste niekoho takého medzi kolegami? Nie? Našťastie. A čo ostatní ľudia vo vašom okolí? Nechceme vás strašiť, len sme chceli poukázať na to, že psychopati sa často vymykajú obrazu, ktorý si o nich spoločnosť vytvorila a vďaka tomu sa dokážu účinnejšie maskovať. Buďte preto obozretní,  akýkoľvek vzťah s takýmto človekom vám viac vezme, ako prinesie.

Pozri aj: Ako zistíte, či je niekto psychopatom? Prezradí vám to týchto 12 symptómov

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov