foto: Unpslash

Tvorba všetkých našich vzťahov začala už v detstve. Stretávate sa s často opakujúcimi sa situáciami, alebo vzorcami správania vo vašich vzťahoch?

Každý z nás sa v živote aspoň raz stretne s náročnou životnou situáciou, ktorú nemá v daný moment úplne pod kontrolou. Tieto situácie sa rôznia pre mnohých z nás, od deadlinov v práci až po smrť blízkeho človeka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci vymedzili 10 najstresujúcejších životných situácii:

  • Smrť partnera
  • Rozvod
  • Odluka manželov
  • Väzenie
  • Smrť blízkeho člena rodiny
  • Zranenie alebo choroba
  • Manželstvo
  • Výpoveď zo zamestnania
  • Zmierenie manželstva
  • Odchod do dôchodku

Nech už sa snažíme akokoľvek, naše životy sú spletitá cesta a ako si to už miliónkrát počul, nemôžeme byť len hore. Žiadna situácia nie je čiernobiela. Bez zlých momentov by sme si nevedeli vážiť tie dobré. Napriek tomu je pre mnohých z nás náročné sa postaviť, oprášiť kolená a ísť ďalej.
Dá sa však pripraviť na náročné situácie tak, aby sme na zemi nemuseli sedieť dlhšie ako je nevyhnutné?

Ako sa k danej situácii postavíme, následne ovplyvňuje to, ako bude jej zvládanie prebiehať.

Ako sa staviaš k náročným situáciám ty?

foto: Pexels

Ruku na srdce, pretože byť úprimný sám k sebe je viac než náročné. Avšak len keď sme k sebe naozaj úprimní, tak si dokážeme pomôcť v takejto situácií.

Si typ, ktorý za náročné situácie v tvojom živote viní ostatných, okolnosti či osud? Máš pocit, že za to čo sa to stalo, nemôžeš? Niekedy sa nozaj nemýliš, iba sa sústredíš na veci, ktoré nemôžeš ovplyvniť.

Avšak prevzatím zodpovednosti za danú situáciu, môžeš jej vývoj do veľkej miery ovplyvniť.

Ako teda vyzerá prevzatie zodpovednosti?

Krátkodobé ciele

Plánovanie môže byť niekedy v mnohých situáciách frustrujúce. Avšak krátkodobé ciele rozdelené na dni, týždne, mesiace nám môžu pomôcť objektívnejšie vyhodnotiť ako sa nám darí a zároveň nás môžu motivovať k splneniu úloh na najbližšie obdobie. Splnené úlohy vytvárajú pozitívnu konotáciu, či už ide o ustlanú posteľ alebo prípravu projektu 🙂 Zároveň sú našim kompasom do najbližšieho obdobia.

Kroky k vyrovnaniu

foto: Pexels

Je ľahké podľahnúť negatívnym emóciám hnevu, frustrácii, úzkosti a žiarlivosti, ktoré môžu byť sprevádzané okrem duševnej bolesti aj tou fyzickou. Nech si prechádzaš čímkoľvek, nechaj to sebou prejsť a nič nepotláčaj. Praktizovanie meditácie ti pomôže zachovať pokoj, vďaka čomu ťa pri napätých situáciách len tak niečo nerozhádže.

Po každom náročnom dni si nájdi čas na:

  • veci čo ti robia radosť
  • vydýchnutie
  • rozhovor s dôveryhodným kamarátom
  • šport /pohyb

Nájdi svoj oporný systém

foto: Pexels

Pohyb a existencia v kruhu najbližších priateľov alebo rodiny sú za každých okolností kľúčové.

Okamih, keď sa cítiš sám, je chvíľou, kedy potrebuješ osloviť ostatných. Aj napriek tomu, že si môžeš myslieť, že si sám, vždy sa nájde niekto, kto ťa podrží a bude tu pre teba. Porozprávaj sa s ľuďmi, ktorí si ťa vypočujú, či už sú to priatelia, rodina alebo terapeut či psychológ.

Strach zo zmeny

Strach je vo všeobecnosti jeden z najdôležitejších inštinktov, avšak niekedy nás môže brzdiť. Kontraproduktívnym sa stáva v životných situáciách, kedy potrebujeme urobiť nejakú zmenu, alebo zásadné rozhodnutie. Zmena však môže byť pozitívna, hlavne ak zahŕňa rast, zlepšenie a rozšírenie komfortnej zóny.

Žiadna situácia nie je večná a v prípade potreby nikdy nezabúdaj, že vždy je tá správna chvíľa osloviť/vyhľadať odbornú pomoc.

Príď si vypočuť príbeh Zuzky Mračkovej, ktorá sa dlhé roky potýkala s poruchami príjmu potravy a negatívnym vzťahom k svoju telu. Jej cestu odborným pohľadom doplní psychiatrička Ivana Fuseková.

Viac sa dozviete na Instagrame Diwali.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov