Foto: unsplash.com

Doposiaľ boli modré oči považované za tie najkrajšie, no je to skutočne tak?

Preferencia farby očí je celkom subjektívna vec, ale veď to všetci poznáme. Máte modré oči, no radšej by ste mali zelené, alebo sa vám na oplátku páčia hnedookí ľudia. Zdá sa, že aj vedcov táto téma veľmi zaujíma a najnovšie sami spochybňujú, či nie sú modré oči trochu preceňované.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najnovšie výskumy skúmali preferenciu farby očí v kontexte príťažlivosti. Touto témou sa zaoberali najmä Laeng a Grűndl, ktorí spolu s ďalšími kolegami nadizajnovali výskumy, v ktorých participantom ponúkali fotky ľudí, ktorí mali graficky upravenú farbu očí tak, aby bola typickejšia pre istý typ zafarbenia.

Unsplash.com/Amanda Dalbjorn

V jednej zo štúdií mali účastníci pred sebou 4 fotografie tej istej osoby, ktorá mala na každej z fotiek inú farbu očí; modrú, hnedú, zelenú a sivú. Na testovaní sa podieľalo 443 ľudí z Nórska, ktorých úlohou bolo označiť, ktorú z osôb/fotografií považujú za najatraktívnejšiu.

Výsledky značne spochybnili stereotyp o tom, že modré oči sú tie najkrajšie. Hoci sa modrookým mužom páčili modrooké ženy, nefungovalo to naopak – ženy s modrými očami nevykazovali žiadnu vyhranenú preferenciu pre farbu očí. Podobne to bolo v prípade mužov s hnedými očami.

V ďalšej zo štúdií sa tiež potvrdilo, že hoci medzi ľuďmi vládne stereotyp, že modré oči sú najkrajšie, ich preferencie pri testovaní to nedokazujú.

Unsplash.com/Andrii Podilnyk

Odkiaľ teda pochádza tento stereotyp?

Túto otázku si kládli aj vedci a ponúkajú vysvetlenie, ktoré má svoje korene v evolučnej psychológii. To, že modrookých mužov priťahujú modrooké ženy vedci objasňujú evolučnými snahami mužov znížiť neistotu otcovstva. Inak povedané, ak muž s modrými očami splodí dieťa so ženou tej istej farby očí, má väčšiu istotu, že dieťa je naozaj jeho a to tým, že bude mať rovnakú farbu očí, ako rodičia.

V prípade, že by ich dieťa malo hnedé oči, čo sa pokojne môže stať, pretože jeden z rodičov môže byť nositeľom pre túto farbu očí, mohol mať muž vážne pochybnosti o tom, či je skutočne dieťa jeho. Aj takto kedysi vyzeral test otcovstva.

Unsplash.com/Conner Baker

Možno ste sa na tom dobre pobavili, no kedysi dávno to tak fungovalo a keďže kým sa udejú evolučné zmeny, trvá to aj niekoľko storočí, tento stereotyp medzi nami stále pretrváva. Čo si o tom myslíte vy a aká farba očí sa vám páči najviac? Dajte nám vedieť v komentároch!

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov