Foto: pixabay.com

Aj vy máte problém rýchlo si zapamätať nové mená či dôležité čísla? A o učení sa nových vecí už ani nehovoriac?

Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zlepšiť si pamäť. Sú to techniky, ktoré vychádzajú z psychologického skúmania pamäte. S niektorými ste sa už možno stretli, iné budú pre vás novinkou. Veríme však, že si spomedzi nich vyberiete tú jednu, ktorá u vás bude fungovať a pomôže vám zapamätať si lepšie a rýchlejšie čokoľvek, čo potrebujete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu sú…

Chunking

Je to veľmi jednoduchý spôsob, ktorý možno podvedome využívate aj vy. Zlepšuje zapamätanie si tým, že veľký celok rozdelí na menšie kúsky. Tak si môžete rýchlo zapamätať telefónne číslo; miesto toho, aby ste sa ho učili po jednotlivých cifrách, si ich pospájajte do trojčísiel.

pexels.com

Rýmovanie

Ak sa potrebujete naučiť odborné výrazy či strohé poučky, skúste si o tom zložiť básničku. Nemusí mať hlboký zmysel ani umelecký dojem. Už od detstva okusujeme, že rytmika a rýmy nám idú do hlavy akoby samé. Prečo to nevyužiť aj pri učení sa?

Akrostychon

Ak vám tento pojem nič nehovorí, len si spomeňte na tie čarovné vety zo základnej školy, ako napríklad: „Šetri sedem oslov“ či „Emil hodil granát do atómovej elektrárne“. Už viete, o čo ide? Tieto vtipné vety nám pomáhali zapamätať si polomer zeme či hudobné stupnice. Určite si vybavíte aj nejaké iné. Okrem toho si môžete vytvoriť svoje vlastné vety, ktoré si ušijete na mieru.

Skratky

Ak si neviete zapamätať sled slov, vytvorte si z nich skratku a naopak, ak si neviete zapamätať skratky, zistite si, čo presne znamenajú a aký je ich význam. Skratky sú výhodné najmä preto, že sú ľahko dostupné, zvykáme si na ne akosi prirodzene a rýchlo sa vám dostanú pod kožu. Tak smelo do toho!

Opakovanie

Hovorí sa o ňom, že je matkou múdrosti. A nie nadarmo. I keď nie je práve najrýchlejšou metódou zapamätávania si, patrí medzi najspoľahlivejšie. Dôležité však je, aby vaše opakovanie nebolo len mechanické a bezduché, ale aby ste si trpezlivo a sústredene znova a znova prechádzali dané informácie. Podľa výskumov je opakovanie efektívne vtedy, keď si novú informáciu zopakujete aspoň trikrát – vtedy je spojenie medzi neurónmi v mozgu dostatočne pevné na to, aby túto myšlienku podržalo dlhšie, než len pár minút.

Unsplash.com/Dan Freeman

Diagramy

Alebo inak, pojmové mapy. Osožné sú najmä pre ľudí, ktorí majú fotografickú pamäť a premýšľajú v obrazoch. Tým, že si veľké množstvo informácií prehľadne zorganizujete, sa v tom všetkom budete ľahšie orientovať, lepšie pochopíte vzájomné vzťahy a uložíte si aj detaily, na ktoré by ste inak rýchlo zabudli.

Učte to iných

Aj to ste už možno zažili. Keď ste nejaké učivo v škole vysvetľovali spolužiakovi, nielenže ste si ho zapamätali, ale ste ho aj lepšie pochopili a doslova sa vám vrylo do pamäte. Preto má zmysel učiť sa spolu s niekým. Samozrejme, predpokladom toho je, že si najprv veci sami naštudujete a potom si ich ešte s niekým raz prejdete. Okrem toho, tí druhí vás môžu nielen povzbudiť, ale aj motivovať, aby ste toho zvládli viac.

Vizualizácia

Pri učení sa platí, že čím viac zmyslov zapojíte, tým lepšie. Zmysly sú informačné kanály, cez ktoré sa k nám dostávajú nové poznatky. Prečo nezapojiť napríklad aj zrak, ktorý je najväčším zdrojom informácií? Pri vizualizácii si to, čo sa učíte, zároveň aj predstavujete v obrazoch. Tým si informáciu ukladáte v audiovizuálnej forme, čo uľahčuje jej opätovné vybavenie. Lebo i keby vám vypadol slovný opis nejakej veci, môžete si spomenúť na jej predstavu a to vás môže zachrániť.

Asociácie

Nové poznatky napájajte a spájajte s tými starými. Berte do úvahy aj kontext a jednotlivé informácie na seba akoby nabaľujte. Tým, že budete vytvárať takéto informačné siete, sa vám poznatky nielenže nestratia, ale navyše, budete sa v nich ľahšie orientovať a nebude vám robiť problém pozrieť sa na ne v širších súvislostiach.

Unsplash.com

Obrázkový slovník

Táto metóda je skvelá pre tých, ktorí sa učia cudzí jazyk a majú problém zapamätať si obrovské množstvo nových slovíčok. Okrem toho, že môžete využiť množstvo obrázkových slovníkov, ktoré nájdete na internete, si môžete jednotlivé slovíčka zapamätať tak, že si ich zvuk spojíte s nejakým slovom napríklad v slovenčine a to potom prepojíte na význam slova v cudzom jazyku.

Aby ste to lepšie pochopili, tu je príklad. Slovo jeopardize v angličtine znamená riskovať, byť v ohrození. V slovenčine nám pripomína slovo leopard. Anglický význam slova si môžete zapamätať tak, že si zapamätáte, že vždy, keď sa stretnete s leopardom, riskujete a ste v ohrození.

Vytvorte príbeh

My, ľudia, sme na ne priam zaťažení. Milujeme ich a preto si ich aj ľahšie pamätáme. Tento spôsob je výborne uplatniteľný najmä pri učení sa historických faktov. Ak si dôležité informácie pospájate do príbehu a okoreníte ich pikoškami, nielenže sa to naučíte ľahšie a rýchlejšie, ale navyše, bude to pre vás zaujímavejšie a zábavnejšie.

Iná verzia tejto metódy spočíva v tom, že sa so slovíčkami a pojmami trochu pohráte a utvoríte z nich bizarný príbeh, ktorý vám uľahčí zafixovať si aj tie najsuchopárnejšie pojmy a definície.

Unsplash.com

Metóda rímskeho paláca

Možno ste už o nej počuli. Je to spôsob učenia sa, ktorý spočíva v tom že si v mysli vytvoríte nejaký zámok, hrad či jednoduchý dom, do ktorého izieb si postupne poukladáte informácie. Je trochu náročný pre tých, ktorí s ním začínajú, no ak vytrváte, uvidíte, že sa vám osvedčí. Na to, aby ste niečo vylovili v mysli, vám bude stačiť zavrieť oči a vstúpiť do správnej izby svojho hradu informácií.

Precvičenie

Tento spôsob je zaručene ten najefektívnejší a doposiaľ neprekonaný. Nič nie je lepšie, ako vlastná skúsenosť. Preto sa nám vždy učili najlepšie tie predmety, ktoré hneď spájali teóriu a prax. Veď predsa raz zažiť je lepšie, ako o tom stokrát čítať poučku. Preto, ak sa dá, svoje nové poznatky sa snažte prakticky uplatniť.

BONUS: Ako si zapamätať mená ľudí?

Existuje hneď niekoľko spôsobov:

  • Meno osoby, ktorú vám práve predstavili, môžete hneď zopakovať, napríklad takto: „Teší ma, Anna.“
  • Tvár a meno si spojte s nejakou výraznou črtou, vlastnosťou či atribútom. Táto asociácia vám uľahčí vybavovanie si.
Unsplash.com/Seth Macey
  • K osobe, s ktorou ste sa práve zoznámili, v duchu priraďte niekoho s rovnakým menom, koho už poznáte. Neskôr, keď budete rozmýšľať nad menom, si spomeniete na známeho a váš problém bude vyriešený.
list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov