Foto: Photo by Yoann Boyer on Unsplash

Každý z nás prežíva emócie úplne špecifickým spôsobom. Všetci však máme spoločné to, že si z času na čas nevieme s určitou emóciou poradiť.

Pre niektorých je typická melanchólia, pre iných cholerizmus, iní sú veční pohoďáci a ďalší sú vždy dobre naladení. Aj keď je táto typológia dávno prekonaná, veľmi dobre ilustruje to, ako sú niektoré emócie pre nás priam typické a ako sa odrážajú na našom myslení a správaní. Na náš život majú výrazný vplyv. Problémom je, keď ich prestaneme ovládať a necháme ich, aby ony riadili nás. Dostať ich opäť pod kontrolu chce čas a veľa síl, no iba tak budete mentálne silní.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pod kontrolou by ste mali mať najmä týchto 7 emócií.

Úzkosť

O čom je úzkosť, to skutočne vedia len tí, ktorí ju denno-denne okusujú na vlastnej koži. Tisícky hrozivých predstáv, ktoré sa vám ženú hlavou a nútia vás znepokojovať sa, vás oberajú o duševnú pohodu. Nepríjemné je i to, že ostatní nechápu, že si tie katastrofické scenáre nevymýšľate úmyselne, ale že si skrátka nemôžete pomôcť.

Unsplash.com/Larm Rmah

Pokiaľ trpíte úzkosťou, mali by ste vedieť, že je na mieste vyhľadať odbornú pomoc, ktorá vám uľahčí to zvládnuť. Netrápte sa s tým sami a nemárnite čas čakaním, že to raz prejde.

Hnev

Môže spôsobiť to, že urobíte niečo, čo neskôr trpko oľutujete. I keď istá miera hnevu dokáže priviesť ľudí k činom, ktoré zmenia dovtedajší stav vecí, častejšie sa stáva, že ich hnev celkom premôže. Tí, potom ľutujú, že boli hrubí ku svojim najbližším ale i k celkom cudzím ľuďom, na ktorých si svoje negatívne emócie neprávom vybili. O robení zlých rozhodnutí ani nehovoriac.

Ak patríte k ľuďom, ktorí si nevedia poradiť práve s hnevom, naučte sa rozpoznávať varovné signály, ktoré vás upozornia na to, že sa vo vás stupňuje napätie. Vtedy si doprajte čas osamote a pokúste sa upokojiť. Predídete tak mnohým nepríjemnostiam.

Frustrácia

Zráža vás na kolená nepríjemný pocit, že sa vám dlho nič nedarí? Nízku odolnosť voči frustrácii má mnoho ľudí, čo ich, žiaľ, vedie k tomu, že sa vzdajú skôr, než dosiahnu to, čo by chceli. Keď sa k tomu pridajú myšlienky o vlastnej neschopnosti, človek sa ľahko uzavrie do vlastnej zóny komfortu.

Unsplash.com/Christopher Campbell

Našťastie, odolnosť voči frustrácii sa dá natrénovať. Ak si cielene zaumienite, že sa nenecháte odradiť prekážkami, vytvoríte si čiastkové ciele a pochválite sa aj za tie malé úspechy, je veľmi pravdepodobné, že raz dôjdete do vytúženého cieľa.

Smútok

Nech je jeho príčina akákoľvek, vždy spôsobuje to, že sa váš pohľad na veci zúži a vy vidíte všetko jednostranne. Navyše vás izoluje od ostatných. Stiahnete sa, myslíte len na svoj žiaľ a jeho príčiny a nevnímate to, čo sa deje okolo vás. No tým, že sa oddávate dobrovoľnej samote, si žiaľ len znásobujete.

Skúste sa podeliť so svojimi problémami s niekým, komu dôverujete, uvidíte, že vám to pomôže. Pokiaľ sa však nedokážete premôcť a odkloniť svoje myslenie, je načase, aby ste zvážili vyhľadanie odborníka. Žiť s depresiou naozaj nechcete.

Vzrušenie

Nie sú to len negatívne emócie, ktoré môžu sabotovať všetko vaše úsilie. Aj niečo také pozitívne, ako je vzrušenie, vás môže napokon ochromiť. Jednak tým, že sa do všetkého pustíte bez rozmyslu a prehliadnete riziká a jednak tým, že keď nadšenie opadne, stratí sa aj váš záujem a vy napokon ostanete nečinní a frustrovaní.

Unsplash.com/Guilherme Stecanella

Pokiaľ cítite prehnané nadšenie, snažte sa udržať ho na uzde a doprajte si čas, aby trochu opadlo. Veď poznáte to príslovie, že s horúcou hlavou neradno robiť dôležité rozhodnutia. Ľahko totiž prehliadnete záporné stránky veci, čo by sa vám mohlo neskôr vypomstiť. Buďte preto obozretní.

Strach

Ľahko vás môže držať v hrsti a vyradiť z normálneho fungovania. I keď je prirodzenou súčasťou života, vie byť nepríjemný a keď sa ním necháte ovládať, môže vám zničiť život. Pokiaľ sa budete vyhýbať všetkému, z čoho máte obavy, dovolíte im rásť a zvierať vás čoraz väčšmi.

Riešenie je teda len jedno: čeľte svojmu strachu. Začnite maličkosťami a keď uvidíte, že sa všetky tie desivé predstavy nenaplnili, osmeľte sa a urobte ďalší a ďalší krok. Báť sa nemá zmysel. Len bez strachu môžete rásť.

Hanba

Hanba a pocit viny sú silné emócie, ktoré keď sa spoja so strachom, dokážu celkom ochromiť váš život. Spôsobia, že sa budete čoraz väčšmi snažiť skrývať vlastné chyby a nedostatky, ktoré máte a ktoré ste spravili, až sa budete venovať výlučne tomu a ničomu inému.

Unsplash.com/Khaaliq Bradshaw

Nedajte sa oklamať hanbou a radšej sa naučte priznávať si svoje pochybenia. Uvidíte, aké to bude oslobodzujúce, keď sa sami priznáte k tomu, čo ste pokazili alebo keď pred ľuďmi sami poukážete na svoje nedostatky. A paradoxne, ostatní vás budú mať radšej, ako keby ste im ponúkali dokonalý, no falošný obraz o sebe samých. Mýliť sa je predsa ľudské a skutoční ľudia sú tí, ktorí si svoje omyly vedia priznať.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov