Foto: Unsplash.com

Tlak na hrudi. Problémy so spánkom. Zhoršené trávenie.

Stres má za následok mnoho symptómov. Prešli si nimi aj chalani z madebythe:, ktorí stoja za poctivým slovenským diárom Žurnál. Ako k tomu pristúpili a čo robiť, ak sa cítiš podobne, sme preberali v tomto rozhovore s jedným zo zakladateľov madebythe:, Ivanom Zaťkom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Začneme zoširoka – Ako sa zvykne u ľudí prejavovať stres?

Foto: madebythe:

Už aj akútny stres pri bežnej situácii môže mať rôzne podoby. Od krátkodobých bolestí hlavy, chrbtice, nevoľností a problémov s trávením cez únavu, stratu motivácie a sexepílu až po nespavosť, sociálny dištanc a a závislosť na nikotíne či alkohole.

Chronický, teda dlhodobý, stres vedie ku kožným problémom, zhoršenej pamäti, oslabenej imunite, záchvatom paniky či problémom so srdcom až úzkostiam.

Ako si sa začal o túto tému zaujímať?

Že niečo nie je v poriadku, som si všimol vďaka morning journallingu, teda technike “vypísania sa” ktorú používam v našom Nápadníku vždy, keď mám v práci alebo osobnom živote ťažšie obdobie. Spočíva v tom, že si každé ráno popíšeš svoje pocity alebo obavy. Je to ako meditácia na papier. Výhodou je, že nič nestojí a každý ju môže robiť podľa seba.

Začal som si všímať vzorec rovnakých nepríjemných pocitov. Tlak na hrudi, zhoršené trávenie a neutíchajúce myšlienky na pracovné situácie. Niekedy to bolo extrémne nepríjemné, ťažko sa mi sústredilo a ovplyvňovalo to aj pracovný výkon. A začal som s ním pracovať.

Čo si robil ďalej?

Foto: madebythe:

Stres som si zaviedol ako šiestu oblasť v rámci žurnálovskej Pondele, teda týždenného zhodnotenia jednotlivých oblastí. Niekoľko týždňov som mu priraďoval hodnotenie medzi 1 a 10.

Keď som sa ani napriek vedomej snahe nevedel dostať nad číslo 5, vedel som, že je na čase ísť s tým za odborníkmi.

Rodilo sa toto rozhodnutie ťažko? Predsa len má mnoho ľudí k terapeutom skepsu.

Našťastie nemám voči terapeutom predsudky, tak to bolo rýchle rozhodnutie. A po skúsenosti s tým mojím som si hovoril, že som mohol prísť aj skôr.

Za pár sedení mi pomohol zhmotniť to, čo som už dlhšie podpisoval a jednoduchými technikami ma naučil ako s ním bojovať.

Môžeš byť trochu konkrétnejší?

Foto: madebythe:

Samozrejme. Prešli sme si situácie, ktoré ma stresujú. Uvedomil som si, aké nezdravé reakcie na stres mám zakorenené a nahradili sme ich zdravými stratégiami. O strese som sa viac začal rozprávať s manželkou a kamarátmi. A zistil som, že v tom nie som sám.

A keď stres vyšiel ako #1 problém, ktorý chcú riešiť naši Žurnálisti, rozhodli sme sa, že vznikne Pohoďák – cvičebnica k Žurnálu, ktorá ti pomôže byť v psychickej pohode.

Ako prebiehal proces tvorby?

Pohoďák sme tvorili, podobne ako iné cvičebnice, v spolupráci s odborníkmi. Akurát to teraz nebolo s nejakým influencerom (pozn. redakcie chalani tvoria Kreatívca s Kamilom Aujeským, Športovca so Simonou Kozerawski a Firemníka s Margaret Starkou), ale s terapeutickými návodmi na TherapistAid.

Foto: madebythe:

Zvyčajne to prebieha tak, že si robím pár týždňov prieskum, vytlačím si všetky relevantné zdroje, a potom všetko prehadzujem, škrtám a dopisujem tak, aby to malo hlavu a pätu.

Po mesiaci sú na svete prvé wireframy a po niekoľkých iteračných kolách v tíme Pohoďák posielame zhruba za dva mesiace do tlače.

Neboja sa terapeuti, že im beriete robotu?

Vôbec nie. Aj v úvode píšeme o tom, že Pohoďák nenahrádza odbornú terapiu. Je len vodítkom pre všetkých, ktorí na ňu nemajú chuť, zdroje alebo odvahu.

Od terapeutov máme na Pohoďáka zatiaľ super reakcie. Vraj to môže byť rovno domáci workbook (cvičebnica) pre ich klientov. A o to nám šlo.

Čo môžem robiť, ak pociťujem stres a nechcem ísť k terapeutovi?

V Pohoďákovi sme to uchopili zo 4 oblastí. V prvej riešiš ako stresu prechádzať. Vytvoríš si kruh podpory. A vedieš si denník vďačnosti.

V druhej sa zrelaxuješ. Vyskúšaš si techniky hlbokého dýchania, vizualizácie, meditácie a cvičenie zapojenia piatich zmyslov. Nečakáme, že ti sadnú všetky. Ale každú si skúsiš aspoň raz a vyberieš si tú, ktorá ti bude vyhovovať najviac.

V tretej sa zameriaš na samého seba. Zistíš, kde máš medzery. A zameriaš sa na ich vyplnenie.
No a v poslednej sa zorganizuješ a minimalizuješ vyrušenia.

Pohoďák sme tvorili tak, že sú to všetko jednoduché cvičenia, ktoré zvládneš z pohodlia domova. Dokonca na väčšinu z nich nepotrebuješ ani samotného Pohoďáka.

Aké máte zatiaľ na Pohoďáka reakcie?

Foto: madebythe:

Prvé kusy sme začali zákazníkom posielať len tento mesiac. Preto stále nemáme dostatok dát od užívateľov. Ale z prvotného ohlasu na sociálnych sieťach a množstva reakcií na túto tému sme si uvedomili jedno — stres je naozaj téma, o ktorej sa bežne nehovorí.

Aj Yuval Harari vo svojej knižke Sapiens popisuje ako je táto doba prepodnetovaná. Naša mysel na toľko informácií nie je pripravená. Podľa štatistík viac ako polovica ľudí má problém s chronickým stresom. A pri tom aj mne samému trvalo viac ako rok, odkedy som sa o tom s niekým porozprával.

Niektorí odborníci dokonca prirovnávajú úroveň stresu, ktorú zažívame v dnešných dňoch, tým z obdobia svetových vojen. Prechod na home office a súvisiace povinnosti, či sociálna izolácia spôsobili prehĺbenie úzkosti. Netreba to brať na ľahkú váhu.

Uvedomiť si, že byť v neustálom strese nie je v pohode. Pomoc existuje. A rozprávať o tom už dávno nie je tabu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov